Rybníky dokážou vytvořit dostatek potravy pro ryby, vyplývá z výzkumu
"Sleduji to, jak rybníky v naší kulturní krajině fungují. Jak bychom je mohli zplešovat a mohly nám i do budoucna sloužit dobře. Hospodaření na rybnících je s horšími klimatickými podmínkami stále náročnější. Navíc rybníky jsou plné živin, které se do nich dostávají z okolí," uvedla vědkyně.
Podle ní by ryby rostly i bez přidaných krmiv. Ale musel by se snížit počet ryb v rybníku, protože v přirozeném prostředí se nestačí vytvořit tolik potravy. "I vánočního kapra lze odchovat na přirozené stravě. Ale těch ryb v rybníku musí být výrazně méně," uvedla.
Dodala však, že nezastupitelný je lidský zásah při údržbě prostředí rybníka. "Pomalu by zarostl a v podstatě zanikl. Člověk se o něj musí starat, pravidelně vysíkat rákosí a také manipulovat s hladinou, když je sucho nebo naopak povodně. Snažíme se najít rovnováhu mezi tím, aby rybník mohl fungovat s minimem zásahů, ale aby stále také přinášel benefit pro rybáře, kteří se o něj starají. Aby to byla win - win situace prospěšná pro všechny strany," řeka devětadvacetiletá badatelka.
Cena, kterou obdržela, je určena pro vědce do 35 let, jejichž projekty přispějí k rozvoji oboru. "Ocenění si velmi vážím. Vnímám ho jako potvrzení, že má smysl hledat cesty, jak dělat věci jinak a lépe. Motivuje mě pokračovat ve výzkumu, který propojuje péči o krajinu s každodenní praxí, a přispívat k tomu, aby hospodaření v krajině bylo udržitelnější a šetrnější vůči přírodě," dodala.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (33)
Michal Ukropec
22.8.2025 08:18Michal Uhrovič
22.8.2025 10:16 Reaguje na Michal UkropecVelkochovy v Pohořelicích neprodukují kvalitu, ale kvantitu. Ekonomicky to zatím funguje
Daniel Fiala
22.8.2025 12:46 Reaguje na Michal UhrovičMichal Ukropec
23.8.2025 08:21 Reaguje na Michal UhrovičRadek Čuda
22.8.2025 12:11 Reaguje na Michal UkropecMichal Ukropec
23.8.2025 08:33 Reaguje na Michal Ukropecpepa knotek
22.8.2025 08:47Michal Uhrovič
22.8.2025 09:21 Reaguje na pepa knotekSlavomil Vinkler
22.8.2025 11:47Radim Polášek
25.8.2025 09:02 Reaguje na Slavomil VinklerLukas B.
22.8.2025 12:36Lukas B.
22.8.2025 12:37 Reaguje na Lukas B.smějící se bestie
22.8.2025 12:41 Reaguje na Lukas B.Břetislav Machaček
22.8.2025 12:44250 ha rybníků o tom příkrmu a hospodaření. Řekl mi, že chtěli omezit
růst rákosí zvýšenou obsádkou amurů, aby se zvětšila volná vodní plocha
k chovu ryb. Výsledek? Zakázáno ochranáři jako hnízdiště ptactva. Chtěli
bagrovat bahno. Výsledek problém s likvidací a tak to udělali na úkor
vodní plochy jeho nahrnutím ke břehům a vytvoření ostrůvků. Výtěžnost
při zvýšené predaci( prosazované ochranáři) je nutí navýšit stavy tak,
aby nakrmili i predátory a neměli za dva roky po vysazení v rybníku jen
pár ryb. Takže jich vysadí více i pro ty predátory a musí je krmit, aby
nehladověly. Pokud je ale predace nižší, než odhadována, tak je voda
přerybněna. Ono odhadnout velikost obsádky je v takových podmínkách umění
a ne vždy to odhadnou správně. Pro ekonomický výsledek je důležité mít
ve vodě raději ryb více a krmit, než nekrmit a mít tam ryb pouze tolik,
že se uživí přirozeně. Přirozený přírůstek kolísá v závislosti na rozvoji
přirozené potravy a když je malý, tak je malý i přírůstek a tak ho je
dobré podpořit příkrmem, aby nečekali na tržní rybu dvakrát déle. Ono
je rozdíl za deset let odchovat třikrát tržní rybu pomocí příkrmu a nebo pouze dvakrát na přirozené potravě. Je to jako s přírůstkem hovězího ve chlévě a nebo pouze na pastvě. Navíc zákazník požaduje rychle narostlou
rybu s méně nahromaděnými škodlivinami. Čím déle ryba roste, tím má
z přirozené potravy v sobě více škodlivin na rozdíl od certifikované
potravy umělé. Je to opět jako u zvířat v zajetí u kterých hlídáte
nezávadnost potravy a nebo zvířat na volnosti, kde se nažerou třeba
u cest, skládek a na chemií ošetřených plochách. Snění o ekonomickém
přírodním chovu je možné pouze tehdy, když bude kilo kapra za 500 Kč
a třeba pstruha za tisíc Kč. Koupí si ty ryby kdo? Ta vyznamenaná
slečna a nebo pouze ministr s platem 200 000 Kč?
Daniel Fiala
22.8.2025 13:05 Reaguje na Břetislav MachačekA proto se taky musí vánoční kapr nechat "vyvětrat" na sádkách, než jde na prodej, protože smrad z bahna je zásadní překážkou v konzumaci.
A nakonec si srovnejte v ČR výtěžnost na hektar dnes a před 30 lety. Ve statistickém průměru zvítězila maximalizace i za cenu ztrát.
Ano, rozumný majitel/hospodář rybníka dokáže vodu i zlepšit, ale zkuste je spočítat. A naopak nerozumný rekreační lovec/hospodář podlehne tlaku členstva na fotečky chyť/pusť apod. zvrácenosti a zdevastuje tůň, říční rameno z čiré vody+makrifyta na zelenou kaši sinic.
Břetislav Machaček
22.8.2025 17:06 Reaguje na Daniel Fialakrmivo, tak má škodlivin v těle zákonitě méně. Víte proč
mají třeba dravé ryby v těle více škodlivin, než stejně
staré ryby býložravé? No protože se v nich hromadí ty
škodliviny z přirozené potravy dravců a těmi jsou ryby
a ne laboratorně hlídané granule jako v akvakulturách.
Osobně třeba ryby z nížinných řek nekonzumuji a vůbec
už dravce. Ano, z jedné ryby a ani deseti neumřu, ale
proč pokoušet osud? Rozbory svaloviny ryb dopadají dobře
pouze proto, že se normy poněkud zmírnily, ale přesto
to je mnohde na pováženou a někde se konzumace zvláště
starých ryb nedoporučuje. Jinak některé sajrajty se sice
vážou na tuky v rybách, ale jiné na svalovinu a těch se
ryba nezbaví ani sádkováním. Sádkování není až tak o
zbavení bahenního pachu, ale o zbavení těch tuků, které
nejsou pro konzumenty žádoucí. U čerstvě ulovené ryby
se tuku zbavuji ořezem pro slepice a lovím k jídlu ryby
pouze ze štěrkoven v mém okolí. Bohužel ty ryby se na
"hladové" štěrkovně bez příkrmu rybáři neobejdou a bez
něho kdysi hladoví kapři brali místo candátů na mrtvé
rybičky.
Jaroslav Pokorný
22.8.2025 17:11 Reaguje na Břetislav MachačekRadim Polášek
27.8.2025 15:36 Reaguje na Jaroslav PokornýAle když má ryba dost krmení, tak by to mělo být i u malých ryb s tou hlavou a kostmi naopak. Přirozeně s limitem, jaký to je druh ryby.
Radim Polášek
25.8.2025 09:06 Reaguje na Břetislav MachačekJarek Schindler
24.8.2025 11:15 Reaguje na Daniel FialaNo a na vodních plochách se systémem chyť a pusť není zásadní počet ryb ale jejich velikost. To znamená, že je žádoucí spíš menší počet větších ryb. Tento přístup tedy asi těžko devastuje vodní plochy. No a pokud to jsou plochy kde se tímto způsobem intenzivně chytá tak je pro majitele zásadní aby byla voda čistá proto, že k smradlavé vodě žádné rybáře nedostane. Zvrácenost je hlavně pomlouvat a na to budete asi expert.
Daniel Fiala
27.8.2025 14:10 Reaguje na Jarek SchindlerAd chyť pusť: máte pravdu, že cíl = méně ks a velkých. Teoreticky. Ale "zelenatost" vody není o počtu úst, ale o celkové kapacitě planktonofágů a hlavně o fosforu, který se v tomto režimu pouze recykluje v nádrži/rybníce/tůni a tedy kumuluje (i nebesáky mají přísun P). To vede postupně přes ztrátu makrofyt (ano, kapr ne potravou, ale snížením světla/zvířením sedimentu, ale amur přímo, proto toltolobik/ec), zákal sedimentů, vegetační zákal až k sinicovému květu. Máte paradoxně pravdu, že smrad nikdo z nich nechce, ale přání nestačí, bohužel pro ten smutný výsledek dělají v potravním řetězci všechno. Viděl jsem těch závodních a prestižních revírů několik a děláme samozřejmě analýzy. Trajektorie od vody čiré (málo zarybněné) k zákalu, přes intenzivnější fytoplankton, až sinicím je železné pravidlo. Ano existují výjimky, ale právě ony potvrzují pravidlo. Plus se celkově všechny vody ohřívají a málokdo chce povolit/slevit.
Jaroslav Pokorný
22.8.2025 17:09 Reaguje na Břetislav MachačekKdyž jsem choval králíky, pak vykrmit je na pekáč, tj. nějakých 2,5 kg, pouhou trávou, tak to trvalo půl roku. Ale byli "levní", protože vlastní práce se nepočítala. Když na Slovensku jedno JRD koupilo z Itálie systém chovu králíků a museli je krmit granulemi, tak králíci byli tak drazí, že je zase vyváželi. Ale takový králík byl vykrmený za 2 měsíce. A je rozdíl, zda za rok vyprodukujte z dané plochy králíků 6, nebo jen 2. A stejné to je s brojlery. Doma jsme je nikdy za 2 měsíce nevykrmili.
Takže jak píšete, můžeme mít ryby "ekologické", ale pak budou drahé. Viděl jste video, jaký velkochov tilápií mají v Egyptě? My jsme proti nim žabaři.
Břetislav Machaček
23.8.2025 10:23 Reaguje na Jaroslav PokornýEKO a BIO vánoční kapr by byl pouze pro VIP stejně, jako
jsou dnes produkty z EKO a BIO farem a stejně drahé bude
i to dříví z výběrové těžby EKO lesů. Jeden strom ze sta
vhodný pro pilařskou výrobu je něco jiného, než 90%
stromů z hospodářské monokultury těžených strojně a plošně.
To EKO a BIO snění je pouze pro hrstku vyvolených a zbytek
je odkázán na neekologickou klasickou produkci. Jinak máte
stejné poznatky a zkušenost jako já, který nesní o tom
návratu o stovky let nazpět, protože je to utopické.
Jaroslav Pokorný
25.8.2025 22:32 Reaguje na Břetislav MachačekA také, což bylo zajímavé, ta úživnost pralesa pro domorodce, kteří v podstatě snědí vše, co se jen sníst dá, je tak nízká, že jeden kmen, spíše velkorodina o 20 - 30 členech, migruje na ploše až 50x50 km. Jistě se ta území jednotlivých kmenů prolínají - pokud tam k snědku toho nacházejí dostatek. Pokud se neurodí, řeší to války. V pralese je sice hodně všelijakých druhů, ale ve velice malé koncentraci. Na rozdíl od pole, kde je jeden druh (a pár "plevelů"), ale až 8 tun cílového produktu.
Jarek Schindler
25.8.2025 23:44 Reaguje na Jaroslav PokornýJaroslav Pokorný
27.8.2025 10:36 Reaguje na Jarek SchindlerEmil Bernardy
23.8.2025 11:09 Reaguje na Jaroslav PokornýBřetislav Machaček
23.8.2025 17:32 Reaguje na Emil Bernardya nakonec i rakovinu, takže ke zdraví to nepřispělo.
Hnůj v Jeseníkách nosila na pole v putnách na zádech
a až později strýc na pole natáhl lanovku. Dnes jsou
ta pole zalesněná a jejich produkci nahradila pole
hnojená umělými hnojivy a postřikována chemií. Ten
úbytek polí na novou EKOBIO produkci vyvolá pouze
intenzivnější pěstování potravin na tom zbytku. Ty strumy už ale nikdo nemá a rakovinu se daří léčit
na rozdíl od EKOBIO minulosti. Když teta přišla do
Jeseníků po válce, tak říkala, že Sudeťáci měli
"vole" snad všichni, protože tam jód nikde nebyl
na rozdíl od Karvinska odkud tam přišli a kde byl nejen v důlních vodách, ale taky ve studních.
Jaroslav Pokorný
25.8.2025 22:35 Reaguje na Břetislav MachačekRadim Polášek
25.8.2025 09:00Logicky když se rybník přikrmuje, tak těch ryb rybář odchová víc. Perpeetum mobile neexistuje ani v přírodě ani pro energii ani pro hmotu, produkce rybníka pouze z přírodních zdrojů, které se tam objeví z materiálu dna a z přítoků bude vždy menší než když se tam objeví další vstup z přikrmování.
A to produkce i hmoty - masy ryb i energie - celkový obsah živin i energetický obsah v té mase ryb. Obojí bude větší, i když při přikrmování bude maso ryb o něco méně kvalitnější, co se týká živin i možná energie.
A pokud někdo chce tlačit na nějaký "přírodní" způsob využívání těch rybníků, tak, protože to je spojeno s výrazným propadem ziskovosti z toho rybníku, tak to musí rybáři ekonomicky kompenzovat. V tržním prostředí nemůže rybář jen tak sám od sebe snižovat svůj zisk, brzo by v konkurenci ostatních ekonomicky propadal, začal by zaostávat v technickém vybavení a krachovat.


Rybníky na Pardubicku měly méně vody, kormoráni lovili rybí násady
Rybáři na Chomutovsku mají podezření na týrání zvířat, kapry našli v boxu v autě
Rybník Dlouhý v Lanškrouně se začne napouštět. Trávu v něm zlikvidují amuři