https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensky-distributor-plynu-ceka-pokles-dodavek-od-gazpromu-o-30-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenský distributor plynu čeká pokles dodávek od Gazpromu o 30 procent Aktualizováno

16.6.2022 12:30 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovenský státní distributor plynu SPP očekává, že ruská státní plynárenská společnost Gazprom mu dnes sníží dodávky plynu zhruba o 30 procent. Firma dodala, že tento krok nebude mít na její zákazníky dopady. Pokles dodávek registruje i Česká republika, rovněž bez dopadů na zákazníky.
 

"Na základě informací od společnosti Gazprom Export dnes očekáváme, že dodávky plynu v rámci našeho kontraktu budou nižší asi o 30 procent," sdělila SPP v e-mailové odpovědi na dotaz agentury Reuters. "Uvedené snížení nemá žádný vliv na naše zákazníky," dodala. Podobně se na dotaz agentury vyjádřil elektrárenský podnik ČEZ a také společnost Net4Gas, která je provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice.

Slovensko je závislé na dovozu ruského plynu a země také zajišťuje tranzit této suroviny dál do západní Evropy. Gazprom dlouhodobě zajišťoval dodávky plynu na Slovensko hlavně přes Ukrajinu. Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík na konci května oznámil, že státní plynárny SPP uzavřely nové kontrakty na dodávky plynu, kterými země do konce příštího roku výrazně sníží svou závislost na ruském plynu.

Sulík dnes před poslanci slovenské sněmovny řekl, že SPP jako hlavní dodavatel plynu na Slovensku nabídne obyvatelům možnost uzavřít čtyřletý kontrakt na dodávku zemního plynu v zájmu zmírnění dopadu růstu světových cen plynu na zákazníky. V příštím roce by tak domácnostem zdražil plyn o zhruba třetinu a v dalších letech o inflaci. Při ročním kontraktu by si zákazníci SPP připlatili více, cena by jim stoupla o inflaci a o dalších 42 procent, dohromady tedy o více než polovinu.

Burzovní ceny plynu pro evropský trh rostly už loni na podzim, výrazně pak stouply krátce po ruské invazi na Ukrajinu. Následně se snížily, jsou ale oproti loňsku výrazně vyšší.

ČEZ na dotaz agentury Reuters uvedl, že Gazprom ho o snížení dodávek informoval. "Týká se to ale jen malé části dodávek přímo od Gazpromu. Ten plyn jsme nahradili z jiných zdrojů," uvedl ČEZ.

Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropské unie se letos zkomplikovala v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Tento týden Gazprom výrazně omezil dodávky plynovodem Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro export ruského plynu do EU. Opatření zdůvodnil zpožděním návratu zařízení, které bylo zasláno německé firmě Siemens Energy k opravě.

Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck ale krok Gazpromu označil za politicky motivovaný a obvinil firmu, že se svým postupem snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu. Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

17.6.2022 10:57
Asi je opravdu třeba, aby si ty naše národy vymáchaly huby ve sr...ch, protože jinak se pravdy nedoberou a z toho svého vyřvávaného "úspěchu a pokroku" neproberou...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.6.2022 07:21 Reaguje na Zan K.
Jistě. Už se to taky děje, plyn z USA je za 10 doláčů, z Ruska za 140. Už si mácháme huby, protože jsme věřili té kremelské zrůdě, která nám vypěstovala závislost na jejich levných energiích. Ty se nám brutálně prodražily. Dnes s Rusem už nikdo žádnou smlouvu neudělá a nic od něho kupovat nebude.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist