Singapur schválil jako první na světě prodej masa z laboratoře
"Kuřecí kousky" od Eat Just jsou vyrobeny ze zvířecích buněk a Singapurci je zpočátku budou moci ochutnat jen v restauracích. Kdy přesně se k zákazníkům dostanou, není zatím jasné. Podle společnosti se ale jedná o první případ, kdy tuto náhražku masa k prodeji schválily státní úřady.
Alternativa masa by měla stát stejně, jako "prémiové" kuřecí, uvádí šéf Eat Just Josh Tetrick. Pokud bude o něj bude zájem, ceny se podle očekávání do budoucna s větším výrobním objemem sníží, dodává.
Poptávka po alternativách klasického masa v poslední době stoupá s tím, jak se spotřebitelé zajímají o jeho dopady na zdraví, životní prostředí i o životní podmínky chovných zvířat. Rostlinné náhražky, které zpopularizovaly společnosti jako Beyond Meat nebo Impossible Foods se tak stále častěji objevují jak v restauracích, tak v supermarketech. Maso vytvořené v laboratoři, kterému se říká i čisté maso nebo maso bez porážky, je však i kvůli vysokým nákladům teprve na vzestupu.
O laboratorně vytvořené rybí, hovězí nebo kuřecí maso se celosvětově snaží několik desítek firem, které doufají, že si najdou místo na do budoucna hodnotném trhu. Segment masových alternativ by podle britské finanční a bankovní společnosti Barclays mohl do roku 2029 dosahovat hodnoty 140 miliard dolarů (3 biliony korun).
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (9)
Karel Zvářal
7.12.2020 08:38Jan Šimůnek
7.12.2020 09:36Zbyněk Šeděnka
7.12.2020 12:46Jan Šimůnek
7.12.2020 13:55 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaZbyněk Šeděnka
7.12.2020 16:39 Reaguje na Jan ŠimůnekJiří Daneš
7.12.2020 20:22 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaHustota zalidnění 7540 ob./km²!
Podobné je to v Hongkongu, kdyby ho nezásobovala Čína z pevniny, tak by se požírali obyvatelé mezi sebou, demokracie nedemokracie.