https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-se-chysta-zjednodusit-postup-pri-zasazich-proti-problemovym-medvedum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko se chystá zjednodušit postup při zásazích proti problémovým medvědům

24.1.2024 01:24 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovensko hodlá zjednodušit a zrychlit postup při zásazích vůči medvědům, kteří pravidelně chodí do obydlených oblastí. Úřadům budou pomáhat při případném odstřelu myslivci. Vyplývá to z vyjádření zástupců úřadů a institucí po jejich společném jednání. Představitelé nynější vládní koalice před loňskými parlamentními volbami v zemi tvrdili, že stát nevystupuje dostatečně rázně vůči těmto chráněným šelmám po jejich střetu s lidmi. Bývalý náměstek na ministerstvu životního prostředí Michal Kiča v reakci tvrdil, že vládní koalice v souvislosti s medvědy tápe a zakrývá vlastní bezradnost.
 
"Obyvatel uvidí rázné jednání státních orgánů. Jsem velmi rád, že v únoru a březnu, kdy se medvědi probudí, budeme mít účinný nástroj, aby obyvatelé venkova viděli, že se stát o ně skutečně stará," řekl novinářům předseda výboru slovenského parlamentu pro zemědělství a životní prostředí Rudolf Huliak. Prezidentka Zuzana Čaputová ho loni odmítla jmenovat ministrem životního prostředí, což zdůvodnila mimo jiné tím, že tento kandidát neuznává existenci klimatické krize.

Podle náměstka ministra životního prostředí Filipa Kuffy nebudou medvědi utracováni při svém prvním výskytu v obydlených oblastech. Detaily ohledně nového postupu vůči problémovým medvědům by měly úřady zveřejnit do konce února.

Huliak také tvrdil, že medvědi jsou v zemi přemnožení a ohrožují venkov. Řekl, že je třeba podniknout nové sčítání těchto šelem, nikoliv ovšem zadáním zakázky univerzitám a nevládním organizacím.

Dřívější studii ochranářů a vědců z českých univerzit, podle které medvědí populace na Slovensku čítá nanejvýše 1275 zvířat, loni zpochybnilo mimo jiné slovenské Národní lesnické centrum. Tato státní instituce by se podle Huliaka měla podílet na novém sčítání medvědů.

Kiča v reakci na plány některých představitelů vládní koalice v prohlášení uvedl, že nejsou schopni naplnit předvolební sliby. "Ohlašovali, že jedním dopisem Evropské komisi dokážou zajistit odlov medvědů na základě kvót. Ovšem už před volbami jsme říkali, že žádný takovýto lov nebude. Potvrzuje to i fakt, že na tento požadavek Brusel nereflektoval," napsal Kiča.

Dosud Slovensko nasazovalo proti problémových medvědům zásahové týmy, které šelmy buď přemístily do jiných lokalit, nebo zvíře usmrtily. Podle Huliaka kapacita zásahových týmů nebyla dostatečná. Slovenská média v této souvislosti informovala, že na ministerstvu životního prostředí po organizační změně končí dlouholetý odborník na velké šelmy a někdejší šéf zásahového týmu pro medvědy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

24.1.2024 06:45
Kosmetické úpravy, jako je odstřel problémových jedinců, nic neřeší. To je třeba vrátit počet medvědů na stav, který byl zhruba před třiceti léty a problémy ustanou. Jenže to by ekoteroristi nesměli lhát o skutečných počtech této zvěře na Slovenssku.
Odpovědět
Sl

Slovan

25.1.2024 07:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dokud to nebude podle vlko-medvědobijců alá Šeděnka, tak ty jejich výplody budeme poslouchat furt dokola. Přitom na slovenském MŽP už nic horšího snad být ani nemůže, to jsou medvědobijci úplně ukázkový - vyloženě vaše krev.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.1.2024 10:10 Reaguje na Slovan
Dokud budou o ochraně těchto šelem rozhodovat mantáci, kteří je znají maximálně ze zoo, bude narůstat počet excesů a tím i nespokojenost lidí ohrožených těmito šelmami. Důsledek se dá předpovídat.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.1.2024 12:54
Konečně bude méně byrokracie při řešení nebezpečných šelem. Slovákům to přeji.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.1.2024 14:35 Reaguje na Jarka O.
Nevěřte tomu. Bude to stejné jako u nás s kormorány.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.1.2024 11:21
Slovenská vláda se bude muset vzepřít i EU, aby mohla regulovat stavy
medvědů a to ji opravdu nezávidím. Zkusili to Rumuni a neuspěli ani při
návrhu, že své nadpočetné medvědy nabídnou Francouzům, Němcům atd. aby
jich měli taky tolik, jako oni. Já osobně bych přivítal medvědy třeba
v Klánovickém lese, nebo v Divoké Šárce, aby si jich taky užili jejich
ochránci a fandové. Když jsou tak užiteční a loví černou, tak Pražákům
a jinde pomohou tu černou zredukovat i bez pobídek k lovu. Stačí pouze
zažádat Slováky o odchyt a převoz těch, kteří vybírají hlady popelnice
a tu je to přece při hojnosti černé ani nenapadne! To je blbost že!
Ano blbost, kterou tu aktivisté plácají neustále. Zvíře už naučené
nelovit, ale vyhledávat snadnější zdroj potravy k lovu nikdo nepřinutí.
Ono raději roztrhá oplocení skládky komunálního odpadu a bude se krmit
odpadky, než nahánět divočáky. Mi se už druhou noc dobývá pod obložení
s Vinyl Sidingu a minerální vaty kuna, která se tam asi hodlá ubytovat.
Jak na ni? Nebude to podle neúčinných návodů ochranářů, kterými se řídil
kamarád, když už mu došla trpělivost a použil osvědčený způsob. To samé
časem použijí lidé u šelem, které nebudou moci regulovat a "vychovávat".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist