https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sevilla-bude-vyrabet-elektrinu-z-pomerancu-ma-jich-vic-nez-dost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sevilla bude vyrábět elektřinu z pomerančů, má jich víc než dost

27.2.2021 02:52 | SEVILLA (ČTK)
Pomeranče, které mají původ v Asii, před asi 1000 lety přivezli Arabové. Pomerančovníky se na jihu Španělska dobře uchytily.
Pomeranče, které mají původ v Asii, před asi 1000 lety přivezli Arabové. Pomerančovníky se na jihu Španělska dobře uchytily.
Každé jaro ulice španělské Sevilly příjemně provoní pomerančové květy, v zimě ale více než pět milionů kilogramů hořkého ovoce spadaného z 48 000 sevillských pomerančovníků představuje nebezpečí pro chodce a je noční můrou městských úklidových služeb, napsal deník The Guardian. Díky novému projektu však nechtěné pomeranče od nynějška budou moci posloužit k výrobě elektrické energie.
 

Metropole jihošpanělské Andalusie zahájila pilotní program, kdy chce vyrábět elektřinu z metanu, který vzniká při kvašení ovoce. Městská vodohospodářská společnost Emasesa se chystá v první fázi využít 35 tun ovoce k výrobě čisté energie v jedné ze sevillských čističek vod. Pomeranče poputují do již existujícího zařízení, pomocí něhož se vyrábí elektřina z organického materiálu.

"Doufáme, že brzy budeme schopni recyklovat všechny pomeranče ve městě," sdělil Benigno López, který řídí městské oddělení pro životní prostředí. Aby Sevilla tohoto cíle dosáhla, bude podle jeho odhadů muset investovat 250 000 eur (téměř 6,5 milionu korun). "Pomeranče jsou pro město problém a z odpadu nyní dostáváme přidanou hodnotu," vysvětlil López.

Pomeranče sice vypadají na stromech v Seville krásně, ale Španělé je nejedí. Na zemi často končí pod koly aut, která je rozmačkávají na kaši. Ulice jsou pak ulepené a plné much. Vedení města zaměstnává asi 200 lidí, kteří popadané ovoce sbírají.

I když se pilotní projekt zaměřuje zatím pouze na pohon čističky vod, jeho autoři plánují, že časem by se mohly přebytky takto vyrobené elektřiny dodávat do městské rozvodné sítě. Iniciátoři programu tvrdí, že potenciál je značný, také vzhledem k tomu, že ovoce by jinak skončilo na skládce nebo by bylo použito jako hnojivo. Testy podle nich ukázaly, že jedna tuna pomerančů dokáže vyprodukovat 50 kilowatthodin (kWh), což je dostatek pro denní spotřebu pěti domácností. Pokud by pak byly zužitkovány všechny pomeranče v Seville a energie z nich by byla dodána do rozvodné sítě, stačilo by to pro 73.000 domácností.

Pomeranče, které mají původ v Asii, před asi 1000 lety přivezli Arabové. Pomerančovníky se na jihu Španělska dobře uchytily. Většina pomerančů z okolí Sevilly je vyvážena do Británie, kde se z nich vyrábí marmeláda. Sevillské pomeranče jsou také hlavní složkou likérů Cointreau a Grand Marnier.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kamil Krabice

Kamil Krabice

27.2.2021 10:05
Lidé v předluženém Španělsku nejí pomeranče a zavlažují je pitnou vodou z 300 metrů hlubokých vrtů. Hotové perpetum mobile.
Těšíme se na další dodávky vepřového z této skvělé země.
Odpovědět
ig

27.2.2021 20:37 Reaguje na Kamil Krabice
Vepřové nebude, bude re-re-conquista a prasata pak zakážou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.2.2021 10:42
A nebylo by lepší, kdyby těch 200 lidí trhalo zralé pomeranče a distribuovalo je tam, kde o ně bude zájem?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.2.2021 18:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ani se nedivím, že ty současné přešlechtěné pomeranče Španělé nejí. Já už hezkých pár let také ne a když obas jeden, dva koupím, abych zjistil, jestli se nevrátily na trh ty dřívější druhy s jadérky, ale také s výbornou chutí a dobře loupatewlné, tak se slzou v oku vzpomínánám na ty dávné časy, kdy měly pomeranče chuť pomerančů ikdyž se kvůli tomu muselo občas vyplivnout jadérko. A stejné je to s hrozny, o jahodách s chutí krmné řepy, ani nemluvě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.2.2021 19:15 Reaguje na Jiří Daneš
Obávám se že nekonzumování je spíše způsobeno leností tohoto jižního národa, který sběr a následné zpracování nedokáže "našroubovat" na žádný dotační systém. Češi nebo Moraváci by si okamžitě poradili. Buď by z plodů vyráběli marmeládu a nebo pálenku. Mimochodem, když jsem byl v roce 1990 na Kubě, tak tam měli úplně stejný problém. Vedle hotelu byla velká pomerančová pantáž a pomeranče tam bez užitku padaly a hnily pod stromky. Lidi na sběr nebyli. Starých bylo málo a mladí byli v politických školách práce.
Odpovědět
J

Jiří Svoboda

28.2.2021 11:50 Reaguje na Jiří Daneš
Ale tady nejde o přešlechtěné, nýbrž plané pomerančovníky (Bitter orange, https://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_orange), jejichž plody jsou velmi hořké a nedají se jíst! Jejich využití je velmi omezené.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.2.2021 17:23 Reaguje na Jiří Svoboda
Kořalka by se z nich snad pálit dala.
Odpovědět
M

Marcela Jezberová

1.3.2021 13:18 Reaguje na Jiří Svoboda
Já jsem si říkala, že v tom bude zakopaný pes :-). Ale dělat povyk z toho, že je nacpou do bioplynky, mi přijde přehnané.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.2.2021 18:05
Ani se nedivím, že ty současné přešlechtěné pomeranče Španělé nejí. Já už hezkých pár let také ne a když občas jeden, dva koupím, abych zjistil, jestli se nevrátily na trh ty dřívější druhy s jadérky, ale také s výbornou chutí a dobře loupatewlné, tak se slzou v oku vzpomínám na ty dávné časy, kdy měly pomeranče chuť pomerančů ikdyž se kvůli tomu muselo občas vyplivnout jadérko. A stejné je to s hrozny, o jahodách s chutí krmné řepy, ani nemluvě.
Odpovědět

Jirka Černý

27.2.2021 18:38 Reaguje na Jiří Daneš
Proto jsou u nás nejlepší hrušky od lokální silnice. Jahody taky ale asi nejmarkantnější je to na rajčatech.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.2.2021 19:07 Reaguje na Jirka Černý
Na dovážených rajčatech se šlechtí pouze dvě vlastnosti - odolnost vůči poškození při dopravě a barva. Chuť a vůně je úplně podružná.
Odpovědět

Jirka Černý

27.2.2021 19:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Výsledek je že to nejde žrát ale vydrží to i jaderný výbuch. Četl jsem něco o tom že drobní pěstitelé a zahrádkáři se začínají vracet ke starým odrůdám šlechtěným pro chuť. Snad se to tedy brzy objeví na tržnici, vypěstoval bych si je sám ale jako zahrádkář jsem se moc nepředvedl.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.2.2021 20:33 Reaguje na Jirka Černý
Ta španělská rajčata mají jediné pozitivum, kromě odolnosti vůči jadernému výbuchu. Je to jejich nízká cena. Před pár lety mi říkal jeden známý, že vozil kamiónem pro jeden řetězec tahle rajčata ze Šanělska a i s dopravou to vyšlo na tři koruny za kilo. Jinak se to nedá konzumovat v žádné podobě. Na syrovo ani náhodou, zkoušel jsem kečup - hnus, omáčka na pizzu - taky hnus a pod maso - třetí hnus. To je výsledek toho, že ta rajčata celý život neviděla slunce, protože je pěstovali ve foliáku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist