https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sev.en-energy-zada-soud-aby-prezkoumal-rozhodnuti-o-vyjimce-pro-pocerady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sev.en Energy žádá soud, aby přezkoumal rozhodnutí o výjimce pro Počerady

9.11.2021 00:45 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Energetická společnost Sev.en Energy žádá soud, aby přezkoumal proces rozhodnutí o emisní výjimce pro Elektrárnu Počerady. Podle Sev.en Energy se neadekvátně zkrátily lhůty pro ekologizaci výrobních bloků, a to navíc v situaci krátce po změně vlastníka elektrárny. Zkrácení výjimky může prohloubit energetickou krizi v Evropě, informoval dnes ČTK mediální zástupce Sev.en Energy Petr Dušek.
 

Částečná a časově omezená výjimka se vztahuje pouze na emise rtuti a původně měla platit plošně pro všech pět bloků po dobu čtyř let. Odvolací orgán platnost zkrátil, a to u dvou bloků do poloviny roku 2024, u jednoho bloku do konce roku 2024 a u zbývajících dvou bloků do poloviny roku 2025. Ministerstvo dále uložilo elektrárně, aby do konce listopadu příštího roku vyhodnotila efekt technik ke snižování emisí tuhých znečišťujících látek a oxidu siřičitého na emise rtuti a navrhla případnou úpravu limitu.

"Ministerstvo rozhodovalo v atmosféře permanentního nátlaku ze strany ekologických aktivistů, kteří volali po úplném zrušení výjimky. Ti také minulý týden rozhodnutí ministerstva napadli žalobou, v níž požadují mimo jiné předběžné opatření, které by mohlo vést k okamžitému zastavení provozu největší uhelné elektrárny v zemi," uvedla Sev.en Energy.

"V době, kdy se lidé bojí příštího vyúčtování za elektřinu a v celé Evropě se mluví čím dál hlasitěji o riziku blackoutu v nadcházející zimě, je potřeba každý stabilní zdroj s nízkými výrobními náklady. Pokud nevyrobíme elektřinu v Počeradech, v lepším případě ji vyrobí někdo jiný dráž a špinavěji, v horším případě ji nevyrobí nikdo. Až bude několik týdnů bezvětří, zamračeno a pod nulou, bude na tyto úvahy už bohužel pozdě, " řekl generální ředitel Sev.en Energy Luboš Pavlas.

Emisní výjimka umožňuje elektrárnám a teplárnám vstoupit do ekologizačního programu a s odkladem splnit nové evropské limity platné od 17. srpna 2021. Protože limity byly schváleny v nejpřísnější zvažované variantě, o tuto výjimku požádala většina uhelných zdrojů v Česku i celé Evropské unii a téměř všechny ji již i obdržely.

Ekologické organizace Greenpeace a hnutí DUHA podaly ve středu 3. listopadu žalobu na ministerstvo životního prostředí (MŽP) kvůli rozsáhlé rtuťové výjimce pro hnědouhelnou elektrárnu Počerady na Lounsku, kterou vlastní podnikatel Pavel Tykač. Navrhují soudu, aby udělenou výjimku z emisních limitů zrušil. Ministerstvo podle nich umožnilo vypouštět čtyřnásobně vyšší množství rtuti, než stanovuje nový limit na ochranu zdraví. Rozhodnutí bylo podle organizací vydáno v době, kdy měla elektrárna limit plnit už několik týdnů, nebo být odstavena. Původní rozhodnutí o výjimce, proti kterému se ekologické organizace odvolaly, vydal úřad Ústeckého kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

9.11.2021 07:13
To jsou zase manipulativní bláboly na facku... já mám už těch bezohledných hovad z energetiky dost... nejlepší prostě je se osamostatnit a buď se stát členem nějakého energetického družstva a nebo úplně v ideálním případě si pořídit vlastní zdroje typu FVE, TČ, solární kolektory a k tomu energii šetřící technologie jako je rekuperace atd.

Člověk je pak nevydíratelný, samostatný, po počáteční investici už neplatí žádné měsíční výpalné, snižuje svou energetickou náročnost a zvyšuje ekologičnost, nehrozí mu výpadky dodávek, nemusí s nikým jednat, ......

Každý kdo je finančně schopen jít do té počáteční investice by do toho měl jít, protože jinak je sám proti sobě. Dotace jsou na to nyní enormně štědré....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.11.2021 07:25 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Konečně jste napsal něco rozumného, jen se divím, že jste tak ještě neučinil.
My ostatní se vám na ty dotace složíme.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.11.2021 11:11 Reaguje na Jaroslav Studnička
Už se na tom pracuje :) a co se týče FVE, tak do tohoto začíná jít mnoho lidí kolem mě. Je to úplná lavina. Jestli do teď váhali, tak po posledním dění v energetice už mají jasno a jdou do toho také. Sice ne ze stejného důvodu jako já (ekologii), ale to je celkem jedno. Důležitý je výsledek :)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.11.2021 07:39
Požadavky jsou v podstatě nehorázné. Doufám, že soud přihledne k veřejnému zájmu a eliminuje největšího znečišťovatele v ČR
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.11.2021 09:55
Tohle jsou zoufalé tahanice s nulovým výhladem do budoucna.
nebýt u nás neschopný babišistán, už dávno jedou velké projekty v OZE, kde je jasné, kolik kdy dodají do sítě proudu a podle toho se naplánuje odstavení uhláků. Samozřejmě se začne tím nejšpinavějším, což jsou asi ty Počerady.
Takže víme, že třeba za 3 roky jde do dža, takže může tu vyjímku bezproblému dostat.
Pokud s nějakým uhlákem počítáme na 10 a více let, dostne kulový a musí si technologii přizpůsobit, vyplatí se mu to.

Jenže tohkle je mimo možnosti naší zkrumpované státní správy, to by musela pracovat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist