https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/singapur-schvalil-prodej-masa-z-laboratore-patrne-prvni-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Singapur schválil jako první na světě prodej masa z laboratoře

7.12.2020 02:00 | SINGAPUR (ČTK)
Poptávka po alternativách klasického masa v poslední době stoupá s tím, jak se spotřebitelé zajímají o jeho dopady na zdraví, životní prostředí i o životní podmínky chovných zvířat.
Poptávka po alternativách klasického masa v poslední době stoupá s tím, jak se spotřebitelé zajímají o jeho dopady na zdraví, životní prostředí i o životní podmínky chovných zvířat.
Singapur patrně jako první země na světě schválil prodej laboratorně vytvořeného kuřecího masa. Kuřecí nugetky, kvůli kterým nemusela na porážku žádná drůbež, může zákazníkům v městském státě nabídnout kalifornská společnost Eat Just. Informovala o tom agentura Reuters.
 

"Kuřecí kousky" od Eat Just jsou vyrobeny ze zvířecích buněk a Singapurci je zpočátku budou moci ochutnat jen v restauracích. Kdy přesně se k zákazníkům dostanou, není zatím jasné. Podle společnosti se ale jedná o první případ, kdy tuto náhražku masa k prodeji schválily státní úřady.

Alternativa masa by měla stát stejně, jako "prémiové" kuřecí, uvádí šéf Eat Just Josh Tetrick. Pokud bude o něj bude zájem, ceny se podle očekávání do budoucna s větším výrobním objemem sníží, dodává.

Poptávka po alternativách klasického masa v poslední době stoupá s tím, jak se spotřebitelé zajímají o jeho dopady na zdraví, životní prostředí i o životní podmínky chovných zvířat. Rostlinné náhražky, které zpopularizovaly společnosti jako Beyond Meat nebo Impossible Foods se tak stále častěji objevují jak v restauracích, tak v supermarketech. Maso vytvořené v laboratoři, kterému se říká i čisté maso nebo maso bez porážky, je však i kvůli vysokým nákladům teprve na vzestupu.

O laboratorně vytvořené rybí, hovězí nebo kuřecí maso se celosvětově snaží několik desítek firem, které doufají, že si najdou místo na do budoucna hodnotném trhu. Segment masových alternativ by podle britské finanční a bankovní společnosti Barclays mohl do roku 2029 dosahovat hodnoty 140 miliard dolarů (3 biliony korun).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.12.2020 08:38
Řek bych, že když si genetici ještě trochu pohrají se sojou, budeme maso pěstovat na poli.
Odpovědět
va

vaber

7.12.2020 09:23
co jsou to zvířecí buňky a jak se získávají,
polovičatá informace
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.12.2020 09:36
Proč kuře? Přečtěte si povídku A. C. Clarke "Božský pokrm". :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.12.2020 12:46
S ohledem na to, že soudruzi z Brusele zakázali v Eurosojuzu distribuci GMO, tohle taky nemá nárok na úspěch.
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.12.2020 13:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V EUrosojuzu nemá nárok na úspěch nic pozitivního.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.12.2020 16:39 Reaguje na Jan Šimůnek
Je otázka, zda je tento směr pozitivem. Třeba se časem zjistí, že výroba laboratorního drůběžího zatíží životní prostředí více než provoz klasické drůbežárny. A to nevíme nic o tom, jak se na požívání tohoto produktu bude tvářit lidský organismus.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

7.12.2020 20:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
O té násobné zátěži netřeba pochybovat. Ovšem v Sigapuru jsou lidé tak přemnožení, že pro drůbež nebo dokonce skot, nezbývá místo.
Hustota zalidnění 7540 ob./km²!
Podobné je to v Hongkongu, kdyby ho nezásobovala Čína z pevniny, tak by se požírali obyvatelé mezi sebou, demokracie nedemokracie.
Odpovědět
sv

7.12.2020 22:00 Reaguje na Jiří Daneš
Věštění z lógru vám jde. Fantasmagorie na téma, odkud může být zásobováno gigantické finanční centrum a obří námořní přístav ostatně taky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.12.2020 15:49
Dobrou chuť! To už se dám raději k vegánům !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist