https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sako-brno-loni-dodalo-do-domacnosti-nejvice-tepla-od-roku-2011
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SAKO Brno loni dodalo do domácností nejvíce tepla od roku 2011

1.3.2021 14:53 | BRNO (ČTK)
Kromě výroby energie dokáže zařízení na zpracování odpadu oddělit také železo či hliník.
Kromě výroby energie dokáže zařízení na zpracování odpadu oddělit také železo či hliník.
Městská svozová společnost SAKO Brno loni zpracovala rekordní množství odpadu a do brněnských domácností dodala nejvíc tepla a energie od roku 2011. Množství energeticky využitého odpadu vzrostlo v meziročním srovnání o 3,6 procenta na 240 864 tun. Výstupní teplo z kotlů loni dosáhlo hodnoty 2,5 milionu gigajoule, z čehož putovalo do domácností 1,16 milionu. Představuje to třetinu spotřeby tepelné energie domácností napojených na centrální zásobování teplem, uvedl mluvčí firmy Michal Kačírek.
 

Kromě výroby energie dokáže zařízení na zpracování odpadu oddělit také železo či hliník. V roce 2020 takto připravilo k recyklaci 4071 tun železa, což je meziročně o 16,5 procenta více, a 511 tun neželezných kovů, což je více o 21 procent. "Všech uvedených hodnot jsme dosáhli díky vysoké provozní spolehlivosti obou spalovenských linek, zajišťované důsledným a pravidelným servisováním," uvedl předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder (KDU-ČSL).

Energetické využívání komunálního odpadu přispívá také k úspoře fosilních paliv a emisí oxidu uhličitého. Firma loni v této oblasti dokončila dva projekty. Od listopadu je v provozu velkokapacitní drtič, který zpracovává odpad třikrát rychleji než ten starý. Druhou novinkou byla instalace absorpčního tepelného čerpadla, které je schopné vyrobit až 29.000 gigajoule tepla ročně. SAKO Brno očekává, že za první rok provozu uspoří čerpadlo nejméně 1900 tun oxidu uhličitého. Společnost chystá také novou spalovací linku, která zvýší kapacitu brněnské spalovny zhruba o polovinu. Hotová by měla být v roce 2024.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

2.3.2021 06:42
Jasně a ještě jsou všichni v Brně zdravější od té doby co tam spalovnu mají... jablíčka z okolních zahrádek jsou červenější a všichni jsou tak nějak spokojenější.... prostě ČR.... země kde se prezentuje jako nejlepší možnost ta, která je svým vlastním segmentem považována za poslední/nejhorší.... BRAVO SPALOVNICKÁ LOBBY!
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

4.3.2021 05:46 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Spalovna v Brně je od roku 1905. Vídeň má spaloven několik. V Německu je spaloven několik stovek. Taky mají jablíčka červenější. No a na rozdíl od Vás jsou normální.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist