https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-ocekava-nedostatek-ropnych-produktu-v-regionu-nikoliv-u-sebe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko očekává nedostatek ropných produktů v regionu, nikoliv u sebe

7.6.2022 01:22 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zavedení embarga na dovoz většiny ruské ropy do Evropské unie a souvisejícího zákazu obchodování s ropnými produkty může podle státního tajemníka slovenského ministerstva hospodářství Karola Galeka vyústit v nedostatek některých ropných výrobků, nikoliv ovšem na Slovensku. Galek také řekl, že bratislavská rafinerie Slovnaft, která značnou část své produkce vyváží, o některé trhy patrně přijde. Česká republika má do 5. prosince příštího roku výjimku na nákup produktů z ruské ropy dovezené do EU ropovodem Družba. Také Slovnaft upozorňuje na hrozící nedostatek pohonných hmot ve střední Evropě.
 

"Lze očekávat krátkodobý výpadek u některých produktů, ale nepochybně ne na Slovensku. Slovnaft vyváží do České republiky, Maďarska, Rakouska a Polska, tato množství nejsou zanedbatelná. Nebudou chybět u nás, pokud bude pokračovat výroba, ale mohou chybět v zahraničí, protože výjimka se vztahuje pouze na Českou republiku," řekl Galek v diskusní relaci veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska.

Galek vyjádřil pochopení pro zavedení zmíněných sankcí za invazi ruských vojsk na Ukrajinu. "Jsme ve válce. Řešíme situaci, že potrestáme agresora, Rusko," řekl.

Mluvčí Slovnaftu Anton Molnár v diskusi zopakoval, že ve střední Evropě může nastat nedostatek ropných produktů a že paliva chybějí Česku, Polsku i Rakousku. "Jakkoliv snížíme zpracování (ropy) na úroveň, kterou potřebuje Slovensko, vždy bude nějaký produkt chybět, nebo nějaký produkt budete mít navíc, který nedokážete exportovat. Tím pádem se dostáváte do technologického problému, jak udržet bezpečný provoz rafinerie,“ řekl Molnár.

Galek ovšem uvedl, že zmíněný zákaz exportu ropných produktů z ropy dovezené Družbou se bude vztahovat pouze na naftu, benzin, letecký benzin, stejně jako na těžké a lehké topné oleje, ale nikoliv na další výrobky z ropy.

EU se dohodla na tom, že od 5. prosince přestane dovážet surovou ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Časově nespecifikovanou výjimku má ropovod Družba, který využívá i Slovensko. Německo a Polsko, které dovážejí ropu severní větví Družby, se však zavázaly do konce roku tento import ukončit. Sedmadvacítka by se tak měla celkem zbavit více než 90 procent ruské ropy.

Zákaz vývozu produktů z ropy dovezené Družbou, který s výjimkou Česka vstoupí v platnost po uplynutí osmi měsíců, má zajistit, aby země pokračující v importu nezískaly konkurenční cenovou výhodu. Slovensko původně žádalo tříleté přechodné období.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

7.6.2022 08:39
Pán Galek automaticky předpokládá, že všichni obchodníci s ropnými produkty jsou ducha mdlého a sedí na zadku a modlí se, aby jim neřachnul Slovnaft.
Ten má ale rok a půl na změnu technologie a pokud to nezvládne, jeho zákazníky velmi rádi přeberou ostatní výrobci.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.6.2022 14:04 Reaguje na Pavel Hanzl
No, s ohledem na to, že za rok a půl TALem Družbu nenahradíme, tak nebudeme schopni ani my produkovat dnešní objemy paliv. A bez dovozu se Slovače, ze které dnes importujeme paliv fakt neurékom, to bude hooodně zajímavé.

Ono sem čistě fyzicky dostat to množství, které bude chbět, není zase taková sranda.

Na druhou stranu ... za rok a půl ... bude zase všechno jinak:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2022 15:13 Reaguje na Svatá Prostoto
TALem k nám jde asi 50% ropy už dnes. A to zkapacitnění je jen o užším místě v horách v Rakousku, někdo tvrdí, že stačí silnější čerpadla. Ale tu lhůtu si vybrali lidé, kteří ví, co je možné a co ne. Každopádně my nevisíme na nějakém Slovnaftu, který stejně patří Maďarům. Těch firem, co sem dodávají paliva je vícero a všechny mají svoje zdroje. Brno a okolí bere z Rakouska, Čechy budou brát asi dost z Německa a Polska a Rakuska, Němčouři zase berou z Kralup.
Skutečně nejsme pořád Východní blok, nebojte.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.6.2022 15:46 Reaguje na Pavel Hanzl
A to jako myslíte, že zkapacitnění TALu bude jen pro ČR?

Odkud bereme paliva není problém si najít, zrovna z toho Slovenska je to opravdu hodně.

Navíc si uvědomte, že pokud nebudeme brát z rafinerií napojených na Družbu, ale jiných, tak jsou tu min dva zásadní problémy ... krom ceny. Prvním je kapacita těch rafinerií, jestli jsou technicky schopny nahradit produkci těch "Družba-rafinérií", a zda jsou roury, které do nich vedou, schopny dopravit o tolik ropy více.

V daném časovém horizontu o tom silně pochybuji.

Nicméně si osobně myslím, že uplyne tak rok a nějaké sankce půjdou pomalu k ledu .... takže na nějaké ověření v praxi nedojde. Naštěstí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.6.2022 15:58 Reaguje na Svatá Prostoto
Tohle je přecee vyřešené už dávno. Naše rafienerie umí zpracovat ropu, která k nám jde přes TAL (asi 50%) a Indgolstadt je dimenzován na celou naši spotřebu. To úzké místo je na TALu v horách v Rakousku a nebude se to zkapacitňovat jen kvůli nám.
Je úplně jedno, co půjde kdy k ledu, ale od Rusa už nikdo nic kupovat nebude, maximálně brutálně pod cenou a se zálohou v zádech.
Ať si to prodává klidně do Taralingapatam, ale za současné ceny má totální smůlu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist