https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sireni-jmeli-je-obtizne-zastavit.bohumin-chysta-jeho-plosnou-likvidaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šíření jmelí je obtížné zastavit. Bohumín chystá jeho plošnou likvidaci

22.3.2021 10:14 | BOHUMÍN (ČTK)
V Moravskoslezském kraji je výskyt jmelí velmi vysoký. Tuto parazitickou rostlinu rozšiřují zejména ptáci. Ilustrační snímek
V Moravskoslezském kraji je výskyt jmelí velmi vysoký. Tuto parazitickou rostlinu rozšiřují zejména ptáci. Ilustrační snímek
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Bohumín na Karvinsku chystá plošnou likvidaci jmelí. Investovat do ní bude zhruba 1,5 milionu korun. Z průzkumu vyplývá, že se ve městě počet stromů napadených jmelím blíží až ke zhruba 250, řekla ČTK mluvčí radnice Jana Končítková.
 

"Zahájili jsme mapování dřevin na území Bohumína a prvotní šetření ukázalo, že minimálně 140 stromů je napadeno jmelím. Tento seznam se bohužel stále rozšiřuje, reálně se můžeme dostat k číslu kolem 250," uvedl Rostislav Palán z odboru životního prostřední a služeb. Jmelím jsou zasaženy především lípy, javory, topoly a vrby. Mezi nejpostiženější místa patří park Petra Bezruče nebo okolí potoka Bajcůvka, ale jmelí se vyskytuje napříč městem. "Napadá zejména osamocené stromy, zaznamenali jsme však i případy zamoření celých stromořadí," doplnil Palán.

Město tak kvůli přemnoženému jmelí vytvořilo projekt na jeho plošnou likvidaci, který má pomoci se systematickým odstraněním tohoto cizopasníka. Na projekt by mohlo získat evropské peníze. Dotační titul by měl být vypsán na jaře letošního roku.

"Až donedávna jsme zásahy prováděli v rámci běžné údržby, která je poměrně nákladnou záležitostí," doplnil Palán. Dotační peníze by ale město mohlo využít nejen na samotné odstraňování jmelí, ale i další doprovodné zásahy v podobě zdravotních a bezpečnostních ořezů stromů. "Město tak bude moci ošetřit co největší počet perspektivních, ale napadených dřevin, aniž by je muselo kácet. Rozpočet projektu by mohl dosáhnout až 1,5 milionu korun," uvedla mluvčí.

Právě v Moravskoslezském kraji je výskyt jmelí velmi vysoký a řada měst do jeho likvidace ročně investuje desetitisíce korun. Šíření této parazitické rostliny, kterou rozšiřují zejména ptáci, se přesto nedaří zastavit. Už před několika lety byla situace v kraji označována podobně jako v případě kůrovce za kalamitní.

Například ostravský městský obvod Poruba už třetím rokem využívá při odstraňování jmelí postřik. "Ten je mnohem účinnější než mechanické odstraňování této rostliny, které navíc stromy poškozuje a oslabuje," řekl mluvčí radnice Martin Otipka. S letošními postřiky chce obvod za dobrého počasí začít už v příštím týdnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

22.3.2021 12:03
Jmelí se nesmělo (a možná nesmí) bez zvláštního placeného povolení je trhat, platit se nikomu nechtělo a tak jmelí přibývá, také se chrání ptactvo, které to roznáší. Otrhat je špatně, postřik to zachrání? A co dál?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.3.2021 15:26 Reaguje na Jiří Daneš
Přitom by ho mohla města i cestáři odstraňovat trvale, před Vánocemi zvlášť a nabízet zadarmo ( na kšeft ). Nechávat jednu větvičku na stromě.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

22.3.2021 12:05
A jelikož je to obtížné, tak se na to v ČR totálně kaká... tak jako na všechno obtížné... třeba přestavbu monokulturních plantáží na lesy.... prostě ČR... nic nového... tady se všechno řeší až už je pozdě, a až to stojí 100x tolik peněz a až to negativně ovlivní každého obyvatele....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.3.2021 14:32
S ochranou jmelí to došlo tak daleko, že místně je pohromou. Jako místní
se nemíním k zásahům vyjadřovat, protože u mnohých stromů je už nyní
pozdě. Obrovským "semeništěm" jmelí jsou vrby a topoly kolem zdejších
řek a pro ptáky není problém ho dále šířit. Jeho likvidace tam ale není
věcí města, ale jiných a pochybuji, že k ní dojde. Zachraňovat stromy
ve městě bude obtížné, pokud zůstane v okolí takové "semeniště".
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.3.2021 17:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Hlavně to jmelí nechali všude přerůst. A nyní " brečej " .
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.3.2021 10:07 Reaguje na smějící se bestie
V ochraně přírody je to ten nový trend, když se vždy vše
chrání tak dlouho, až už vyloženě škodí a přiznat pravdu
nemá nikdo odvahu. Je to systém ode zdi ke zdi a pak je
tu pláč, když to nelze zvládnout. Pamatuji dokonce dobu,
kdy byli pokutováni prodejci jmelí na trzích, protože jde
přece o chráněného parazita. Dokonce kamarádovi bránili
pokácet takto totálně napadený strom a nezbylo mu, než
si pomoci po partyzánsku. V okolí už ale bylo jmelí i na
jabloních, jeřábech a dokonce moji broskvi. Chutná mu
téměř vše, ale škoda, že ne mozky parazitů, neboť to
tak už bývá, že parazit s parazitem nebojuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist