https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-eu-naridil-polsku-zastavit-kaceni-v-belovezskem-pralese
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud EU nařídil Polsku zastavit kácení v Bělověžském pralese

31.7.2017 08:00 | PRAHA (ČTK)
Soudní dvůr Evropské unie v pátěk v předběžném opatření nařídil Polsku, aby okamžitě zastavilo těžbu dřeva v Bělověžském pralese na východě země. Na snímku polští aktivisté Greenpeace brání těžbě.
Soudní dvůr Evropské unie v pátěk v předběžném opatření nařídil Polsku, aby okamžitě zastavilo těžbu dřeva v Bělověžském pralese na východě země. Na snímku polští aktivisté Greenpeace brání těžbě.
Soudní dvůr Evropské unie v pátěk v předběžném opatření nařídil Polsku, aby okamžitě zastavilo těžbu dřeva v Bělověžském pralese na východě země. Už v dubnu Varšavu požádala o ukončení kácení stromů v chráněné lokalitě Evropská komise, která následně podala na Polsko žalobu u Soudního dvora, informovala agentura Reuters.
 

O vydání předběžného opatření požádala komise soud kvůli tomu, že podle ní byla těžba dřeva v Bělověžském pralese zahájena ve velkém rozsahu a porušuje evropské normy na ochranu přírody.

Loni v březnu přijaly polské orgány rozhodnutí, kterým umožnily trojnásobný nárůst těžby dřeva v Bělověžském pralese, který je chráněný v rámci sítě Natura 2000. Kácet se může i v oblastech, jež byly dosud vyloučeny z jakéhokoli zásahu.

Část pralesa na polsko-běloruském území byla prohlášena za národní park a na seznam světového dědictví ho zařadila organizace UNESCO. Polská konzervativní vláda argumentuje tím, že stromy se kácejí kvůli boji proti kůrovci. Ekologové to však považují za záminku ke zvýšení těžby dřeva pro komerční účely. Petici proti intenzivnějšímu kácení v unikátním pralese, kde žije například zubr nebo šest desítek dalších druhů savců, podepsaly stovky tisíc Poláků.

Polský ministr životního prostředí Jan Szyszko, za kterým stojí podle agentury Reuters myslivecká a lesnická lobby, uvedl, že je v Bělověžském pralese třeba kvůli invazi kůrovce vykácet letos ještě milion stromů.

Právní bitva u Soudního dvora EU může trvat měsíce až roky. Polsku hrozí pokuta až do výše čtyř milionů eur (104 milionů Kč).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jana Hrdličková

31.7.2017 09:46
Konečně EU zas jednou udělalo správné rozhodnutí...Všechno kácení a všude, je stejně jen a jen bysznys,jen záminky jsou různé.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist