https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ryby-prsici-z-nebe-v-utahu-po-cely-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ryby pršící z nebe? V Utahu po celý rok Video

19.9.2018 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V jezerní oblasti státu Utah z nebe prší ryby. Nad hladinou je tu při nízkém letu vysazují z přímo z letadel pracovníci zdejšího Oddělení přírodních zdrojů.
V jezerní oblasti státu Utah z nebe prší ryby. Nad hladinou je tu při nízkém letu vysazují z přímo z letadel pracovníci zdejšího Oddělení přírodních zdrojů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | UtahDWR
Jezerní oblasti státu Utah za návštěvu určitě stojí. Jen si nezapomeňte vzít deštník. Nikdy si nemůžete být jisti, že zrovna z nebe nebudou pršet ryby. Nad hladinou je tu při nízkém letu vysazují z přímo z letadel pracovníci zdejšího Oddělení přírodních zdrojů. Píše o tom ScienceAlert.
 

Utažská jezera rozptýlená po údolích zdejších hor vždy oplývala hojností ryb. Skoro by se zdálo, že jejich zásoba je nevyčerpatelná. Jak ale ukázal čas, sportovní rybáři se už postarali o to, že lososovité ryby z většiny lokalit vymizely. A bez dravých pstruhů, sivenů amerických a lipanů Thymallus arcticus se pak jezera začala nepřirozeně zelenat přebujelým řasovým porostem. Co s tím? Pochopitelně vrátit vylovené ryby zpět. Jenže tady pracovníci utažského Oddělení přírodních zdrojů narazili na problém.

Jak dostat rybu do hor?

Dostupnost izolovaných horských jezírek není valná a dopravit sem v dostatečném množství rybí potěr nebo odrostlejší kusy nebylo snadné. Původní metoda, která zahrnovala přepravu z rybochovných zařízení na místo v plechových kádích a mlékařských konvích, se neukázala být schůdná. Ryby během převozu a přenosu na místo trpěly stresem a mnoho z nich cestu nepřežilo. Potlučení pstruzi také byli náchylnější k infekcím. Celé to stálo dost energie a peněz, zatímco výsledky nebyly uspokojivé.

Oživení novou obsádkou je přitom zapotřebí ve více než dvou stovkách jezer. V Oddělení přírodních zdrojů proto otestovali poněkud extrémní, ale navýsost fungující model zrychlené přepravy i vysazení. Rybky velikosti dvou až sedmi centimetrů teď nabírají do speciálních nádrží v malých letadlech a odlehlá jezera s nimi doslova bombardují. Pohled na rozprašovanou rybí záplavu, která z výšky dvaceti až čtyřiceti metrů opouští letadlo a míří k hladině, skutečně stojí za to.

Bez padáku zvládnou i Niagáru

Video zveřejněné na twitterovém účtu Oddělení přírodních zdrojů pochopitelně vyvolalo senzaci, ale také nespokojené hlasy. Lidé se obávali o osud malých rybek, které se z takové výšky řítí k zemi. Lidé z Oddělení přírodních zdrojů si ale za touhle radikální metodou stojí. „Pád přežije nejméně 95 % shazovaných ryb,“ vysvětlují. „Ryby jsou malé, lehké a jejich těla mají dokonale proudnicový, aerodynamický tvar. Do vody dopadnou bez újmy.“

Zmíněno je i to, že třeba takový „pád“ z padesátimetrového Niagarského vodopádu přežije 90 % ryb bez úhony. Výhodou rybího bombardování je jednoduchost provedení, snadná dostupnost vzdálených lokalit a také prý minimální stres pro přepravované živočichy. Pracovníci Oddělení přírodních zdrojů to v terénu průběžně ověřují kontrolními odchyty. Navíc je takto možné ryby dosazovat kdykoliv , téměř v průběhu celého roku podle aktuální potřeby.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist