https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenska-vlada-podporila-zalohovani-plastovych-lahvi-a-plechovek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenská vláda podpořila zálohování plastových lahví a plechovek

30.5.2019 00:15 | BRATISLAVA (ČTK)
Zálohování plastových lahví a plechovek by nemělo být povinné pro všechny podnikatele na Slovensku, ale jen například po prodejny s rozlohou větší než 300 metrů čtverečních. / Ilustrační foto
Zálohování plastových lahví a plechovek by nemělo být povinné pro všechny podnikatele na Slovensku, ale jen například po prodejny s rozlohou větší než 300 metrů čtverečních. / Ilustrační foto
Foto | Steve / Flickr
Návrh zákona o zálohování plastových lahví a plechovek s nápoji na Slovensku včera schválila vláda premiéra Petera Pellegriniho. Kabinet také podpořil opatření na posílení ochrany přírody v národních parcích, jejíž nedostatečnou úroveň kritizovali také ochranáři.
 

V současnosti se na Slovensku dostane na trh miliarda plastových lahví, z toho dvě pětiny končí na skládkách nebo v přírodě. Po zavedení vratných záloh by mělo být 95 procent nápojových obalů recyklováno. Zálohování plastových lahví je už řadu let běžné například v Německu.

Spuštění systému zálohovaní lahví a plechovek se na Slovensku očekává v roce 2022. Stát počítá s tím, že vratná záloha za PET láhev by činila 12 eurocentů (zhruba tři koruny) a deset eurocentů (kolem 2,60 koruny) za plechovku.

"Plastové obaly zaplavují naše životní prostředí a je naší povinností udělat všechno proto, abychom to změnili. Musíme udělat všechno proto, aby naše země nepřispívala k trendu, když ve vodách, řekách, mořích a oceánech bude více plastů než ryb," uvedl Pellegrini.

Zálohování plastových lahví a plechovek by nemělo být povinné pro všechny podnikatele na Slovensku, ale jen například po prodejny s rozlohou větší než 300 metrů čtverečních.

Kabinet také schválil návrh opatření na zamezení zásahů do přírody včetně plošných výrubů lesů v národních parcích bez předchozího souhlasu státních ochranářů. "Máme dnes před sebou zákon, který po dlouhých letech zajistí národním parkům takovou ochranu, jakou si tyto vzácné lokality zaslouží," uvedl ministr životního prostředí László Sólymos.

Slovensko má devět národních parků,které zabírají 6,5 procenta rozlohy země. Z toho ale jen malá část jsou plochy, kde nejsou povoleny žádné činnosti. Nevládní ochranářské organizace dlouhodobě upozorňovaly například plošné na kácení stromů v Nízkých Tatrách, které jsou rovněž národním parkem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist