https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-schvalil-novelu-ktera-ma-zvysit-ochranu-nejlepsi-zemedelske-pudy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát schválil novelu, která má zvýšit ochranu nejlepší zemědělské půdy

30.5.2024 12:41 | PRAHA (ČTK)
Novela ze zákazu odnětí nejkvalitnější půdy ze zemědělského půdního fondu obsahuje výjimky.
Novela ze zákazu odnětí nejkvalitnější půdy ze zemědělského půdního fondu obsahuje výjimky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Zvýšení ochrany nejlepší zemědělské půdy má přinést novela, kterou včera Senát schválil beze změn navzdory výhradám části svých členů. Novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident, má kromě jiného zavést zákaz prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii.
 
Norma počítá s tím, že na nejkvalitnější zemědělské půdě by nesměla být postavena velká nákupní a logistická centra s rozlohou nad jeden hektar ani standardní fotovoltaické elektrárny. Cílem je omezit zábory půdy zařazené do první a druhé třídy ochrany podle takzvané bonitované půdní ekologické jednotky. Zařízení na získávání solární energie by se na zemědělské půdě směla stavět jen jako agrovoltaická, tedy taková, pod nimiž se běžně hospodaří.

Novela ze zákazu odnětí nejkvalitnější půdy ze zemědělského půdního fondu obsahuje výjimky, které se budou týkat například záměrů uvedených v zákoně o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury a projektů bezprostředně navazujících na veřejnou dopravní infrastrukturu, jako jsou čerpací stanice pohonných hmot a překladiště u železnic. Navíc se v zákoně o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury patrně změní výčet rozvojových lokalit. Sněmovna na návrh ministra dopravy Martina Kupky (ODS) z nynějšího seznamu osmi lokalit vyškrtla kvůli potřebám armády strategický podnikatelský park Plzeň-Líně, což samostatnou novelou navrhl Senát.

Kupkův návrh ale současně rozšířil počet lokalit na 13 včetně strategického podnikatelského parku Dolní Lutyně na Karvinsku. Proti tomu se postavil karvinský senátor Petr Vícha (SOCDEM), podle něhož by tento park vznikl na zemědělské půdě, i když opuštěné průmyslové oblasti na severu Moravy zůstávají nevyužity. Podle senátora jde o nepřípustný přílepek. Obává se, aby pro "krátkodobý zisk z elektromotorů" v oblasti, která bývá ohrožena záplavami, nebyl jimi zasaženi obyvatelé z okolních obcí. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) k tomu uvedl, že "lokalita má řadu enviromentálních limitů a investor by se s nimi musel vypořádat".

Novela také prodlužuje z pěti na deset let dobu, v níž by ještě bylo možné na nejlepší zemědělské půdě velká centra stavět, pokud je předpokládá územní plán. Mění i další přechodná období, která dávají šanci také případným novým záměrům. Výjimku ze zákazu prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí by měly občané států Evropského hospodářského prostoru, Švýcarska a států, s nimiž má Česko uzavřenou příslušnou mezinárodní smlouvu. Sněmovna schválila také úpravu, která má podle zdůvodnění urychlit výstavbu mobilních sítí nové generace.

Novela po zásahu Sněmovny obsahuje rovněž osvobození všech evidovaných ekologicky významných krajinných prvků od daně z nemovitých věcí. Nově by k nim patřily například skalky a terasy. Dolní komora naopak odmítla zavedení předkupního práva zemědělců na pozemky, na nichž hospodaří na základě například nájemní nebo pachtovní smlouvy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JP

Jaroslav Pokorný

30.5.2024 13:37
Tak, tak, jen pilně prodávejte půdu cizincům. Brzy se pak vyrovnáme latinskoamerickým zemím nebo Ukrajině. Staneme se cizinci ve vlastní zemi.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.5.2024 16:28
Ochrana zemědělské půdy má vypadat úplně jinak. jednak žádná zástavba a žádný prodej. Druhak maximální ukládání organického uhlíku i biouhle na zvýšení retenční schopnosti půdy a zároveň ukládání uhlíku. Žádné bioplynky, biospalovny,... nebo pálení štěpky. Všechno patří přes dobytek a milíře do půdy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.5.2024 16:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Informativní obrázek dokumentuje "skutečnou kvalitu" půdy.
Odpovědět
PE

Petr Elias

30.5.2024 18:05
Má to vlastnit někdo ze zahraničí, nebo týpci jako Bureš, Vítek, Tykač, Dvořák, atd. , šlechta nebo černoprdelníci řízení Vatikánem? Ono je to asi buřt - ani jedni se k půdě nebudou chovat nijak lépe než druhý. :D
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.5.2024 19:58 Reaguje na Petr Elias
No ba, až se "cima" zeptá: "Tak co hoši, co je tady vaše?"
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.5.2024 09:28


POKUD BUDEME CHRÁNIT PŮDU PRO TO, ABY NA NÍ VYKVETLY FOTOVOLTAIKY, TAK JSME SE MOC DALEKO NEPOSUNULI.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.6.2024 11:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přesně tak. V novele je klička o agrovoltaice, kde bude zemědělská
produkce pouze na oko a hlavní činností bude výroba elektřiny. Pak
jsou tu ty "strategické" výjimky na které poukázal senátor Vícha,
které jsou divně napsány na míru pro konkrétní stavbu gigafaktory.
V čem je strategická soukromá továrna z místních nikdo nechápe.
Ta strategičnost tkví v čem? Myslím si, že to je prostor pro novináře dopátrat se, proč právě to je strategická stavba.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist