https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovni-evropsky-vybor-ma-vyhrady-k-navrhu-emisni-normy-euro-7
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovní evropský výbor má výhrady k návrhu emisní normy Euro 7

2.2.2023 01:14 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovní výbor pro evropské záležitosti podpořil výhrady české vlády k souboru evropských nařízení na zavedení přísnějších a rozsáhlejších emisních limitů u všech typů vozidel na evropských silnicích, známých také jako Euro 7. V tiskové zprávě o tom informoval člen výboru a poslanec ODS Pavel Staněk. Vláda ve své rámcové pozici mimo jiné označila návrh evropského nařízení za příliš ambiciózní. Kabinet se obává, že rozsah požadavků, jakož i navržený časový rámec pro jejich plnění může zásadním způsobem ohrozit budoucnost automobilového průmyslu v ČR a způsobit vážné ekonomické a sociální dopady.
 

Členové výboru podle Staňka vyslyšeli varování zástupců automobilového průmyslu i odborníků, kteří upozorňují, že požadavky navržené Evropskou komisí povedou k významnému zdražení a snížení dostupnosti automobilů a ve výsledku přispějí k tomu, že v Evropě budou déle jezdit starší vozidla, která způsobují řádově vyšší znečištění. Česká strana bude usilovat o změny náběhu příslušných požadavků a také o úpravu parametrů některých zkoušek v reálném provozu. Pokud se návrh nařízení nezmění tak, aby odrážel zásadní připomínky české strany, nebude ho moci Česko podpořit, stojí v materiálu pro poslance.

Nové a přísnější emisní limity pro nové osobní i nákladní automobily mají proti dnešním standardům ještě více snížit zplodiny oxidů dusíku a pevných částic vypouštěných do ovzduší. Norma Euro 7 sladí limity pro benzinová a naftová auta, vozidla jí budou muset vyhovovat dvakrát déle než dosavadním standardům a kromě výfuků se bude vztahovat i na brzdy a pneumatiky. Pokud návrh schválí členské státy a Evropský parlament, měla by pravidla pro nová osobní auta platit od poloviny roku 2025, pro nákladní o dva roky později.

Výrobci automobilů dávali už během přípravy normy najevo obavy ze zvýšených nákladů v době, kdy začali ve velkém vyvíjet elektrické automobily. Kvůli normě automobilky podle Bruselu nebudou muset používat nové technologie a přechod na Euro 7 se promítne do ceny nových aut nejvýše v řádech několika tisíc korun. Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) v úterý varovalo před negativními důsledky normy Euro 7. Podle sdružení by mohla zdražit automobily v průměru o 2000 eur (téměř 48.000 Kč) a podkopat poptávku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (43)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

2.2.2023 05:20
Dobrý fór. Nedávno si vláda pochvalovala, jak nám za našeho předsednictví zajistila zdražení paliv a pohonných hmot abychom zachránili planetu a nyní se jí do té záchrany moc nechce.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.2.2023 07:23 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.2.2023 06:29
Poslední eurosíla: nóbl žvásty.
Evropa se přežila. Proto jí nezbývá než rozdávat rozumy.
Všichni víme, co je to „náš svět“. Evropa plus bývalé britské kolonie, které se podařilo dostatečně vybělit. USA, Kanada, Austrálie.

Když to ale řeknete takhle, vypadá to, jako kdyby Evropa byla toho „našeho světa“ jádrem. No tak to už dávno není, samozřejmě. Jádrem jsou Spojené státy a Evropa je jednou z periferií. Lidnatou, ale ne o moc důležitější než Kanada.
Nejostřeji a nejpřesněji ten vztah popsal asi Georg Simmel, když řekl, že Evropa je dnes vůči Spojeným státům tím, čím bylo staré Řecko vůči starému Římu .
„Bude Americe dodávat již jen umělce a kecaly,“ řekl o Evropě doslova Simmel.
------------------------------------

Sice jsem to opsal , ale výstižněji současnou EU popsat nelze.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.2.2023 07:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
1**
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 08:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nic se samozřejmě nepřežilo, ale ten vztah jako Řecka k Římu je do určité míry trefný. Jsme sice v úplně jiné době, v Evropě vládnou Evropané a Evropa je jednoznačně první v boji proti změnám klimatu, ale ta rychlost rozvoje je jasně vidět.
Ale já to (na rozdíl od vás) vidím jako silně pozitivní jev, být v americké sféře vlivu je úplně jiné kafe, než v ruském nebo čínském.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.2.2023 08:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Nesmíte si z toho ruského žvahlava nic dělat. On tu tyhle žvásty mele pořád. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 10:44 Reaguje na Petr Eliáš
Pane Eliáši, já sem chodím už nějaký pátek a s panem Vinklerem rád diskutuji, bo má názory přesně opačné.
Problém je, že on často neodpovídá, asi nemá co. Vždy něco vystřelí, ale není schopen to obhájit.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.2.2023 14:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Tomuto ruskému pomatenému bojovníčkovi proti EU nemá cenu cokoliv vysvětlovat. On si vybírá jen to, co odpovídá jeho ,,panslovanskému,, pohledu na svět. Třeba teď zase vytáhl tu debilitu o kecalech a umělcích.:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 16:13 Reaguje na Petr Eliáš
Jistě, jenže mu uniká, že ti kecálisti a umělci je to nejdůležitější, co po Řecích zbylo a jsou základ nejen antického Říma, ale především naší, evropské civilizace.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.2.2023 17:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Nojo. Ale bohužel jich nejvíce máme v dnešní politice a meinstremu. By nadarmo byla ona stávka o televizi.....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.2.2023 12:44 Reaguje na Pavel Hanzl
To kafe, pane Hanzle , máte tady :
Podle posledních zpráv dosáhl dluh EU v září 2022 výše
12 894,3 mld. USD., pro vás samouka, to je téměř
13 biliónů $.
Na to, že EU začínala s nulovým dluhem dluhem , a výslovně si stanovila, že se nesmí :-) zadlužovat, to vaši ekomagoři dotáhli až sem.
Od roku 2021 činily kombinované hrubé dluhy vlád eurozóny 95 % hrubého domácího produktu, což je nárůst z 86 % v roce 2010 a výrazně nad dohodnutým cílem 60 %.

Přichází tedy další krize? To bude záviset na tom, zda si investoři myslí, že evropské vlády dokážou dostat svůj poměr dluhu k HDP pod kontrolu.

To napsal Washington Post , nikoli ruští dezinformátoři.
A tady nepomůže ani tajtrlík Eliáš.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 13:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy vytáhnete vždy nějakou úžasnost, aniž byste vůbec chápal co to znamená. Už jste si zjistil, KOMU ta Evropa teda dluží a proč jí ten někdo stále půjčuje?
Samozřejmě to není nic o žádné sféře vlivu. Ta je jasně vidět nejlépe v Koreji.
Sever - nejbídnější a nejkrutější totalita světa - ruská zóna.
Jižní - skoro nejmodernější a nejprogresivnější země světa - americká zóna.
Ostatní části světa vypadají podobně, jen ne tak vyhraněně.

Jen drobný příběh z historie: po 2.sv. válce byly USA naprosto vyčerpané, měly státní dluh asi 200% HDP, nasadily vyrovnané rozpočty a v šedesátých letech byly někde na 30 - 40%.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.2.2023 20:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase jste vedle. USA na II. světové neskutečně zbohatly, zákonem o půjčce a pronájmu dodaly V.B., Rusku válečný materiál, který jim příjemci štědře spláceli.
V.B. tuším až do r. 2012.
Vy, "vyrovnaný rozpočte" , zase jste ve vyučování tvrdě spal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2023 08:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste zase doblblý tou ruskou propagandou, jak dycky.
Američani platili extrémně drahou válku v Pacifiku, platili sovětům gigantickou pomoc, platili obranu Británie, jen v programu Liberty ships Hitlerovy vlčí smečky stačily potopit snad polovinu matriálu. Platili vylodění v Normandii, platili i celou Západní frontu, po válce platili i Marshallův plán. K tomu statisíce (milióny?) chlapů na frontě.
Zkuste cha cha cha vymudrovat, jak se na tomhle dá "neskutečně zbohatnout" he he.
Samozřejmě z toho někdo něco splatil, ovšem během dalších 50 let. A to je rozhodně nevytrhlo,.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.2.2023 17:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
A Britům zase my. I za košile. Ale ono kořistnické zlato nam Usaci jaksi vracet nemíńí...
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.2.2023 17:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět ony kecy - jsme v nové době. Ono to je vpodstatě naoko pravda, ale to podstatné jako lidé, mentalita lidí i národů je stejná. Dnes jako tehdy. A to je to podstatné a rozhodující.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.2.2023 07:25
Jenom výhrady ?
Slabota !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 08:20
"Pokud se návrh nařízení nezmění tak, aby odrážel zásadní připomínky české strany, nebude ho moci Česko podpořit.."
Konečně se chováme jako suverénní zeme, ne jak za estébáka, který vše v předklonu podepsal a pak jen lhal, že to něbol on.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.2.2023 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, pokud vám to ještě není jasné, pak vězte: Československo, potažmo Česko, nebylo, není a nikdy nebude suverénní zemí, ať ve vládě nebo na Hradě sedí kdokoliv. Suverénní- a v některých oblastech ani tam- mohou být pouze velmoci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 10:49 Reaguje na pavel peregrin
Česko je suverénní zemí, ovšem je součástí nějakého celku. Který je integrovaný jen málo a mělo by vystupovat jako velmoc, jenže právě proto nemůže.
Pávě přílišná suverenita nám dělá největší problémy, bo si nejsme sami dobře vládnout.

Víte, kdy se národu Českému dařilo nejlépe? Od půlky 19. století do 1. sv. války, tehdy jsme se vyšvihli mezi 10 nejrozvinutějších zemí světa.
Proč?
Bo jsme měli císaře v Vídni.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.2.2023 21:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Měl byste si ujasnit pojmy. Plná suverenita státu se projevuje v politické, ekonomické a vojenské oblasti. Československo ani ČR tyto parametry nesplňovalo nikdy, ani ve vámi uváděném období.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2023 08:55 Reaguje na pavel peregrin
Dobře. Ale potřebujeme k něcemu nějakou"plnou suverenitu"? Když si nejsme sami schopni vládnout?
Představte si že bychom něco takového měli.
Potom by u nás nepodnikaly Západní firmy, které dělají rozhodující podíl našeho HDP, bo politická nestabilita by to nedovolila. Takže by tu byla bída, ovšem Babiš by ještě vykradl vše, co by nebylo přibitý. Zeman by na pomoc pozval Putina a už bychom byli absolutně a totálně v dupě.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

3.2.2023 09:24 Reaguje na Pavel Hanzl
To je váš úhel pohledu. Saldo naší země je záporné, navzdory tomu, co se oficiálně tvrdí. Neříkám, že si tu žijeme v bídě, ale ty okolní "západní" státy jsou na tom lépe, samozřejmě na náš úkor.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2023 13:58 Reaguje na pavel peregrin
Protože je tu asi 50% naprostých tutanů, kteří nevěří na demokracii ani na Evropu a pak to nás táhne dolů. A vy jste taky dobře doblblý, tak čemu se čemu?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

3.2.2023 14:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, jestli jste si ještě nevšiml, tak roztahování USA po světě už začínají mít všichni plné zuby, a týká se to ještě i donedávna států, které s USA táhly.
Nezdá se vám to nějak podivné?
Bidena vypráskali Saudové, jeho emisarku vykopli ze států Jižní Ameriky, jen to břinklo.
To by se ještě před takovými dvěma roky stát nemohlo.
Něco začíná být shnilé ve státě dánském a vy, jakožto věřící člověk, se modlete denně a raději třikrát, aby naše naprosto diletantská vláda v čele s omezeným lampasákem nezatáhla naši zemi do válečného konfliktu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2023 18:58 Reaguje na pavel peregrin
Člověče nešťastná, Američany by chtěli mít doma VŠECHNY státy sousedící s Ruskem (Poláci si chtěli i platit Fort Trump), bez Amíků se neobejde Japonsko ani Jižní Korea, teď na ně spolíhá Tchajwan.
Nějaké marginálie se Saudy jsou fakt prkotina a nějco v Jižní Americe ještě víc. Tam jsou na Američanech naprosto nazávislí, neboj.
Prostě to jsou jen Lvrovovy klasické lži, jak dycky. Kdyby bylo každému z těchto států ouvej, první poletí za Amíky Saudi nesaudi.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

3.2.2023 20:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, nemá cenu s vámi ztrácet čas. Chybí vám znalosti a rozhled. Říci, že Saudi a státy Jižní Ameriky jsou marginálie- promiňte, ale to je ignorantství non plus ultra.
Není zde prostor ani čas na nějaké delší vysvětlování, a upřímně, stejně byste to nechápal.
Jen k těm údajným lžím Lavrova- on nepotřebuje lhát, protože Saudi a Jihoameričané vykopali Bidena v přímém přenosu.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.2.2023 17:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Ona je v podobnách zemích bída jako ve Švbýcarsku či Rakousku???
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.2.2023 09:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, to myslíte p. Fialu, který před volbami tvrdil něco o emisních povolenkách, co by nikdy nepovolil a teď to schválili :-)))?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 10:46 Reaguje na Jaroslav Studnička
Žádný cha cha Fiala žádné povolenky neschválil, ty fungují už dost dlouho. Zkuste odhadnout, kdo byl u moci, když se zaváděly.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.2.2023 11:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Merkl.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.2.2023 12:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, evidentně nejste absolutně v obraze a tak tu zase jen blábolíte.

Před volbami: https://twitter.com/P_Fiala/status/1442548923369881605

No a výsledek jsme viděli na konci loňského roku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 13:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Budeme tlačit na EK, aby uvolnila emisní povolenky, což zlevní energie"
A netlačili? Já si vzpomínám, e tlačili (dle našich médií) ale nedopadlo to, byly důležitější úkoly a ty zvládli velmi dobře.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.2.2023 14:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Neodvádějte pozornost někam jinam.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2023 16:16 Reaguje na Jaroslav Studnička
Odpovídám na úryvek textu, že fialovci budou tlačit tím, že tlačili. Vy fakt nepochopíte vůbec nic?
Na kdák o obraze se skutečně odpovědět nedá.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.2.2023 18:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Přečtěte si ještě několikrát toto diskuzní vlákno a přestaňte blábolit.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

3.2.2023 07:23
Mě na tom návrhu Eura 7 zaujalo, že se týká i elektroaut (emise z oděru pneu a výdrž baterií). A že je požadavek na prodloužení kilometrového nájezdu a životnosti, během níž musí celé hnací ústrojí splňovat nové normy. U normy Euro 7 je to 200 000 km nebo 10 let.
A protože EU chce všechno on-line tak vozidla budou rovněž vybavena elektronickými systémy pro sledování emisí, takže bude možné v reálném čase zkontrolovat, zda vůz stále splňuje normu Euro 7.
To už nebudu ani komentovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2023 08:58 Reaguje na Galipoli Petr
Nevím, jestli nekecáte, ale je to prostě nesmysl od začátku. Já vůbec nevím, kdo to vymýšlí? Nějaká mocná klika, která nemá ráda Němčoury a chce zlikvidovat jejich automobilový průmysl? A není placená z Ruska nebo z Číny??
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

3.2.2023 09:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Když nevíte, tak proč to komentujete? Co si nejdřív o problematice něco nastudovat? A komentovat to až potom? Co zkusit google?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

3.2.2023 09:12 Reaguje na Galipoli Petr
To je prostě dojmolog Hanzl :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2023 13:59 Reaguje na Galipoli Petr
Tak napište.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

4.2.2023 09:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal jsem to. A jestli je evropský parlament a Rada placená odkudkoli (mimo struktury EU), tak to fakt nevim. Na rozdíl od Vás. Jinak (opět na rozdíl od Vás) umím číst v Eulexu.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.2.2023 16:56
Stále tvrdím, že ono EURO je jen kšeft a okecaná schizárna. Pokud někdo chce kontrolovat a sankcionovat poplatky za emise, tak jediná a viditelná cesta je přes měření emisí a dle toho poplatky. Euro 1 či 500 je k ničemu. Prostě místo zkšeftovanejch předpisů zařadit trh. A to se jaksi v dnešním propagovaném tžním systemu nikomu nelíbí.....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist