https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-podporila-model-vykupu-elektriny-z-noveho-bloku-dukovan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna podpořila model výkupu elektřiny z nového bloku Dukovan

2.10.2020 00:33 | PRAHA (ČTK)
Sněmovna v úvodním kole podpořila vládní návrh, který zavádí model výkupu elektřiny z plánovaného nového bloku Jaderné elektrárny v Dukovanech. Zavádí ho návrh nového zákona o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice. Vicepremiér Karel Havlíček před poslanci označil zákon za další kamínek pro mozaiky projektu výstavby nového zdroje v Dukovanech. Cesta budování jádra je nezbytně nutná, pokud si chce Česko zachovat energetickou soběstačnost, zdůraznil.
 

Zákon má za cíl zakotvit v českém právním rámci takové opatření, které by přispělo k dosažení klimaticky neutrální Evropské unie do roku 2050 tím, že motivuje výstavbu nových jaderných zdrojů, uvedla vláda. Tento cíl podle vlády naplňuje tím, že minimalizuje rizika spojená s návratností investice do nových jaderných zdrojů. Havlíček poslance informoval, že česká strana už zahájila proces notifikace s EU a tento proces by podle něj měl skončit na konci příštího roku.

Podle předsedy hospodářského výboru Radima Fialy (SPD) by měla notifikace začít co nejdříve. Vyjádřil obavy z toho, že tento proces bude zdlouhavý podobně jako tomu bylo v případě maďarské jaderné elektrárny Paks. Poslanec Pirátů Lukáš Černohorský prohlásil, že v případě přijetí bude mít tento zákon dalekosáhlé následky, protože zaváže stát na dlouhou dobu garantovat příjmy společnosti ČEZ.

Návrh zákona počítá s tím, že v případě, že bude výkupní cena vyšší než cena tzv. silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím tarifů. Ve druhém případě, kdy výkupní cena bude nižší než cena na trhu, bude dopad na spotřebitele opačný. Silová elektřina je neregulovaná část z konečné ceny elektřiny pro odběratele.

Mechanismus stanovení výkupní ceny vychází z energetického zákona a z ekonomicky oprávněných nákladů i přiměřeného zisku, jako je tomu u obnovitelných zdrojů energie, popsal Havlíček. "Předpokládáme, že v kontextu růstu ceny silové elektřiny by neměly být na financování smlouvy o výkupu negativní, anebo výrazně větší dopady, ať už na spotřebitele nebo na státní rozpočet," ujišťoval vicepremiér.

Navrhovaný zákon počítá s tím, že výkup by provádělo ministerstvo průmyslu, respektive jím pověřená právnická osoba vlastněná státem za předem stanovenou cenu. Smlouva mezi investorem a státem, garantující podmínky výkupu elektřiny, by byla uzavřena minimálně na 30 let, s možným prodloužením o deset let, a to i opakovaným.

Vicepremiér Havlíček i energetická společnost ČEZ už dříve uvedli, že pravděpodobnější variantou je, že lidé díky stavbě za elektřinu ušetří. Analytici naopak upozorňují, že dlouhodobý výhled cen elektřiny na trzích je vždy nejistý, což vývoj v minulosti několikrát ukázal. Záměr už dříve kritizovaly ekologické organizace.

Havlíček již dříve informoval, že nový dukovanský blok by měl mít výkon 1200 MW a ročně vyrobit devět terawatthodin elektřiny, což by odpovídalo desetině očekávané české spotřeby. Blok by měl být uveden do provozu v roce 2036. Premiér Andrej Babiš (ANO) začátkem září řekl, že dodavatele stavby nového bloku zhruba za 160 miliard korun vybere až příští vláda, která vzejde příští rok z voleb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

2.10.2020 07:01
Naše jaderná lobby se nemůže smířit s tím, že dnes už existují levnější a hlavně čistší způsoby výroby elektřiny. A co teprv za 20 let!!!
Tragédie ale bude, když to necháme stavět Rosatom, což je skoro tutovka.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.10.2020 08:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Lidé chtějí solidní zdroje, které produkují elektřinu 24/7 za rozumnou cenu. Tento charakter OZE prostě nemají a ze své podstaty ani mít nemohou. Orientace na vyšší podíl OZE v energetice, než je nějakých 10 procent, je pro země mírného pásu, nebo ještě dál od rovníku ležící, naprostý nesmysl.

Není důležité, kdo to bude stavět. Daleko důležitější bude, aby na té stavbě byl smluvně zajištěn vysoký podíl našich pracovníků (ideálně takový, abychom stavbu dalších bloků zvládli sami).
I palivo pro reaktory ruského typu je možno sehnat v řadě států mimo oblast působnosti Ruska, případně je nechat na zakázku vyrobit. Palivo je téměř neomezeně skladovatelné a lze ho mít zásobu na desítky let dopředu (abychom při vyjednávání o cenách nebyli v budoucnu zatlačeni ke zdi).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.10.2020 15:10 Reaguje na Jan Šimůnek
Slunce posílá na Zemi trvale tak gigantickou dávku energie, že je jen technologická otázka, jak ji dokážeme využít.
Já vím, v 50. letech to nešlo.
Bylo by velmi důležité, kdo by to stavěl, kdyby se to stvělo. Silně pochybuji že v roce 40 bude někdo dokončovat mastodonta JE.
Pracovníky ale žádné nemáme, byrokratický aparát potřebuje obrovské množství udavačů, ouředníků, kontrolorů EET, finančních buzerantů atd., A hlavně PR agentury na podporu vládního neštěstí, navíc v koronáči se ekonomika mohutně potopí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.10.2020 10:47 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste si při pátečním ránu ulevil, že :-)?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.10.2020 09:29
Tudy vede cesta, ne přes mastodonta JE za 20 let a příšerné kačáky!

https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/total-pokryje-svoji-evropskou-spotrebu-elektrinou-ze-solaru-roku-2025/
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.10.2020 13:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Až bude vyřešena technologicky a ekonomicky schůdná akumulace dostatečného množství elektřiny, pak se to zcela jistě využívat bude. Do té doby je to jen realizovaná fantasmagorie, od čehož je vhodné se držet dál.
Odpovědět
MS

Milan Smrž

27.10.2020 16:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Akumulační technika je vyvinuta a na od roku 1988 pracovalo ve 22 zemích 143 jednotek P2G, asi z poloviny jako demonstrační a zkušební jednotky. Dodávají do sítě syntetický metan nebo vodík. V plánu jsou větší jednotky, jak je možno se dočíst na https://www.powermag.com/why-power-to-gas-may-flourish-in-a-renewables-heavy-world/. V čem prosím vidíte fantasmagorii. Tou je v současnou chvíli jenom jádro.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist