https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sepie-jsou-pri-testu-sebeovladani-stejne-chytre-jako-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sépie jsou při testu sebeovládání stejně chytré jako děti

10.3.2021 04:30 | LONDÝN (ČTK)
Vědci netuší, proč se u sépií vyvinula taková sebekontrola. Podle jedné z teorií může souviset s tím, že sépie jsou velmi zranitelné ze strany predátorů, a proto je pro ně výhodné zůstat v úkrytu, dokud se neobjeví opravdu dobré sousto.
Vědci netuší, proč se u sépií vyvinula taková sebekontrola. Podle jedné z teorií může souviset s tím, že sépie jsou velmi zranitelné ze strany predátorů, a proto je pro ně výhodné zůstat v úkrytu, dokud se neobjeví opravdu dobré sousto.
Lahůdkám a laskominám se dá jen těžko odolat - bez ohledu na to, jakého jste věku nebo druhu. Ale nová studie zjistila, že sépie - ano, ti mořští měkkýši - se dokážou uzpůsobit známému psychologickému experimentu, kterým se zkouší sebeovládání u dětí, a naučit se odložit uspokojení hladu výměnou za lepší dobrotu, kterou dostanou později. Informoval o tom zpravodajský server CNET.
 

Experiment, obecně známý jako Stanfordský marshmallowový test, provedl jako první psycholog Walter Mischel v roce 1970 a jeho výsledky zveřejnil o dva roky později. Dětem při něm nabídl preclík nebo pěnový bonbón marshmallow s tím, že pokud budou ochotné počkat a nesníst ho hned, později jim dá dva. Následné studie se zaměřily na to, zda děti, které dokážou počkat, jsou v životě úspěšnější.

"Sépie v naší studii dokázaly počkat na lepší odměnu a tolerovaly odklad o 50 až 130 vteřin, což je srovnatelné s výsledky, jakých dosahují obratlovci, jako jsou šimpanzi, vrány či papoušci," řekla hlavní autorka studie Alexandra Schnellová z anglické Cambridgeské univerzity.

Sépiím vědci pochopitelně nemohli vysvětlit, že si mají počkat na lepší možnost. Proto jim ukázali dvě různé možnosti potravy za průhlednou stěnou. Za jednou byla syrová kreveta a za druhou jejich oblíbené živé krevetky. Vědci sépie naučili, že určité symboly na dvířkách komůrek s potravou znamenají buď "otevřít hned", "otevřít za chvíli" nebo "neotevřít vůbec".

Dvířka s mrtvou syrovou krevetou se otevřela hned, ale pokud ji sépie sežrala, vědci odebrali komůrku s živými krevetami. Pokud sépie otevřela dvířka s mrtvou krevetou, ale nesnědla ji, dostala později možnost zkusit otevřít dvířka s živými krevetkami.

Vědci netuší, proč se u sépií vyvinula taková sebekontrola. Podle jedné z teorií může souviset s tím, že sépie jsou velmi zranitelné ze strany predátorů, a proto je pro ně výhodné zůstat v úkrytu, dokud se neobjeví opravdu dobré sousto.

"Sépie tráví většinu času maskováním, skrýváním a vyčkáváním, prostřídaným krátkými úseky hledání potravy," uvedla Schnellová v prohlášení.

"Při lovu musí opustit svůj úkryt a prozradit maskování, takže jsou odhalené před každým predátorem v oceánu, který je chce sežrat. Myslíme si, že schopnost odložit vlastní uspokojení se u nich mohla vyvinout jako vedlejší produkt tohoto způsobu života, aby mohly sépie optimálně využít období lovu a zaměřit se na kvalitnější potravu," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

10.3.2021 08:39
Sépie, na rozdíl od děcek, nejsou hubaté. Asi jsem si měl místo děcek pořídit sépie.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.3.2021 08:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
:-)) Předvčírem jsem byl svědkem komické scény, jak asi pětiletý neposlušný a zlobivý synek sousedky hulákal na celé kolo o půl deváté večer po dobu asi pěti minut: "Já nechci na zadék, jáá nééchcíí ná zá déék...!!!"
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.3.2021 11:20 Reaguje na Karel Zvářal
Když šly naše děti do školy, měl jsem pohovor s kantorem na téma zlobení. Oběma kantorům jsem řekl, že pokud bude naše ratolest zlobit, ať ji vytáhnou na chodbu a tam jí dají pár facek. Pak ať napíší do žákajdy, že dítě zlobilo a doma chytne ten zbytek. Obě děti to samozřejmě taky věděly a nikdy s nimi nebyl problém. A nepotřebovali jsme žádné psycholgy, výchovné poradce a podobné zhůvěřilosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2021 18:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
U mě to bylo to samé, ale kantor žekl, že to nemůže. An s písem,ným svolením rodiče. Ale nějak to zmákli, děcka nebylo ani nutno fackovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2021 09:15
V tom by koblihy a ropáci zcela propadli.
Pálit uhel je dnes nejlevnější, hrabiš mi dal 3 stovky k důchodu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

10.3.2021 16:01 Reaguje na Pavel Hanzl
To je ale škrťa, ten "hrabiš"!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.3.2021 16:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Hrabiš získal do státu za poslední tři roky 20 miliard, Vy tři stovky. To se mi zdá přiměřené.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.3.2021 16:17
Když se díváte na sépii či chobotnici, nabudete pocit, že to není "trochu větší žížala". Tito tvorové prostě přemýšlí, byť s tím někdo nebude souhlasit. Mění barvu nejen podle nálady, ale i změny prostředí, takže čtou terén a vyhodnocují informace. Není to zdaleka "pudová záležitost", jak nám říkali na (základní i střední) škole. V boji o přežití museli zapojit mozek, který s tím lidským je těžko poměřitelný, ale jim to pro přežití stačí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.3.2021 16:40 Reaguje na Karel Zvářal
Mozek asi nebude pro přežití to nejdůležitější. Kupříkladu medůzy se na Zeměkouli vyskytují nějakých 600 - 700 miliónů let, mozek nemají a přes to se dokáží úspěšně adaptovat na nejrůznější podmínky. Dokonce kolonizují i nová teritoria jako třeba některé vodní plochy u nás. Oproti tomu člověk mozek má, vyskytuje se na Zeměkouli pár set tisíc let a v poslední době dělá vše pro to, aby svůj druh z tohoto světa odstranil. Když to zrekapituluji, mozkem to asi fakt není.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.3.2021 16:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když se díváte na pokusy s potkany, myšima, veverkami, prasaty, psy, kočkami... (když pominu šimpanze a delfíny), musíte dojít k závěru, že tu mozkovnu nemají vyplněnu blátem. Ano, mozek není jen o přežití, ale většinou ano.

Jinak je to o evoluční strategii, přičemž u mnoha (vymizelých) druhů se ukázala jako nedostatečná. I rod Homo při své cestě do nových končin vyhubil minimálně jeden příbuzný druh v Africe, nakolik se podílel na vymizení neandrtálců, můžeme jen spekulovat, ale teorii vyhubení konkurenčního ("zaostalejšího") druhu nelze úplně vyloučit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.3.2021 17:20 Reaguje na Karel Zvářal
Já jsem ten svůj příspěvek nemyslel úplně vážně, akorát někdy mám klávesnici rychlejší než mozkovnu. Jinak ouhlasím s tím, že boj o přežití je dost závislý na mozku a jeho správné funkci (u člověka o tom mám pochyby) Pudová záležitost je rozmnožování. Buď to pude nebo nepude.
P.S. Sedmý pád slova myši je s myšmi. S myšima není špatné, ale já rád používám termín s myšmama.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2021 18:30 Reaguje na Karel Zvářal
Ovšem nejvyspělejší inteligenci mají rostliny.
Je zajímavé, že se des zcela normální hovoří o virech jako inteligentních tvorech, kteří si volí svoji strategii a ještě dokážou cíleně mutovat, což člověk nedokáže.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.3.2021 18:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak dnes máte všechno chytré: hodinky, mobil, řešení... Ale vážně. Ať to dementují jak chtějí, můj dojem z kauzy Céčko je takový, že opravdu se může jednat o laboratorně upravený vir. Já ho měl pravděpodobně loni v únoru, ještě v době, kdy jsme v klidu koukali na Wuchan a italské hotely. Teplota 39 po 3 dny, neustálý suchý kašel, a to i v noci, kdy mě z něho bolela hlava a každou půlhodinu poutírat pot do koupelny, únava a bolí "celé tělo". o rozhodně nebyla obyčejná chřipka, na kterou marodím minimálně a se slabými příznaky. Ale naočkovat se nechám, ač protilátky asi mám.

A je dobře, že člověk nemutuje jako virus, to by byl úplný hokej v už tak složitém lidském soužití. A chytrý je sám projev života na Zemi, tolik druhů, forem a podob, přitom to stále není konečná cifra, přičemž zmizelé druhy už asi nepoznáme a jen málokteré dokážeme vzkřísit, má-li to vůbec význam...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2021 07:15 Reaguje na Karel Zvářal
Všemožných viróz máme kolem sebe hodně, v únoru jste to asi chytit nemohl, pokud jste nebyl někde přímo v ložisku nákazy.

Zajímavé je, že sama mutace, která přináší nositeli evoluční výhodu, musí být cílená, pravděpodobnost takové náhodné mutace je nula.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.3.2021 18:53 Reaguje na Pavel Hanzl
V březnu jsem chtěl po obvoďačce, ať mi udělá testy na protilátky. Odmítla, že mohu jako samoplátce. Tak to se mi nechtělo (byl jsem si jist, že to nebyla "chřipečka"), to měla být spíše zpětná vazba pro lékaře, jaké je situace.

A chytl jsem to nejspíše při dlouhém čekání v servisu na skútr, ti hoši často jezdí do Itálie nakupovat a asi i na hory. Ti Číňani utekli do E. ve velkých počtech, takže to tu bylo už od konce roku a podle mě i mírně mutovalo, tyto poslední jsou už x-tá generace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist