https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-asi-nebude-resit-kyanid-v-becve-ano-a-cssd-to-vetovaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna asi nebude řešit kyanid v Bečvě, ANO a ČSSD to vetovaly

29.9.2020 17:04 | PRAHA (ČTK)
Řeka Bečva protékající mezi Valašským Meziříčím a Juřinkou.
Řeka Bečva protékající mezi Valašským Meziříčím a Juřinkou.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Sněmovna se asi nebude zabývat únikem kyanidu do Bečvy na Přerovsku, což požadovali občanští demokraté, Piráti a lidovci. Snahu KDU-ČSL projednat záležitost jako zvláštní bod schůze zablokovaly ANO a ČSSD. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek to zdůvodnil tím, že ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes odjel na Přerovsko, aby kauzu řešil. Předseda lidovců Marian Jurečka namítal, že chtěl věc probrat až ve středu.
 

Jurečka chtěl od ministra informace o jeho dalším postupu, požadoval mimo jiné uhradit od viníka náklady na opětovné zarybnění Bečvy. Pirátka Dana Balcarová uvedla, že viník by měl kromě pokuty mít uloženy nápravné opatření a uhrazení kompenzace. Snaha Pirátů projednat kauzu tento pátek Sněmovna neschválila zejména kvůli postoji ANO, ČSSD a KSČM.

Podobně neúspěšný byl Stanislav Blaha (ODS), který chtěl věc probrat ještě dnes. Pozastavil se nad tím, že viník není znám ani deset dní od havárie, zatímco viník úniku kyanidu do Labe v roce 2006, jímž byl kolínský podnik Lučební závody Draslovka, byl označen do týdne. Poukázal také na rychlost, s níž Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyloučila vinu chemičky DEZA, která patří do holdingu Agrofert a ze které kyanid v minulosti několikrát unikl.

Kyanid, který od předminulé neděle způsobil masivní úhyn ryb v Bečvě, se podle zjištění policie do řeky dostal z vyústění kanálu v Juřince, která je částí Valašského Meziříčí. Valašskomeziříčská chemička DEZA před týdnem v pondělí popřela, že by znečištění šlo od ní. O den později ji v tiskové zprávě vyloučila jako možného původce havárie i Česká inspekce životního prostředí. Policie zatím původce otravy neoznačila.

Výskyt kyanidů v Bečvě je jednou z největších ekologických havárií na Moravě za poslední roky. Výše škody je odhadována na desítky milionů korun.

Lidovci byli neúspěšní také se snahou projednat odvolání Petra Rafaje z čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a jmenování jeho nástupce, kterým má být náměstek ministr vnitra Petr Mlsna. Sněmovna měla podle Jurečky vyzvat prezidenta Miloše Zemana, aby s výměnou neotálel. Proti se opětovně postavily ANO a ČSSD. Faltýnek to zdůvodnil tím, že vláda změnu v čele antimonopolního úřadu zatím neprojednala.

Dominik Feri (TOP 09) neprosadil návrh, aby ministři a školství informovali Sněmovnu o opatřeních kvůli koronaviru na školách. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) chce opatření oznámit ve středu s tím, že platit budou od pondělí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.9.2020 19:12
Richard Brabec
@RibraRichard
·
1 h
Co se týče pátrání po původci otravy Bečvy, nemám novější informace než ty, které dnes
@PolicieCZ
zveřejnila. Dopadení viníka „během několika hodin“, které mi tu občas někdo omlátí o hlavu, jsem neslíbil a slíbit nemohl. Napsal jsem, že v to „věřím“. Věřím, že je to pochopitelné.
Citovat Tweet

Policie ČR
@PolicieCZ
· 4 h
Na případu masivního úhynu ryb v řece Bečvě stále pracujeme. V současné chvíli již víme, že vyústění kanálu, ze kterého se kyanid do Bečvy dostal, je v katastru obce Juřinka na Valašskomeziříčsku. Dále provádíme úkony trestního řízení s cílem případ co nejdříve objasnit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.9.2020 19:39
SEZNAM.cz
Lidem vadí nejasnosti po havárii v Bečvě

V Juřince, místní části Valašského Meziříčí, ale podle místních žádný podnik nakládající s kyanidy není. Naopak na pravém břehu Bečvy je průmyslová zóna s řadou podniků. Reportéři Seznam Zpráv oslovili devět firem. Všechny jakoukoli vinu odmítají. S kyanidy pracuje jen chemička DEZA, spadající pod koncern Agrofert, který je ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše. (ANO). Také tato společnost však jakoukoli spojitost vyloučila.
Odpovědět
JM

Jan Marján

29.9.2020 22:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Podle katastru je i část Juřinky na pravém břehu řeky. Tam se také nachází již v katastru Krásno nad Bečvou i firma Cia Unitools Press, která se podle webových stránek zabývá též katodickou galvanizací. Možná se mýlím ale galvanizaci mám vždy spojenou s kyanidy.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.9.2020 18:30 Reaguje na Jan Marján
Dnes už policie dokonce přišla na to, že kanalizační svod je dlouhý asi 15 km a začíná někde u Rožnova pod Radhoštěm v místech kde stojí bývalá Tesla Rožnov p.R. Chtělo by to Hercule Poirota Scotland Yard.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.9.2020 22:21
Celá kauza vyšumí do ztracena, protože nejde říct pravdu.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

30.9.2020 08:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak jaká je podle vás ta PRAVDA ? Fakt je ten , že pro jednoduché lidi a fašistickou opozici není žádná špína dost špinavá .
Odpovědět
sv

30.9.2020 20:14 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Když komunisti chtěli na někoho nakydat špínu, tak začali blábolit o "fašistech". Burešovy podržtašky teď komunistickou rétoriku přejaly.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

1.10.2020 11:35 Reaguje na
O čemž si hovořil s panem okresním tajemníkem už před válkou , že ?
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

29.9.2020 23:33
Už jen skutečnost, že tak významnou havárií se média Agrofertu skoro vůbec nezabývají, je z mediálního a PR hlediska jasným důkazem, že si někteří lidé jsou jasně vědomi svého špinavého svědomí.

https://www.forum24.cz/babisova-deza-v-mf-dnes-informuje-o-sve-peci-o-vodu-par-dni-po-katastrofe-v-becve/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=7SsDWTRJYQm-202009292125&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Stejně tak manipulace mluvčího Agrofertu s realitou je jasným pokusem se z celé věci vylhat za jakoukoli cenu...
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

30.9.2020 07:40
Opravdu věříte tomu co tady píšete ? Pokud by se ta otrava jenom vzdáleně , okrajově mohla týkat Agrofertu , tak by v novinách , v televizi , na internetu nebylo nic jiného než všelijaké zvratky jednoduchých novinářů , politiků , výzvy k odstoupení , výzvy k předčasným volbám . Bandě která si říká demoblok , která nenávidí české občany , třebaže jich mají plné rypáky ,se hodí každá zmínka o Babišovi jako důvod k napadání . Opravdu se domníváte , že by to šlo v dnešní době a s dnešní opozicí zamést pod koberec nebo kamkoliv jinam . Tak hloupí snad nejste , že ? Nebo se necháte oblbnout darebáky , kteří jezdí pro rozumy k všelijakým německým fašistům a za každé kopnutí , či plivnutí od nich dostávají medajle ? Necháte se zblbnout gaunery , kteří vaše peníze rozdávají lumpům v cizích státech a podílí se tak na vraždění a válkách ? A věřte , že to chcou i u nás . Vraždy , otroctví , zmar a bídu .
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.9.2020 08:37 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
/převzato/
Policie včera odhalila, že kyanid se do řeky dostal z výpustě staré kanalizace, která do Bečvy odvádí výstupy z čistírny v areálu bývalé Tesly Rožnov, tedy dobrých 15 kilometrů daleko. V něm sídlí i firmy, které s kyanidem a dalšími nebezpečnými látkami nakládají. Podle posledních informací již policie v areálu zasahovala a odhalení pachatele se tak dočkáme brzy.

Ale ani usvědčení pachatele není výhra, protože náš právní řád takový čin v podstatě adekvátně potrestat neumí. Pokuta dosahuje obvykle jen několik stovek tisíc, trestný čin počítá se sazbou maximálně půl roku nebo zákazem činnosti. A náhrada v penězích? Přestože jenom opětovné zarybnění bude stát miliony, náš zákon o životní prostředí takovou újmu vyčíslit neumí
Odpovědět
MG

Milan G

30.9.2020 10:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nejsem právník, ale možná by šel použít paragraf náhradu škody. Když může kdejaký OSVČ žalovat stát o náhradu škody kvůli covidu, proč by nemohli rybáři žalovat viníka o náhradu škody kvůli kyanidu?
Nepříjemná je ta žaloba, vzhledem ke kvalitě českých soudů, to uznávám.

Odpovědět
VK

Václav Kain

30.9.2020 08:39 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Za kolik to děláš Bohouši?Viník bude neznámý i když je známý.
Odpovědět
va

vaber

30.9.2020 08:46 Reaguje na Václav Kain
zvláštní způsob spravedlnosti ,viník musí být ten který se vám líbí a všichni ho znají, předložte důkazy policii a neplácejte zde kraviny
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

30.9.2020 08:53 Reaguje na Václav Kain
A co za kolik dělám ? Budu , tak jako vy a ostatní ubožáci , vymýšlet všelijaké hovadiny . Co když opoblok nechal někde vypustit ten kyanid jenom aby se před volbami mohl Babiš napadat . A to jsem ještě mírný . Jejich soudruzi a jejich gaunerští spolupachatelé se jinde , v cizině neštítili ani nebáli vraždit , střílet do lidí , věšet je na ostnatém drátě , přibíjet na vrata , zapalovat . To tady chcete ? Já taky doufám , že to bude vyšetřeno a viníci budou potrestáni .
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.9.2020 10:27 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Na zdejší "demokraty"nesmíte jít tak hr. Oni mají tu
svoji jedinou pravdu a budou ji mít i když bude viník ve vězení. Pro ně bude vinen Babiš i za to,
že v tom viníkovi osobně vlastním tělem nezabránil.
Neplýtvejte energií, vyčkejte na vyšetření celé
kauzy a ty mudrlanty nechte plodit ty své bláboly.
Oni si pokecají, pobědují a chopí se zase jiné kauzy. Jinak je dobře, že to projednání vetovali,
protože nyní běží v TV parodie na parlamentní
demokracii k nouzovému stavu. Bohapusté žvásty
a výsledek v nedohlednu. S tím vyšetřování otravy
Bečvy na parlamentní půdě by to byly taky pouhá
rétorická cvičení a výsledek žáden. Výsledek dodá
policie, ČIŽP a nakonec soud. Parlament nic
nevyšetří a nikoho nemůže soudit, od toho jsou jiní
a oni mají úkoly zcela jiné. Oni se mají starat o to, že nesmí začít pracovat s nebezpečnými látkami
žádná firma dříve, dokud nebude zabezpečen únik
alespoň na 99% a nebudou možné žádné výjimky.
V parlamentu se zabývají tím, co jim nepřísluší
a to co projednají, jsou nakonec zmetky a paskvily.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.9.2020 17:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale pane Macháčku. Vy opravdu myslíte ,že výsledek dodá ČIŽP? Ta stejná ČIŽP která ještě nevěděla co havárii způsobilo ale už věděla kdo to neudělal. Nezdá se vám, že je to již fraška? Ty tanečky kolem.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

1.10.2020 11:43 Reaguje na Jarek Schindler
A to všechno jste se dozvěděl jak ? Vy jste tam byl ? Vy jste to viděl ? Vy jste členem nějaké vyšetřovací komise ? Nezapomeňte do toho zamíchat třeba Putina a Čínu , ať to má grády . A poučte nás jak má postupovat úřad podle vás .
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.10.2020 16:58 Reaguje na Jarek Schindler
Doporučte zrušit všechny podobné organizace.
Ty mimochodem za vlády ODS a ministrů ŽP
Drobila a jeho nástupce "okrájeli" tak, že
jako by vůbec nebyly. Nyní to chtějí šetřit
na půdě parlamentu, kterému leží ke schválení
300 zákonů. Tato žvanírna nikdy nic takového
z poslaneckých lavic nevyšetří, protože to je
práce pro terénní pracovníky, chemiky, biology a kriminalisty. Vy už samozřejmě máte viníka
a tak ho policii nahlaste, ať se může zabývat
něčím jiným. Mě ti mudrlanti, co už mají ve
všem jasno už začínají vytáčet, protože vím
jak je mnohdy složité najít viníka a přitom
vyloučit i ty ostatní potenciální viníky.
Kdo neví jak je to složité a odpovědné, tak
ať si to zkusí a neprezentuje dohady a teorie.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.9.2020 12:10 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Vy vůbec nevíte v jaké zemi žijete a kam se on status "právní stát" dostal....
Odpovědět
GM

GREEN MONKEY

30.9.2020 16:15 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Další podporovatel úžasného Babiše a jeho kamarádů. Ať už to udělala jeho chemička nebo ne, ten člověk si nezaslouží žádnou podporu. Jeho voliči jsou buďto úplní vymatlanci nebo egoisti, co myslí jen na to kolik mají sami peněz. V budoucnu na to všichni doplátíme a doufám, že jeho voliči či jejich děti nejvíc.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.9.2020 18:57
Od kdy sněmovna supluje v ČR policii a ČIŽP?
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

1.10.2020 11:38 Reaguje na Jiří Daneš
Toto je správná otázka . V parlamentu jsou totiž odborníci úplně na všechno .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist