https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sadum-schwarz-na-rokycansku-ceny-energii-vyrazne-zdrazuji-skladovani-jablek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sadům Schwarz na Rokycansku ceny energií výrazně zdražují skladování jablek

22.1.2023 00:20 | ROKYCANY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Joanna Nix-Walkup / unsplash.com
Sady Schwarz z Vranova na Rokycansku, jeden z největších pěstitelů jablek v Plzeňském kraji, mají ještě polovinu loňské úrody ve skladech. Udržují tam jeden stupeň nad nulou, aby jablka vydržela čerstvá a prodejná, až do konce června. V současném teplém počasí musí tedy ochlazovat víc. Při dnešních cenách energií bude chlazení až do června průšvih, řekl ČTK spolumajitel Richard Schwarz. Ceny elektřiny se jim od ledna zvedly zhruba čtyřnásobně.
 

Sady by potřebovaly zdražovat, ale podle Schwarze nemohou ani o korunu kvůli konkurenci dotovaných jablek z Polska, které mělo loni nadprodukci zhruba jeden milion tun, v ČR se vypěstuje odhadem 150 000 tun. Poláci, kteří produkují asi pět milionů tun jablek, teď nemohou dodávat na silný ruský a běloruský trh a západoevropské země je na své trhy nepustí. "V Čechách se jde těžce po ceně, i když ve finále to není na krámu vidět. Velkoobchody nakupují hlavně to nejlacinější, aby na tom byla co největší marže," řekl.

Sady teď čekají na přelom ledna a února, kdy přijdou faktury za elektřinu. Důležité bude, jestli cena za skladování ještě zajistí nějaký zisk na provoz. Podle Schwarze se může stát, že za dva tři měsíce bude cena tak vysoká, že se jablka stanou neprodejná. Už na podzim si někteří malí sadaři spočítali, že se jim vyplatí prodat jablka jako průmyslová na mošty nebo šampony za 2 Kč/kg. Také řada větších sadařů uskladňovala méně.

Podle Schwarze spousta sadů, hlavně menších, má strach z cen energií. "Takže se jablek zbavují těžce pod cenou, jenom aby mohly sklad nechladit a vyprázdnit ho. Já je chápu, ale tím hodně sráží cenu těm, kteří za podnákladové ceny prodávat nechtějí," řekl sadař, který to zatím nedělá, ale uvedl, že za týden může být všechno jinak.

Ceny jablek v obchodech stoupají. "V Kauflandu jsem včera našel nejlacinější jablko za 29,90 korun, přitom velkoobchodní cena je kolem deseti korun," uvedl sadař. Sady Schwarz prodávají 17 druhů jablek za 12 až 30 Kč/kg. "Lidé jsou zvyklí, že máme jablka po celý rok. A abychom je prodali sami ze dvora, tak je musíme prodávat co nejdéle," řekl.

Kromě energií rostou o desítky procent ceny PET lahví a kartonů na mošty, sklenic na med, igelitových tašek a další. Sady provedly úsporná opatření, ale ta náklady sníží "jen" o desetinu, maximálně o pětinu. "Pokud bych věděl, že když přežiji tento rok, tak že příští rok už to bude dobré, tak si půjčíme nebo to vymyslíme jinak. Ale nikdo neví, jestli to za rok nebude ještě horší nebo stejné. Poláci budou mít zase milion tun nadúrody, loňská nebyla výjimkou," uvedl. Na podzim sem šla jejich jablka za 6,50 Kč/kg bez daně.

Sady budou muset spočítat, kolik jablek skladovat, kolik jich a za jakých podmínek pěstovat, sázet nové stromy určitě nebudou. "A zda vůbec mají jablka v Břasích za těchto podmínek perspektivu a jsou prodejná," dodal Schwarz.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

22.1.2023 09:05
No jo no. To je ta cena EE z OZE zcela zdarma.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2023 09:17 Reaguje na Slavomil Vinkler
No právě!! Pokud by měli na střeše fve, tak chladí prakticky zadara a většinu roku by ještě prodávali elektřinu za spot, který je dnes 140 eur/MWh.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.1.2023 10:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Zadara? A kdo by jim dal zadara investice na fve a zejména na baterky? To je tak v milionech.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2023 18:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
Baterku by potřebovali malou, bo ve dne se musí chladit nejvíc a pokud by byla fve dobře deimnezovaná, tak to nebude žádná darda a dostali by na to slušnou dotaci. A ta fve má dnes (když se vše zdražilo) návratnost pohodleně 5 - 7 let a s dotací 3 - 4. A všechny komponenty mají záruky přes 10 let.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

24.1.2023 22:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, nezapomeňte, že jste si objednal odpojení plynu, a vyrezani přípojky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist