https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skvrnu-na-pritoku-prehrady-jablonci-tvori-menavky-ci-sinice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skvrnu na přítoku přehrady v Jablonci tvoří měňavky či sinice

15.7.2020 12:03 | JABLONEC N.N. (ČTK)
Skvrna na hladině Mšenského potoka, přitékajícího do přehrady Mšeno.
Skvrna na hladině Mšenského potoka, přitékajícího do přehrady Mšeno.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zelenomodrá skvrna na přítoku přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou není umělého původu. Podle výsledků testů z laboratoře ji tvoří měňavky, bičíkovci a sinice. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.
 

Skvrna se objevila minulý týden na přítoku do třetí části přehrady, v šíření z Mšenského potoka ji preventivně brání norné stěny. "Podle zprávy ALS laboratoře Liberec jde o bičíkovce, měňavky a sinice. Norné stěny, které do přehrady instaloval Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, zůstanou na svém místě do konce týdne," uvedl vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu Vratislav Pavlín. Norné stěny jsou instalované dvě. Jedna je 100 metrů za mostem přes Mšenský potok pod zahradní kolonií, druhá je mezi druhou a třetí přehradou.

Jablonecká přehrada patří k nejoblíbenějším místům ke koupání v Libereckém kraji. V parných dnech k ní míří denně až 5000 lidí z Jablonce i okolí, oblíbená je také u obyvatel Liberce. Hygienici kvalitu vody zatím hodnotí nejvyšším, tedy nejlepším stupněm jedna na pětibodové stupnici. Loni v létě kvůli přemnoženým sinicím měla kvalita vody v přehradě kolísavou hodnotu, pohybovala se mezi prvním a třetím stupněm, který už značí nevhodnost koupání pro vnímavé jedince. Mezi ně patří děti, alergici či těhotné ženy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

16.7.2020 13:40
Přátelé, psal jsem vám to k minulému článku, psal jsem to na fb Jablonce už dvakrát, málo platné!
Takže:
1/ Ta skvrna vznikla rozpadem vodního květu sinic, to máme primární příčinu (a sinice jsou tam kvůli nadbytku základní živiny, tedy fosforu).
2/ Rozpad vodního květu znamená spoustu lehce rozložitelných organických látek => výtečný substrát pro baktérie, které se dají rychle do rozkladu.
3/ Na bohaté populaci baktérií se rychle rozmnoží jednobuněčné organismy, které se jimi živí, tedy bezbarví bičíkovci, nálevníci a měňavky. Nejedná se tedy o to, že by měňavky něco způsobily a jejda to je bomba!
4/ Všechno jde velmi rychle = brzy bude po všem přirozenou cestou. Norné stěny jsou dočista zbytečné, ničemu nepomůžou...ale taky neuškodí a aspoň je vidět, že se něco děje.
5/ Tenhle jev se opakuje pravidelně už desítky let v různých lokalitách. Jeden by myslel, že to budou znát alespoň na odboru ŽP, nebo aspoň v laborce, kam si dali ty vzorky zpracovat. Ale holt ne. Takže laboratoř dala sice to, co viděla, ale intepretace nálezu nikde a závěry falešné, poučení do budoucna nula.
No, to nic.
Jen že mně to nedalo, když vidím totální neznalost a zcestné interpretace jednoduché věci...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist