https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-potrestal-skialpinistu-za-napadeni-strazcu-sumavskeho-parku-pokutou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud potrestal skialpinistu za napadení strážců šumavského parku pokutou

3.5.2022 12:08 | VIMPERK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Devětatřicetiletého muže ze Železnorudska, kterého policisté obvinili z útoku na dvojici strážců šumavského národního parku z letošního února, potrestal soud podle informací médií pokutou 30 000 korun. Soudce Okresního soudu v Klatovech ho uznal vinným z přečinu násilí proti úřední osobě. Rozsudek zatím není pravomocný.
 

Soud rozhodl ve věci takzvaným trestním příkazem, tedy bez hlavního líčení. "Byl odsouzen k peněžitému trestu v celkové výši 30 000 korun. Zároveň je povinen zaplatit zdravotní pojišťovně na náhradě škody částku 3289 korun," sdělil soudce Okresního soudu v Klatovech Petr Sperk.

Oběma stranám nyní běží osmidenní lhůta, kdy mohou podat odpor. Pokud ho jedna ze stran podá, případ se bude projednávat v hlavním líčení. Státní zástupce, který navrhoval stejný peněžitý trest, pravděpodobně odpor nepodá. Je ale možné, že ho podá skialpinista, který od počátku tvrdí, že napaden byl on, píše server iDNES.cz.

Incident se odehrál 8. února kolem poledne. Skialpinista podle obvinění napadl dva strážce Národního parku Šumava poté, co ho upozornili, že vstupuje do chráněného území mimo značenou stezku. Strážcům způsobil četná zranění. Incident se stal v oblasti Rozvodí v přírodní památce Královský hvozd, který je v zimě pro skialpinisty oblíbenou destinací. Na celém území přírodní památky je ale možné se pohybovat pouze po přístupných turistických trasách. To však mnozí lyžaři nedodržují, navíc vjíždějí do lesů, což zakazuje zákon o lesích v celé republice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

3.5.2022 15:00
30k je vtip? Směšný...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.5.2022 16:24 Reaguje na Slovan
Podle mě měl dostat pokutu za vniknutí do nepovolené části a basu za napadení.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 08:39 Reaguje na Slovan
no to je takový podpůrný ten systém, kdy si někdo může myslet, že když má někdo peníze, tak se může chovat jako hajzlík a egomaniak
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.5.2022 14:51 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak průměrný skialpinista fakt není Kellner, takže spíš sází prostě na to, že mu to projde, bo ho nechytí. Těch, co zastávají postoj, že pár desítek litrů sem nebo tam mezi nimo je fakt hodně málo.

Tím nehodnotím tohle rozhodnutí soudu!!!
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.5.2022 11:57 Reaguje na Slovan
ano, 30 tis. je směšné.
buďto to mělo být (v případě důkazní nouze) pár tisícovek za vstup do chráněného území.
nebo to měla být trest dle sazby.
tohle zavání snahou aby se vlk nažral a koza zůstala celá (čili důkazní nouze asi byla a společenská poptávka po drakonickém trestu je částečně uspokojena a trest není zas tak drakonický aby se nepravomocně odsouzený odvolával).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.5.2022 14:57 Reaguje na Lukas B.
Nic ve zlém, ale vy tu sazbu znáte? Bo já třeba ne, protože to bych musel v prvé řadě přesně vědět z čeho byl ten retard obžalován.

Pokud to proběhlo skutečně tak, jak se v médiích uvádělo, tak je to na přesdržku, ale to v TZ není:-). A jinak ... asi netrestaný, k vážnější újmě na zdraví strážce nedošlo ... tam se moc nerozšoupnete. Navíc příkazem.

Odpovědět
LB

Lukas B.

5.5.2022 11:40 Reaguje na Svatá Prostoto
zkuste se podívat na paragraf 325 trestního zákona (násilí na úřední osobě), první odstavec (Kdo užije násilí a) v úmyslu působit na výkon pravomoci úřední osoby, nebo b) pro výkon pravomoci úřední osoby, bude potrestán odnětím svobody až na čtyři léta.)

to sedí jak hrnec na zadnici na tu verzi, kterou vyprávěl ochranář.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.5.2022 13:01 Reaguje na Lukas B.
a to nemluvě o dalším odstavci, kdy by údajné klepnutí strážce hranou lyže (jako když Nansen s Johansenem lovili tuleně) mohlo být kvalifikováno jako použití zbraně.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.5.2022 17:07
Podle mně měl být trest mnohem přísnější.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 08:36 Reaguje na Majka Kletečková
ono a kolik by měl dostat? za první republiky bylo možné někoho zavřít třeba na pár dní či měsíc...výchovné to bylo zcela určitě ale za tohle sazba není adekvátní a soudy dneska soudí strašně dlouho, takže kvůli pár dnům si nikdo špinit talár nebude. Je pravda, že za první republiky a mocnářství měli obecní šatlavu v každém větším městě.
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.5.2022 13:06 Reaguje na Majka Kletečková
Podle mě paní Kletečková trest smrti a po výkonu trestu dva roky ochranný dohled.
Odpovědět
Jen Klam vam Dam

Jen Klam vam Dam

5.5.2022 01:37
Ano, jak jsme očekávali: 2 na 2 u soudu = důkazní nouze = rozsudek nikoliv spravedlnost … pán mezitím zapracoval na své internetové karmě a poptal článek na seznamu (https://www.novinky.cz/bydleni/jak-bydli-vip/clanek/sumavske-pouto-jiriho-barty-lauseckera-40394385), aby trochu zlepšil své PR na internetech, aby se lidé nedočetli jen kupy hnoje, které by mohly dávat trochu jiný obrázek než šikovného chasníka s krásnou rodinou, hezkým psem a pannou Marií na srubu … no a redaktor si prostě jen nedal práci, aby zjistil komu dělá reklamu… Pan V.I.P. si nenechal ujít příležitost a ve své výpovědi opět jakoby mimochodem poplival strážce svým jedinečným způsobem fabuluje o jejich odtržení od reality vlivem bydlení v Sušici v bytovce a předlouhých studiích v Praze… ono kdyby jako student církevního gymnázia dával alespoň trochu pozor a chvíli třeba také v nějakém tom městě studoval třeba tu architekturu, tak by možná nakonec i získal elementární úctu nejen k šumavské přírodě (a to nemyslím jen oblíbené terény na Jezerní hoře), ale i třeba také ke spoluobčanům, zákonům a jejich veřejným ochráncům a rozhodně by bližního svého neflákal skialpou po šišce… Jinak práce se dřevem (a teď nemyslím ty prkýnka na nohou, které lze použít jako obušek) je to nádherná, a dřevo pod jeho rukama opravdu kvete do krásy, ale nelze tím ospravedlnit fakt, že těmi zbytky ze dřeva se bude plnit hlava… Ať se kácí les nebo strážci, tak to u soudu spraví pár palackých a k tomu pár zdrávas v kostele … achich ouvej republiko… Minimálně s částí článku lze souhlasit - pán je vskutku samorost, to se musí uznat, ale snad už neporoste, ale dospěje ...
Odpovědět
Jen Klam vam Dam

Jen Klam vam Dam

5.5.2022 18:06
Hle, ono nakonec to puštění žilou, bude více palackých... postupně to samorostovi roste... jednou za 30, podruhé za 70 - https://www.novinky.cz/krimi/clanek/po-obvinenem-z-utoku-na-strazce-parku-jdou-kvuli-cerne-stavbe-urednici-40396059
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

7.5.2022 15:26
Být řitním alpinistou , tak je v pohodě i s načerno postavenou chajdou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist