https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatori-chteji-nechat-obcim-vic-z-poplatku-za-ukladani-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátoři chtějí nechat obcím víc z poplatku za ukládání odpadu

9.11.2020 00:51 | PRAHA (ČTK)
Zákon počítá mimo jiné s šestiletým odkladem skládkování odpadu na rok 2030. Zároveň umožní zvyšovat poplatky za ukládání odpadu. Maximální hranice poplatku, který vybírají za odpad obce od svých obyvatel, by se mohla zvýšit z 1000 korun na 1200 korun ročně.
Zákon počítá mimo jiné s šestiletým odkladem skládkování odpadu na rok 2030. Zároveň umožní zvyšovat poplatky za ukládání odpadu. Maximální hranice poplatku, který vybírají za odpad obce od svých obyvatel, by se mohla zvýšit z 1000 korun na 1200 korun ročně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obce by si podle senátního hospodářského výboru měly do budoucna ponechat nejméně dvě pětiny výnosu z poplatků za ukládání využitelného odpadu. Výbor tak doporučil upravit návrh nového zákona o odpadech, podle něhož by obce měly od roku 2030 nárok jen na pětinu výnosu. Zbytek má být příjmem Státního fondu pro životní prostředí.
 

V případě skládkování zbytkových odpadů chce výbor obcím ponechat polovinu výnosů. Návrh zákona počítá s tím, že obce by směly dostat jen dvě pětiny výnosů. Normu projedná Senát koncem příštího týdne.

Zákon počítá mimo jiné s šestiletým odkladem skládkování odpadu na rok 2030. Zároveň umožní zvyšovat poplatky za ukládání odpadu. Maximální hranice poplatku, který vybírají za odpad obce od svých obyvatel, by se mohla zvýšit z 1000 korun na 1200 korun ročně. Svoz odpadu by se mohl účtovat podle množství odpadu, podle jeho hmotnosti nebo objemu, nebo v jejich kombinaci.

Předloha má zavést motivační nástroje pro obce, které budou plnit průběžné požadavky na míru třídění komunálního odpadu. Obcím umožní ukládat část odpadu na skládku za nynějších 500 korun za tunu. Pro příští rok by to bylo 200 kilogramů na obyvatele, přičemž hodnota se má postupně snižovat až na 120 kilogramů v roce 2029. Až nad tuto hmotnost by poplatek činil příští rok 800 korun za tunu odpadu, každoročně by rostl na 1850 korun za tunu v roce 2029.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.11.2020 06:20
To skládkování je stále levné. A proč ne ZEVO v areálu elektrárny Mělník, s dořešením transportu odpadu. Ale jen toho nevytříditelného.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

9.11.2020 06:47
Sociální inženýři začínají svou ofenzívu, v zájmu pofiderních motivací, která se časem stanou kontraproduktivními.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.11.2020 08:07
ČR opět vymýšlí švejkovskou cestu . Již dávno měla být stopka na ukládání odpadů s tlakem na jejich recyklaci, energetické využití apod. a zejména předcházení vzniku odpadů.
Ceny skládkovného měly být na úrovni 3000 Kč/t , aby umožnily tržní řešení odpadového hospodářství novými technologiemi.

Výsledek tlaku starostů přes STAN na vládu a parlament, zcela proti zájmům občanů ČR.
Odpovědět
MG

Milan G

9.11.2020 10:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nezlobte se, teď mi přijde, že jste trochu naivní. Co jste očekával od starostů, potažmo od STAN? Ten už má v názvu o koho jde a jsou tak jednoduše čitelní.

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist