https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-kontroly-kotlu-opozici-se-nelibi-prolomeni-domovni-svobody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila kontroly kotlů. Opozici se nelíbí prolomení domovní svobody

7.9.2016 14:49 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo sází na preventivní účinek normy, aktuálně podle něj obce nemají možnost spalování různých materiálů postihnout, i když je zakázané
Ministerstvo sází na preventivní účinek normy, aktuálně podle něj obce nemají možnost spalování různých materiálů postihnout, i když je zakázané
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Úřady asi dostanou pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. V případě prohřešků by mohly ukládat pokuty. Předpokládá to novela zákona o ochraně ovzduší, kterou schválila Sněmovna. Pravicová opozice si však stěžuje na prolomení domovní svobody a předpis napadne u Ústavního soudu. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) věří tomu, že novela před soudem obstojí, považuje ji za vyváženou.
 

Odpůrci nové úřední kompetence neuspěli během hlasování ve Sněmovně s návrhem na její vypuštění z předlohy. Fyzická kontrola kotle v domácnosti je podle novely až krajním řešením. Prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele písemně vyzvat, aby zjednal nápravu a informovat ho, co v opačném případě může nastat.

Opozice začíná na přípravě návrhu na zrušení zákona hned, protože neočekává, že by novela neprošla Senátem. Podle lídra TOP 09 Miroslava Kalouska se má ochrana ovzduší řešit jinými instrumenty, zákon je podle něj dalším z předpisů, kterými současná vládní koalice ukrajuje ze svobod občanů. Předseda ODS Petr Fiala považuje prolomení ochrany soukromí a obydlí za tak závažné, že chce věc řešit u Ústavního soudu, i když jinak není zastáncem, aby se tam přenášely politické prohry.

Brabec předpokládá, že kontrol v domácnostech bude minimum, protože jde až o krajní řešení. Ministerstvo sází na preventivní účinek normy, aktuálně podle něj obce nemají možnost spalování různých materiálů postihnout, i když je zakázané. Úpravu resort probíral s experty, podle kterých vyhovuje ústavě, řekl novinářům Brabec. Podobná úprava se navíc už používá při obraně proti hluku, dodal.

Prověrky by měl zákon umožnit od příštího roku. Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by hrozil postih až 50 000 korun. Poslanec ODS Jan Zahradník varoval před tím, že jen přibude neplatičů postihů i práce pro exekutory.

Předloha také zakotví pravidla pro uznávání zahraničních plaket pro vjezd automobilů do nízkoemisních zón. Žádné zóny zatím ale v Česku vyhlášeny nebyly. Norma rovněž upraví pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Nebudou se navíc vyhlašovat smogové situace nebo regulace při zvýšené koncentraci některých látek v ovzduší, pokud rychle poklesnou. Do zákona se také dostanou imisní limity pro určité částice polétavého prachu.

Novela by na návrh výboru pro životní prostředí mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy. Umožní zavést pro ně emisní limity.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

8.9.2016 09:26
Svoboda občana "zelené" nikdy nezajímala, ba co víc vždy jim vadila.
To by tak scházelo aby se občan mohl řídit vlastní úvahou..
Odpovědět
MM

Milan Milan

8.9.2016 09:32
By mně zajímalo zda opravdu lze prava občanů zaručená ústavou takhle lehce pošlapat? A které ústavou dané právo je silnější, nebo jsou si rovná? A jsme opravdu jen takový "hloupí šašci" pro své politiky, nebo si už nezasloužíme ani trochu politické slušnosti, soukromí a svobody???
Odpovědět
KP

Karel Padevet

8.9.2016 13:00 Reaguje na Milan Milan
Obávám se, že díky personálnímu obsazení US to projde... občané si mají lépe rozmyslet, koho volí...
Odpovědět
MH

Martin Hájek

8.9.2016 14:34
Svoboda je jistě důležitou konzervativní hodnotou, ale není bezbřehá. Moje svoboda topit si doma bez pozornosti úřadů logicky končí tam, kde začíná svoboda mého souseda otevřít okna a dýchat vzduch bez jedů. Jde tu tedy jednoznačně o konflikt dvou ústavních práv - práva na ochranu soukromí a práva na ochranu zdraví a příznivé životní prostředí, přičemž tato práva jsou principiálně rovnocenná a nelze tvrdit, že jedno může být nadřazené druhému. Jinak k právním souvislostem doporučuji seznámit se s vystoupením prof. Gerlocha zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1899527-zive-poslanci-schvalili-novelu-o-hmotne-nouzi-a-kontroly-domacich-kotlu.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

8.9.2016 16:38
Problém je, že tímto způsobem lze argumentovat u celé řady dalších omezení... zákazu aut, bůčku a kde čeho.

Přitom v případě kouřících komínů si úředníci jen zjednodušují život, přidávají práva sobě a odebrají je občanům.
Přitom ty komíny by se daly řešit podle stávajcí legislativy... jen by to dalo úředníkům víc práce.

Takže sečteno a podtrženo = lenost úředníků a neúcta k svobodě občana.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

12.9.2016 17:00 Reaguje na Karel Padevet
Zajímalo by mne, jak se to dá řešit podle stávající legislativy. Nemyslím si, že by se zde jednalo o lenost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist