https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/saudska-arabie-zacne-stavet-futuristicke-ekologicke-mesto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Saúdská Arábie začne stavět futuristické ekologické město

11.1.2021 12:00 | RIJÁD (ČTK)
Město The Line se má táhnout v délce přes 170 kilometrů a jeho veškerá infrastruktura má být podle návrhů na stránkách projektu pod zemí. Nad zemí by měli lidé pouze korzovat či jezdit na kole v neporušené přírodě.
Město The Line se má táhnout v délce přes 170 kilometrů a jeho veškerá infrastruktura má být podle návrhů na stránkách projektu pod zemí. Nad zemí by měli lidé pouze korzovat či jezdit na kole v neporušené přírodě.
Foto | Haseeb53 / Flickr
Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán představil megaprojekt futuristického ekologického města, v němž podle něj "nebudou auta, ulice, ani uhlíkové emise" a lidé budou žít v souladu s přírodou díky vysoce vyspělým technologiím. S výstavbou města, v němž má žít milion lidí, chce Rijád začít už letos v prvním čtvrtletí. Jde o součást projektu zvaného NEOM, který korunní princ oznámil už v roce 2017. Teď ale poprvé představil jeho konkrétní podobu.
 

"Musíme změnit koncept konvenčního města na město futuristické," prohlásil korunní princ Saúdské Arábie. Město The Line se má táhnout v délce přes 170 kilometrů a jeho veškerá infrastruktura má být podle návrhů na stránkách projektu pod zemí. Nad zemí by měli lidé pouze korzovat či jezdit na kole v neporušené přírodě.

Projekt The Line má vytvořit 380 000 pracovních míst. Kolik bude stát, korunní princ neuvedl.

The Line je součástí projektu NEOM, který bin Salmán bez bližších podrobností představil v roce 2017 jako součást své Vize 2030. Cílem tohoto plánu reforem je vymanit saúdskoarabskou ekonomiku ze závislosti na ropě. NEOM, jehož název je složenina s významem "nová budoucnost", má zahrnovat i průmyslové a logistické zóny a také letiště, která má být jedním z největších na světě. To vše má být vybudováno na 26 500 kilometrech čtverečních na severozápadě Saúdské Arábie na pobřeží Rudého moře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.1.2021 13:29
Korunní princ Muhammad bin Salmán a příběh Saudské Arábie dokresluje kam dojde bohatství a moc v rukou rodinného klanu Saudú o jehož IQ lze pochybovat.

Bezesporu jeden "gigantický úspěch" již mají za sebou. Dokázali během několika let zlikvidovat 27 km3 vysoce kvalitní podzemní vody na další revoluční arabský počin- rozvoj zemědělství v SA.
Kdo nevěří ať se podívá na světové statistiky vývozu pšenice , kam se tito kočovníci vyšvihli v rámci rozvoje země. / a zase spadli/
Ty petrodolary bych jim nechal úředně zabavit ,aby je zase něco obdobného nenapadlo - třeba natřít na bílo zpevněné plochy jak radí někteří géniové.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2021 14:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ale musí se jim přiznat, že tu spodní vodu, která se tvořila statisíce let, dokázali vyplundrovat v rekordně krátké době.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.1.2021 15:52
Je vidět, že se neobávají nástupu "uhlíkové neutrality", respektive opravdové, tj. takové, kde by emise CO2 byly skutečně na nule bez přesouvání "uhlíkově náročných" výrob do cizích zemí a bez kreativního účetnictví, které spotřebu ropy a plynu na vyrovnávání OZE do emisí CO2 nezapočítává.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2021 16:14 Reaguje na Jan Šimůnek
Vzhledem k tomu, že tam neposkytují dotace ekoteroristům, nemusí se takovými věcmi zabývat.
Odpovědět
va

vaber

12.1.2021 08:55
být pod zemí se možná stane nutností a ani to nemusí stačit k přežití, již dnes tam nemohou normálně žít půl roku a musí se schovávat pod klimatizace, byl jsem v této oblasti dva roky
nejde přece jen o lidi ,ale také o ostatní život, bez kterého člověk přežívá na takových místech ,jen pokud existují oblasti kde je možné normálně žít
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist