https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skupina-veolia-planuje-v-prerovske-teplarne-vyrabet-palivo-z-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skupina Veolia plánuje v přerovské teplárně vyrábět palivo z odpadu

21.12.2023 10:23 | PŘEROV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | svyatoslavlipik / Depositphotos
Společnost Recovera ze skupiny Veolia chce v areálu teplárny v Přerově vybudovat provoz na výrobu tuhého alternativního paliva (TAP) z odpadu. Plánovaná technologie má roční zpracovatelskou kapacitu 100 000 tun nerecyklovatelného komunálního odpadu sváženého z Přerovska i části Olomouckého a Zlínského kraje. Z odpadu se bude vyrábět TAP pro nový multipalivový kotel instalovaný v přerovské teplárně. Pokud investor získá potřebná povolení, tak chce stavbu provozu na výrobu TAP zahájit příští rok a linku zprovoznit v roce 2025. ČTK dnes informaci získala z databáze posuzování vlivu staveb na životní prostředí EIA. Nové technologie využití komunálního odpadu mají nahradit skládkování, které by mělo skončit v roce 2030.
 

Vedení společnosti Recovera plánovanou výrobu TAP zdůvodnilo tím, že v Olomouckém kraji produkce tohoto paliva výrazně zaostává za potřebou teplárenských firem. "Jedná se o vybudování nového zařízení pro nakládání s odpady, které bude zpracovávat zbytkový směsný komunální odpad, některé biologicky rozložitelné odpady, výměty ze třídění plastového odpadu a některé energeticky využitelné průmyslové odpady. Veškeré zpracovávané odpady budou kategorie ostatní odpad," stojí v oznámení firmy Recovera. Plánované zařízení v Přerově má ročně z odpadu vyprodukovat až 80 000 tun TAP.

V přerovské teplárně byl už instalován nový multipalivový kotel na biomasu, který může ročně spálit až 114 000 tun TAP. Firma zprovoznila i dva kotle na zemní plyn s nízkoemisními hořáky. Dva starší kotle na uhlí díky tomu odstavila. "Záměr (výroba TAP) je umístěn přímo do areálu Teplárny Přerov, pro kterou je výroba TAP primárně určena. Svým umístěním umožňuje efektivní svoz z regionu Přerovska, Olomouckého a Zlínského kraje v dostupné vzdálenosti," uvedli autoři oznámení. Komunální odpad má do areálu teplárny denně přivážet až 39 nákladních vozidel. Výroba TAP ale podle společnosti Recovera nezvýší frekvenci nákladní dopravy v Přerově, jelikož teplárna funguje v průmyslové zóně v okrajové části města a bude napojena na rozestavěnou dálnici D1.

Linku na výrobu TAP z komunálního odpadu plánuje postavit v Prostějově nedaleko vlakového nádraží společnost FCC ČR. Plánovaná technologie má zpracovat až 50.000 tun odpadu za rok. Firma FCC nejdříve chtěla vyrábět TAP v nedalekých Biskupicích a odvážet ho ke spálení do teplárny v Přerově. Obecní zastupitelstvo s tím ale nesouhlasilo. V obci vznikla petice, podepsalo ji přes 2000 lidí. Společnost FCC poté od plánované investice v Biskupicích ustoupila. Chystanou zpracovatelskou kapacitu firma nabídla i prostějovské radnici, která odešla ze Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje. Tato krajská firma vlastněná samosprávami zajistí pro města a obce likvidaci odpadu poté, co se zpřísní podmínky pro nakládání s odpady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.12.2023 11:31
Dobrá zpráva !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.12.2023 12:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dobrá zpráva by byla tato - Veolia opouští ČR a veškerý její aktivity přebírá stát !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.12.2023 11:58
Palivo z odpadu by se nemělo spalovat v běžných topeništích. Od toho jsou spalovny odpadu s čištěním spalin.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.12.2023 14:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je ošetřeno , nemusíte se bát. Emisní limity jsou ostře sledovány.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.12.2023 19:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
U spaloven ano, u kotlů jiných ne, tam jen NOX. Já se tím živil
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.12.2023 21:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tak to již je poplatné době.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

22.12.2023 09:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, máte pravdu. Ale nejde jenom o emisní normy. Vše začíná již samotnou přípravou surovin na TAP, takže již původem a kvalitou výchozích surovin nebo odpadů.

TAP (tuhá alternativní paliva) řeší ČSN EN ISO 21640, která zavádí systém umožňující obchodování a použití TAP podporující ochranu životního prostředí.

To je především pro ty, kteří si naivně myslí, že za TAP lze prohlásit v podstatě cokoliv. Není to tak!

Palivo nelze považovat za TAP, dokud není specifikováno a klasifikováno podle ISO EN 21 640. Dokonce norma obsahuje opatření, kdyby jste již jednou klasifikované TAP smíchal s další komoditou, tak vše musíte absolvovat znovu.

Samotný klasifikační systém je založen na třech důležitých charakteristikách, které jsou uvedeny jako hlavní charakteristiky TAP:

• ekonomická charakteristika (výhřevnost)
• technická charakteristika (obsah chloru)
• environmentální charakteristika (obsah rtuti)

Norma výslovně stanoví, že

• charakteristiky jsou zvoleny tak, aby poskytly zainteresovaným stranám bezprostřední, ale i zjednodušený obraz o příslušném palivu

• jednotlivé třídy TAP také ukládají omezení na to, co lze nazvat TAP s minimální hodnotou výhřevnosti a také maximálními hodnotami chloru a rtuti

• palivo, které je mimo rozsahy těchto tříd, nesmí být definováno jako TAP

• pouze paliva pocházející z odpadu neklasifikovaného jako nebezpečný a která splňují ISO normy pro TAP, mohou být klasifikována jako TAP

• hlavním záměrem výroby TAP je jeho použití pro výrobu energie při nejvyšší možné energetické účinnosti
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

22.12.2023 08:18
ano v dnešní době plastové době krok správným směrem. Vůbec ale netuším co se děje s tím popílkem co z toho vznikne ? Ví někdo jak se likviduje ?
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

22.12.2023 09:44 Reaguje na Robert Jirman
S popelovinami ze ZEVO (zařízení pro energetické využití odpadu) je nakládáno podle výsledků jeho rozborů. U popílků je to obdobné. Obsah škodlivin určuje, co s tím.

Logicky záleží, co právě spalujete, takže pokud byste například spaloval klasický směsný komunální odpad (výhřevnost: 7 až 11 [MJ/kg], tedy srovnatelnou s hnědým uhlím), popelovin vznikne přibližně třetina původního množství a ten se většinou ukládá na skládky.

U klasických energetických zařízení (tepelných elektráren) se setkáte s pojmem VEP (vedlejší energetické produkty), což může být: popílek, struska a produkty technologie odsíření spalin. Jejich testování se provádí již dlouhodobě.

Za několik let zkušeností musím říci, že napříč průmyslovou výrobou asi nenajdete odpady, které by byly pod tak podrobným a systematickým sledováním.

Využití VEP je hlavně při rekultivacích nebo ve stavebnictví a nahrazuje přírodní neobnovitelné zdroje (jsou certifikovanými stavebními výrobky).
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

23.12.2023 19:15 Reaguje na Jiří Kvítek
díky RJ
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist