https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokola-ktery-se-pred-tremi-lety-vylihl-v-dukovanske-elektrarne-nekdo-postrelil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokola, který se před třemi lety vylíhl v dukovanské elektrárně, někdo postřelil

8.12.2023 17:03 | DUKOVANY (ČTK)
Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh. V Česku je zaznamenáno asi 130 pravidelně hnízdících párů.
Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh. V Česku je zaznamenáno asi 130 pravidelně hnízdících párů.
Foto | Vladimir Kharuk / Wikimeda Commons
Jednoho ze čtyř sokolů, kteří se jako první před třemi lety vylíhli v budce na komíně dukovanské elektrárny, někdo postřelil brokovnicí. Našli ho na severu Moravy. Zranění sokola jsou vážná, jeho léčby se ujala záchranná stanice Bartošovice, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Umělá hnízdiště pro tyto chráněné dravce jsou na dvou ventilačních komínech elektrárny vysokých 125 metrů. Od roku 2020 tam sokoli stěhovaví vyvedli celkem osm mláďat.
 

Zraněného samce sokola našli lidé 3. prosince a přenesli ho do záchranné stanice. Broky mu poranily levé křídlo, jeden uvízl v hrudní kosti. Ošetřovatelé předpokládají, že už sokol nikdy nebude stoprocentně létat a i když půjde všechno dobře, zůstane trvale v lidské péči. "Je to smutná zpráva, zvlášť když si uvědomíme, že na jedné straně usilujeme o jejich záchranu v přírodě a na straně druhé jim někdo ubližuje," uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

"V letošním roce se nějak 'roztrhl pytel' s případy postřelení chráněných druhů ptáků. Jde již o devátý letošní případ," uvedl Petr Orel, vedoucí záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku. Stejně zranění byli i káně, čáp, moták lužní, poštolka, jestřáb, moták pochop a luňák červený. V předchozích letech zaznamenala stanice dva tři případy postřelení ptáků ročně. Všechny předává k vyšetřování policii.

Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh. V Česku je zaznamenáno asi 130 pravidelně hnízdících párů. Firma ČEZ na záchraně sokolů spolupracuje s ornitology z Alka Wildlife od roku 2011. V elektrárenských provozech se od té doby vylíhlo minimálně 163 mláďat. Na komíně dukovanské elektrárny hnízdil pár sokolů i v tomto roce, kvůli souboji samic ale nakonec mladé nevyvedl, uvedl Bezděk.

Sokol stěhovaný podle ochránců přírody hnízdil na území republiky pravidelně ještě v 50. letech, jeho vymizení způsobilo používání chemie v zemědělství, včetně DDT. Populace se obnovuje od 90. let. Sokoli původně hnízdili na skalách, teď už využívají i výškové stavby, protože v místě původních hnízdišť je ruší horolezci. Na komínech mají klid a jejich hnízda jsou chráněná před predátory, například kunou skalní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Pepa

8.12.2023 20:46
Proč si nezastrilet na živé terče, když za to není žádný trest, podmínka je jenom varování nikoli trest. Jsme banda idiotu...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist