https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-by-se-mela-asi-ve-stredu-znovu-zabyvat-komisi-k-becve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna by se měla ve středu znovu zabývat komisí k Bečvě

24.3.2021 02:27 | PRAHA (ČTK)
Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli tomu, že původce otravy Bečvy kyanidem není ani po půl roce vyšetřování znám.
Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli tomu, že původce otravy Bečvy kyanidem není ani po půl roce vyšetřování znám.
Poslanecká sněmovna by měla tento týden pokračovat v debatě o zřízení vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě. Předseda poslanců početně nejsilnějšího klubu ANO Jaroslav Faltýnek na tiskové konferenci uvedl, že se na tom grémium Sněmovny shodlo. Podle něj by bod měl být zařazen na středeční odpoledne. Před zhruba dvěma týdny Sněmovna odmítla dokončit projednávání vzniku komise, proti jejímu ustavení se kromě vládních ANO a ČSSD stavěli komunisté, kteří vládu podporují a spolu mají v dolní komoře většinu.
 

"Návrh na zařazení bodu na grémiu vznesl kolega (předseda poslanců KDU-ČSL Jan) Bartošek. Podpořili jsme tento návrh, nemáme co skrývat. Akorát nám připadá zvláštní, aby vznikla vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, která bude vyšetřovat práci policie, která v současné době vyšetřuje ten problém," řekl Faltýnek.

Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli tomu, že původce otravy Bečvy kyanidem není ani po půl roce vyšetřování znám. Znalec Jiří Klicpera, který má vypracovat pro policii posudek, opakovaně požádal o delší lhůtu. Stejně jako ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec vyloučil, že by původcem otravy byla chemička Deza z holdingu Agrofert.

Odpůrci komise dříve argumentovali zejména tím, že by zasahovala do dosud neukončeného vyšetřování a že by její činnost nic nepřinesla. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky by komise měla by vyhodnotit postup státních orgánů a jejich případná procesní pochybení či liknavost. Měla by také vyvodit případnou trestní odpovědnost.

Ekologická havárie zasáhla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

24.3.2021 07:17
"komise měla by vyhodnotit postup státních orgánů a jejich případná procesní pochybení či liknavost. Měla by také vyvodit případnou trestní odpovědnost".

To je zatím to jediné, co je možné udělat, policie i GIBS už patří soudruhovi. jenže to dopadne jak dycky, totalitní klika to zablokuje celý a do voleb to budou pořád sabotovat.
Odpovědět
JB

Josef BIS

24.3.2021 08:03
Nejsem si jistý co komise vysvětlí. Jen si udělají jarní výlet a výsledek-0.A nebude to zadarmo. Každá komise -poslanecká je o prebendách. A nekup to.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2021 09:13 Reaguje na Josef BIS
Totální nesmysl, jak dycky. Podívejte se na dřívější poslanecké komise, většina skončila konkrétním trestním oznámením na konkrétní osoby a řešily to soudy.
Právě proto se viníci tak mohutně šparajcují.....kdyby to bylo o ničem, klidně komisi schválí a zapálí si veržinko.
Odpovědět
JB

Josef BIS

25.3.2021 07:48 Reaguje na Pavel Hanzl
můžete popsat jaké.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2021 11:55 Reaguje na Josef BIS
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vy%C5%A1et%C5%99ovac%C3%AD_komise_Poslaneck%C3%A9_sn%C4%9Bmovny_Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

Tady máte seznam všech vyšetřovacích komisí (máte tam Diag human, Opencard, D47, privatizace OKD atd. atd.) a u soudu skončlily, pokud vím, všechny.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.3.2021 08:59
Tak copak si Babišovci vymyslí tentokrát, aby vzniku této komise zabránili?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.3.2021 09:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Asi je zájem, aby ta komise nevznikla. Pokud by se totiž zjstilo, že za tu otravu skutečně může Deza, byl by to Černý Petříček pro Babiše k volbám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2021 11:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No právě. Nemusí vymýšlet nic, stačí zase zkorumpovat komunisty slibem nějakého podrazu na ČR a mají to v kapse.
Odpovědět
os

orb slavík

24.3.2021 09:52
Obávám se, že pokud bureš a jeho pomahači neskončí prohrou ve volbách, tak to bude pořád stejná písnička viz. čapí hnízdo. Předpokládám, že před volbami vyškrabe šilerka poslední peníze ze státní kasy a pokusí se za ně pro svého pána koupit nějakou silnou skupinu voličů( myslím, že všichni víme koho). Navíc kdybych byl burešův poradce, tak bych ještě nabídl předčasný odchod do důchodu takzvaným husákovým dětem, to by mohlo hodit také nějaký hlasy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.3.2021 10:22
Tuhle hádanku rozlouskne dnešní den, kdy o tom bude jednat sněmovna.

Jsem zvědav, jaké utajené zálohy vrhne do politické bitvy Agrofert a spol.
se svým krizovým manažérem Babišem v čele.

Tip: 60:40 , že návrh neprojde.
Odpovědět
os

orb slavík

24.3.2021 12:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
komančové a okamurovci jsou vždy připraveni
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.3.2021 14:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
A co těch 65 000 kachen udušených kvůli ptačí chřipce roznesené z hnízdišť divoce žijících vodních ptáků, na to komisi nepodpoříte?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.3.2021 15:35 Reaguje na Jiří Daneš
Tenhle článek pojednává o něčem, co s ptačí chřipkou vůbec nesouvisí. Zkuste pro podporu komise kvůli ptačí chřipce roznesené z hnízdišť divoce žijících ptáků něco sám podniknout resp. alespoň napsat článek do Ekolistu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.3.2021 15:55 Reaguje na Majka Kletečková
Do Ekolistu články zásadně nepíši. A Vás, madam, jsem se na radu neptal.
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.3.2021 13:31
Ano v parlamentu je hodně fundovaných odborníku na otravenou řeku.Jen pro ilustraci.Volný,Pekarová,Benda
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2021 17:27 Reaguje na karel krasensky
Vy vůbec netušíte, jak to funguje, že? A čo je také oné demokracie taky ne, že?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist