https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-dala-sanci-ustavnimu-zakotveni-ochrany-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna dala šanci ústavnímu zakotvení ochrany vody

12.11.2020 11:46 | PRAHA (ČTK)
V úvodním kole podpořila sněmovna hned tři poslanecké návrhy.
V úvodním kole podpořila sněmovna hned tři poslanecké návrhy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovna dala šanci ústavnímu zakotvení ochrany vody a případně i půdy a práva na pitnou vodu. V úvodním kole podpořila hned tři poslanecké návrhy. Odolaly snaze ODS na zamítnutí a nyní je posoudí výbory i ústavní komise dolní komory.
 

Ve Sněmovně leží i čtvrtý poslanecký návrh, který zpracovalo ministerstvo zemědělství. Ministr Miroslav Toman (ČSSD) pokládá za vhodné, aby se výborech diskutovalo i o něm. Návrh ústavního zákona by zakotvil právo lidí na pitnou vodu za sociálně a ekonomicky přijatelných podmínek a ochranu vodních zdrojů by prohlásil za veřejný zájem. Zakázala by prodej státní, obecní nebo krajské infrastruktury určené pro hromadné zásobování obyvatel pitnou vodou do soukromých rukou.

Hnutí STAN navrhlo vložit právo obyvatel na pitnou vodu do Listiny základních práv a svobod. Ta by měla také stanovit, že vodní zdroje jsou ve veřejném užívání a spravuje je stát. Zdroje pitné vody by podle návrhu měly sloužit v první řadě k zásobování lidí, a to udržitelným způsobem. Zásobování vodou by měly podle předlohy zajišťovat obce na neziskovém principu.

Lidovci by chtěli prosadit, aby v ústavě byla zdůrazněna potřeba šetrného využívání vodních zdrojů a půdy. V ústavě navrhli doplnit pasáž, podle níž "stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství". Podle KDU-ČSL by mělo ustanovení znít tak, že "stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vodních zdrojů a půdy, a ochranu přírodního bohatství".

Návrh na ústavní ochranu vody a nerostného bohatství předložila i KSČM. Podle ní by v ústavě mělo být stanoveno, že voda, jakož i ostatní přírodní zdroje a přírodní bohatství, je ve vlastnictví České republiky. Kritici namítají, že by to fakticky znamenalo znárodnění.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

13.11.2020 09:15
Nevím, která verze toho ústavního zákona je nakonec ta, o které se hlasovalo. Ta poslední, co jsem viděl já, byl obyčejný a zbytečný paskvil. Zdůrazňuji slovo ZBYTEČNÝ. Všechno už je dávno ve Vodním zákonu a kdybychom to chtěli dodržovat, klidně můžeme, nic nám nebrání. Skutečnost je ale taková, že mluvit už nám jde, ale konat nikoli.
Za sebe vidím celou tuhle novelu jako:
1/ Marketingový tah lidovců, aby vypadali ekologicky. Když byl ale Marián Jurečka na MZE, šlapal, jak zemědělské lobby pískalo.
2/ Průhledný trik na odvracení pozornosti od toho, jak strašně se životní prostředí u nás ničí. Proč by nicneříkající kecy nepodpořilo i ANO, zatímco rabuje naše půdy a hází vidle do legislativy, která má tyto věci zlepšit, a to na naší i evropské úrovni.
Osobně chápu jako obrovskou ostudu, že nikdo neměl koule na to, jasně říct, o co jde a celou věc odmítnout.
Navíc" Ten ústavní zákon, jsou jen obecné deklarace ve smyslu, že voda je důležitá. NIC konkrétního neřeší - to mají pak řešit předpisy nižší právní síly, zejména zde pak Vodní zákon. A ten už je... v podobě, kdy - kdybychom ho dodrřžovali - nebylo by to tak špatné. Kouzlo je ještě v podzákonných předpisech, které upravují detaily - a v detailech je ten Ďábel ukryt: tam jsou uvedeny konkrétní limity znečištění atd. A tyhle předpisy ovládají dotčené lobby. Takže jsme tam, kde vždycky. Vznešené obecné kecy a šejdíři v detailech.
Tfuj hanba!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist