https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatni-vybor-doporucil-stanovovat-podporu-oze-narizenim-vlady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátní výbor doporučil stanovovat podporu OZE nařízením vlády.

12.8.2021 00:21 | PRAHA (ČTK)
Na podporu solárních elektráren loni v Česku podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) šlo 29,1 miliardy korun.
Na podporu solárních elektráren loni v Česku podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) šlo 29,1 miliardy korun.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O přiměřenosti podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů by mohla rozhodovat svým nařízením vláda. Takzvané vnitřní výnosové procento, IRR, zjednodušeně výnosnost investice do obnovitelného zdroje během trvání podpory, by se mohlo pohybovat od 8,4 procenta do 10,6 procenta. K tomuto řešení se přiklonil senátní hospodářský výbor při debatě nad novelou zákona o podporovaných zdrojích energie. Náměstek ministerstva průmyslu pro oblast energetiky René Neděla s tím souhlasil a pro toto řešení hlasovali všichni přítomní senátoři. O novele bude Senát rozhodovat v příštím týdnu.
 

Jde o řešení, které již dříve ve Sněmovně podpořil sněmovní hospodářský výbor. Při závěrečném schvalování ve Sněmovně však prošlo snížení podpory formou IRR z dosavadních 8,4 procenta na 6,3 procenta, tedy tak, jak původně navrhla vláda. Navíc se solárním elektrárnám z roku 2009 nově zavedla solární daň a elektrárnám uvedeným do provozu se zvýšila o deset bodů. Solární asociace tehdy v reakci na schválenou podobu novely uvedla, že poslanci ohrozili další vývoj obnovitelných zdrojů energie (OZE) v Česku. Pro tisíce firem mohou být podle ní změny likvidační a solární elektrárny můžou krachovat.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) již dříve ve Sněmovně řekl, že pokud by u solárních elektráren bylo IRR 8,4 procenta a současně by se o deset procent zvýšila solární daň na projekty z takzvaného solárního boomu, přineslo by to do státního rozpočtu na solární dani čtyři až pět miliard Kč.

Na podporu solárních elektráren loni v Česku podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) šlo 29,1 miliardy korun. Celková roční výše poskytnutého příspěvku POZE (takzvané podporované zdroje energie) loni v Česku podle OTE činila 45,4 miliardy korun a stagnovala tak na podobné úrovni jako v roce 2019. Od roku 2006 bylo na podporu POZE v Česku vyplaceno přes 430 miliard korun. Stát loni na dotaci vydal 27 miliard korun, zbytek zaplatili zákazníci ve fakturách za elektřinu.

Senátní výbor podpořil i návrh Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který ve Sněmovně neprošel a týká se provozní podpory solárních elektráren. Umožní státu, aby podle svého rozhodnutí vyhlásil aukci na výkup elektřiny z fotovoltaických zdrojů. "Je to takové zakotvení do budoucna, které může příští vláda využít, ale také nemusí," řekla ČTK senátorka a předsedkyně senátního podvýboru pro energetiku Hana Žáková (STAN).

“Doporučení senátního Hospodářského výboru, aby měly i solární elektrárny nárok na podporu, vítáme. Česko urychleně potřebuje nástroje, které mu umožní rychlejší investice do obnovitelných zdrojů energie a nahradí ekologicky a ekonomicky čím dál více neudržitelnou výrobu elektřiny z uhlí," uvedl odborník na energetiku Hnutí Duha Tomáš Jagoš.

Výbor podpořil i návrh senátorů Žákové, Michala Kortyše (ODS) a Petra Šilara (KDU-ČSL), který se týká podpory malých vodních elektráren. Podpora by se měla týkat malých vodních elektráren 30 let od jejich modernizace. "V roce 2002, kdy tady byly velké povodně, tak utrpěly hlavně ty malé vodní elektrárny. A ty nečekaly, až jednou stát vypíše dotační tituly na obnovu, ale některé z nich si již tuto obnovu financovaly z vlastních zdrojů. Ale pak byly znevýhodněny, protože nemohly dosáhnout na podporu od státu," řekla ČTK Žáková. Jde podle ní jen o malé procento elektráren. Náměstek Neděla k tomuto návrhu vyjádřil mírně pozitivní stanovisko.

Přes negativní stanovisko MPO výbor podpořil návrh senátorky Žákové, který se týká solárních elektráren dokončených v roce 2010, ale připojených až v lednu a únoru 2011. Měly by mít od příštího roku stejné výnosové procento jako současné fotovoltaické elektrárny, tedy v rozmezí 8,4 až 10,6 procenta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

12.8.2021 08:54
Proč ti mašlonci pořád vymýšlí supersložité nesmysly, proč to neopíšou ze zemí, kde to funguje? Proč nezavedou energetické aukce, které má snad celá Evropa?
Solární tunel už řeší asi 15 let a od té doby fve stagnuje, i když jsou ceny nových instalací x násobně nižší. To je přece zcela mišuge situace.

Mezitím se nám rozbujel tunel biopalivový, který je x násobně horší, protože na litr řepkového oleje spotřebujete řádově litr nafty minerální, takže je to skutečně škůdce ŽP. Plocha řepkového pole dá sotva JEDNO proceto energie, jak pole pokryté fv panely.

Pokud chcema najít náhradu za končící uhláky, musíme mohutně stavět fve a vodíkové akumulace, jinou OZE nemáme. Jenže babišistán je stát naopak.

Jenže tohle nikdo neřeší, soudruh to má pevně v rukách.

Dobře, necháme nějak dojet staré, mohutně dotované soláry, ale potřebuje megawatty v nových instalacích
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.8.2021 09:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Kolovrátku Hanzle, může váš programátor z Kremlu naprogramovat něco smysluplnějšího?

Tyto vaše výplody tu mnozí několikrát uvedli na pravou míru a stejně s tím v dalším a dalším článku tapetujete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.8.2021 22:28 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nikdo nic na nějakou míru neuvedl, všichni kdákají víceméně to samé, co vy. Čili nic.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist