https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-zamitl-dovolani-lidi-z-broumovska-zadajicich-regulaci-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud zamítl dovolání lidí z Broumovska žádajících regulaci vlků

13.10.2020 01:49 | BRNO (ČTK)
Jak obvodní soud, tak později Městský soud v Praze konstatovaly, že vlci jsou zvláště chránění živočichové a je zakázáno, zasahovat do jejich přirozeného vývoje. Pokud způsobují škody, lze požadovat náhradu od státu.
Jak obvodní soud, tak později Městský soud v Praze konstatovaly, že vlci jsou zvláště chránění živočichové a je zakázáno, zasahovat do jejich přirozeného vývoje. Pokud způsobují škody, lze požadovat náhradu od státu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání skupiny lidí z Broumovského výběžku na Náchodsku žádajících regulaci počtu vlků. Zvířata jim údajně působí škody a náhrady od státu jsou podle lidí nedostatečné. Lidé chtěli žalobami přimět k regulaci vlčí populace ministerstvo životního prostředí. Takové soudní rozhodnutí by ale podle soudů všech stupňů bylo nepřípustným zásahem do výkonné moci. Verdikt NS je dostupný na jeho úřední desce.
 

Lidé z Broumovska se obrátili nejprve na Obvodní soud pro Prahu 10. Žádali, aby uložil ministerstvu povinnost, do šesti měsíců legalizovat "možnost přímé obrany před škodami způsobenými vlkem obecným". Dále se domáhali regulace vlků s ohledem na místní specifika, pro Broumovsko žádali "absolutní omezení" kvůli hustému osídlení a majetkovým škodám.

Jak obvodní soud, tak později Městský soud v Praze ale konstatovaly, že vlci jsou zvláště chránění živočichové a je zakázáno, zasahovat do jejich přirozeného vývoje. Pokud způsobují škody, lze požadovat náhradu od státu.

V dovolání k NS argumentovali lidé z Broumovska tím, že náhrady škod jsou nedostatečné a že ideálním řešením by bylo, přestat vlka chránit. NS připustil, že změna zákona, která by vyjmula vlka obecného ze seznamu zvlášť chráněných živočichů, by snad mohla vést k požadovanému výsledku, tedy k omezení jeho populace a snížení rizika škod. Není však podle verdiktu úkolem soudu, aby nařizoval státu takový postup.

"Rozhodnutí soudu, jímž by bylo ministerstvu uloženo, připravit a předložit vládě návrh zákona, by představovalo nepřípustné vykročení z ústavních mezí oprávnění soudu, nepřijatelný zásah do realizace moci výkonné ze strany moci soudní a obcházení výslovné úpravy zákonodárné iniciativy," stojí v rozhodnutí.

V Česku se letos narodila vlčata nejméně deseti vlčím smečkám, a to na Šumavě, v Krušných a Lužických horách, u Ralska, na Broumovsku, ve Slezských Beskydech a v oblasti Javorníků. Dokazují to záběry z fotopastí, ale také videa pořízená v terénu, oznámilo nedávno Hnutí Duha Olomouc, které vede celostátní program na ochranu velkých šelem. Kromě volně žijící zvěře vlci loví také například ovce a kozy. Farmáři tak musí lépe zabezpečovat svá stáda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (79)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2020 06:19
Sytý hladovému nevěří. I tak by se dalo interpretovat soudní rozhodnutí.
Za dobré řešení bych považoval odstřel vlků na pastvinách jako osobní zásah na ochranu majetku a zdraví. K tomu nepotřebuji žádný soudní verdikt, ani úpravu legislativy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.10.2020 07:41
Je třeba vlka jasně definovat v zákoně jako škodnou, kterou je třeba plošně a systematicky hubit. To chce ovšem v příštím roce provolit do parlamentu strany, které nemají nic společného s totalitní zelenou ideologií, a naopak budou likvidovat vše, co zelení do naší legislativy nacpali.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2020 08:28 Reaguje na Jan Šimůnek
Nelze vlka definovat jako škodnou s ohledem na úpravu evropské směrnice. Lze však vymezit regulační pravidla vč. odstřelu, tak to mají např. Švédové a dále překopat Plán na ochranu velkých šelem v ČR.
Odpovědět
DK

Denisa Knotková

13.10.2020 09:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Právě Švédové by nám inspirací být nemohli, jejich opatření pro lov vlka jsou v rozporu s právem EU, Komise již zahájila se Švédskem řízení o porušení práva EU.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/EN/MEMO_15_5162
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2020 09:22 Reaguje na Denisa Knotková
Těch řízení bylo více, se Slovenskem, Rumunskem,Finskem a teď se Švédskem. To pouze prokazuje obrovské problémy doktríny na "na vlka mi nesahejte". Žádná jiná šelma není tak problematická a je nutno adekvátně změnit evropský seznam ohrožených druhů o kolonku Canis lupus a vyjmout tohoto predátora z kategorie kriticky ohrožených živočichů .

K tomu Švédsku :
"Podle názoru Komise zavedením povoleného lovu v letech 2010, 2011, 2013, 2014 a 2015 zavedlo Švédsko systémový postup, který porušuje směrnici o stanovištích. Švédsko zejména neplní své povinnosti, protože neuvažuje o jiných uspokojivých alternativách a nezajišťuje, aby byly licencované lovy prováděny za přísně stanovených podmínek, a to v selektivním a omezeném rozsahu. Švédsko rovněž neprokázalo , že lov neohrožuje růst místní populace vlků, aby dosáhl „příznivého stavu z hlediska ochrany“."

Jak sami vidíte vlka lovit lze ,a to zcela legálně,což připouští i EK.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.10.2020 19:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pak je třeba volit takovou garnituru, která nás z toho spolku vyvede ven.
Odpovědět
JM

Jiří Malík

14.10.2020 00:46 Reaguje na Jan Šimůnek
Nechte se vyšetřit. Viz výše.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.10.2020 12:54 Reaguje na Jiří Malík
Ochrana vlků není nic jiného, než totálně špatný zákon, srovnatelný třeba s Norimberskými zákony. Lze ji změnit jako jakýkoli jiný zákon (protože to není přírodní zákon), buď demokratickou nebo nedemokratickou změnou vládní garnitury.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.10.2020 10:22
Všímáte si kde se vlastně ti vlci nejvíce množí a rozšiřují? Vždy to pouze
kopíruje oblasti s rozvinutým pastevectvím a tam, kde by se teoreticky
mohli živit zvěří, se nevyskytují. V Jeseníkách by podle ochránců vlků
měli mít ideální podmínky, ale prozatím tam chybí, protože až na pár vyjímek se tam pastevectví nijak nerozvinulo. Takové Rychlebské hory jsou
plné pustých lesů, luk vzniklých z neobdělávaných polí, ale sekaných buď
na seno a nebo pouze z důvodu dotací na trvalé travní porosty. Jinde, kde je tradice pastevectví a nebo se tam tím nadšenci nyní zabývají, jim tak
jsou házeny klacky pod nohy v podobě totální ochrany těchto kreatur. Ano
kreatur a ne těch divokých a opatrných vlků. Jsem zvědav, kam se budou
dál šířit, ale vždy to bude asi do míst s ohrazeným dobytkem, než do míst
s dostatkem volně žijící zvěře. Pro ty kreatury je lov zvěře příliš
náročný, možná ho ani neumí a nebo nehodlají kvůli zranění provádět. Snadnější je pro ně vyvraždit bez užitku stádo v ohradě, odkud nemají
zvířata možnost úniku a nebo je vyplašit a vyčkat až prorazí ohrady.
Je zajímavé, že zde nebyla zmínka o posledním zveřejněném útoku vlků
i na koně, kteří pak prorazili oplocení a utrpěli při tom zraněni.
Ve volné přírodě už je vlci nechali na pokoji, protože umí lovit pouze
v ohradách. Myslím, že brzo přijdou na řadu i Milovice a to pak bude
zajímavé sledovat ty reakce teoretiků a fandů návratu vlka.
Odpovědět
JC

Joseph Chlor

13.10.2020 12:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Rychleby jsou Rychleby, přecházejí na naší straně v Malou Hanou, to asi není ani pro vlky to pravé ořechové, natož pro pastvu (ale pastva pro oči tam je, o tom žádná).
Jinde na Jesenicku se ale pase dost, zejména skot.

Dodal bych ještě jedno - nepřirozený úbytek lesů, poměrně masivní.
Kdy jak známo "vlky z lesů žene hlad".....
K tomu připočtěte nezbytné snížení stavů zvěře, která se účastní okusu (pokud tedy se opravdu půjde cestou prolistnáčového extremismu a nebude se každá sazenice obehnávat ostnatým drátem až do výše aspoň půl metru nad úrovní sněhové přikrývky)...no a co se asi bude dít ? Bude těch útoků na ovce apod. méně...anebo znatelně více ?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2020 12:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Skvělý postřeh - přímá úměra mezi rozšířením pastevectví a výskytem agresivních vlků. Stálo by za to, aby se tomu někdo odborně věnoval.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2020 14:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
No, co jsem pochytil, tak je to dáno i geograficky ... většinou se jedná o pohraniční oblasti, kde naposledy nějak intenzivněji hospodařili Němci před odsunem. A nějakému intenzivnějšímu zemědělství, které by dnes bylo rentabilní, tam podmínky moc nepřejí a pastevectví je tak nějak z nouze cnost.

Navíc ti vlci převážně migrují mezi státy, právě i s ohledem na stav těch pohraničních oblastí. Často na obou stranách.
Ostatně, na mapce tady je to vidět ... https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/do-ceska-zasahuje-osmnact-vlcich-teritorii.pocet-vlcich-smecek-se-za-rok-zvysil

A že se zrovna nehrnou do Krkonoš, na Lipno nebo Dolní Moravu taky není divu. Abych parafrázoval největšího z Čechů, on vlk není dobrý lyžař ... ani biker.:-)))

Odpovědět
re

regis24

13.10.2020 10:33
Tento týden několik útoků vlků v těsné blízkosti lidí, zelení fanatici masturbují nad fotkami roztrhaných ovcí. Cituji popis události od přímého účastníka:
Bohužel dnešní další obrovský útok vlků v Heřmánkovicích. Tentokrát byl útok vlků opravdu velkého rozsahu, celkem roztrhali 8 ovcí 2 chovné berany a bylo zraněno i několik krav. Ovce protrhaly ohrady a některé jsou úplně pryč, některé jsou ve výběhu u krav. Celý incident opět v těsné blízkosti obce - cca 50m od mateřské školky. Jasně byli ohleduplný a útočili v noci a v neděli a to přece každý vlk ví, že školka je v tuto dobu prázdná. Některé potrhané ovce byly ještě na živu po našem příjezdu. Chovatel je musel na místě utratit. Takový útok je i na nás a naši lokalitu nezvyklý. Tolik mrtvých zvířat je opravdu hrozná podívaná. Nepřála bych nikomu, kdo cokoliv chová, se probudit do takového dne. Je to jen pocit zmaru, neštěstí a smutku. A co na to ochranáři? Jak by bylo zastáncům vlků, kdyby tohle udělal někdo jejim zvířatům? V místě je podle fotopasti potvrzeno cca 7 vlků a vlčata. Kolik jich je dost a kdy tohle skočí? Máme si kompletně nechat zlikvidovat farmy a živobytí? Majitel teď bude trávit xxx hodin sčítáním zvířat a zjišťováním kolik jich ještě chybí.

A další třeba zde:
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/utoku-vlku-pribyva-uci-mlade-lovit-40338741

Blázni z Hnutí Duha, jejich příznivci, AOPK ČR a lidé na CHKO Broumovsko chtějí donutit slušné lidi k vyhrocení situace až do krajnosti. A to se stane, někomu povolí nervy a rozdá pár facek. Někdo jiný prostě ty vlky zastřelí. A přesně to chtějí ti pomatenci - slušné lidi dostat před soud.

Tohle vše nakonec odnese vlk jako druh - opět bude u nás zlikvidován. Zásluhu na tom májí výše zmíněné organizace a pohříchu i státní zaměstnanci - lidé z CHKO Broumovsko.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.10.2020 11:26 Reaguje na regis24
Víte ono i v AOPK a v CHKO už mají své lidi a ti budou kopat za ně.
Je to vidět i jinde a v jiných případech. Ono se to komplet zvrhlo
i ve vzdělávání "odborníků" a funkce je bohužel podmíněna titulem.
Tím dochází k podobným upřednostňováním jejich zájmů a bohužel mají
na své straně i zákony převzaté z EU a soud musí rozhodnout spor podle zákonů. Jak ale píšete, ono někomu ty nervy ujedou a bude konat na vlastní pěst. Nemusí to být pouze puškou, ale i jinými
drastičtějšími způsoby, které nejsou tak hlučné a viditelné.
I k tomu může dojít a může to bohužel odskákat i někdo jiný, než
pouze ti vlci. Takhle došly nervy i těm kladečům otrávených
nástrah a vypátrat je, je nadlidský úkol. Bohužel to odskáčou
zase i chránění a vzácní dravci. Být tu stanoven rozumný regulační
lov, tak se vše bude držet v rozumných mantinelech a nedojde tak
k podobným excesům. Jinak hloupost dává důvod oplácet to podobně
hloupě a kdo se neohlíží na jedny, tak musí počítat s tím, že oni
se nebudou ohlížet na něho. Lituji všechny postižené chovatele
a zapojuji se do této diskuse od doby, kdy kamarád přišel o
většinu svých ovcí dopoledne na pastvině za domem. Dnes nechová
nic a louku nechává nenápadně zarůst lesem. Ten mu vlci nesežerou
a ani ta údajně přemnožená zvěř mu ho za stávajícím ohrazením neničí. Takže ty všechny kecy, co tu píší ti teoretici mě už
opravdu vytáčejí a chovatelům se už tak ani nebudu divit.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.10.2020 13:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Dávám vám plně za pravdu, bohužel v dnešní době se rozum přestal používat a fůře lidí hlava slouží pouze jako deštník, aby jim nepršelo do krku.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.10.2020 19:27 Reaguje na pavel peregrin
Existují dvě řešení - legální změna vládních stran pomocí voleb, nebo použít Kalašnikovy. Kdysi to konstatoval i president Zeman.
Za rok máme volby, je třeba do té doby názorně (foto/video dokumentace potrhaných zvířat, drastické podrobnosti z napadení a jejich následků atd.). Prostě chovatele vlků totálně zhyenizovat a s nimi všechny, kdo je podporují. Je to připom naprosto legitimní, legální a demokratický postup.
Odpovědět
JM

Jiří Malík

14.10.2020 01:02 Reaguje na regis24
Vážený pane vycházíte z deformovaných informací a vaše rétorika je odpudivá a ubohá. Možná byste se měl léčit s hlavou.. Já, na rozdíl od vás, všechna území znám a znám všechny pastevce tady v okolí a často jsou jejich ohrady v žalostném stavu. Mám to nafoceno a opakovaně. Nejen ohledně Heřmánkovice vám můžu sdělit že často se ovce pohybují za jednoduchým ohradníkem a nejsou v podstatě před vlky nijak chráněny, takže zázrak že těch ovcí berou tak málo. realita je taková, že i přes to 99% potravy vlků tvoří divočina a pouze 1% chovná zvěř. Pastevci dělají z komára velblouda a zastírají pokřikem skutečnost, jak špatně si chrání svá stáda. Pokud si nechrání dobře svá stáda, i když léta dobře ví, že jsou ve vlčím teritoriu, dalo by se uvažovat o tom, zda se nejedná o týrání zvířat ze strany pastevců. Jako například v případě před několika lety, kdy si nechal jeden pastevec zde postupně během roku sežrat desítky ovcí, protože nenávidí ochránce přírody a Správu CHKO Broumovsko, a to dávno před návratem vlků. víte ono to není tak jednoduché jak to vypadá a laické soudy někde z dálky bez znalosti ať tologie vlka bez znalosti místní situace tak jsou opravdu k ničemu ničemu to nepomáhá a jenom plivete jedovatou slinu.
Odpovědět
re

regis24

14.10.2020 05:52 Reaguje na Jiří Malík
Jirko, hlavně ti chovatelé znají tebe a vědí že jsi blázen a magor, vlkofil kterého pro blbost museli vyhodit i z CHKO.
Léčit se máš ty, ale zatím se ústavu statečně vyhýbáš.
Tady si hraješ na experta na vše, ale na tom Broumovsku se nemůžeš ukázat, protože za to co jsi tam lidem udělal jsi první na řadě kdo schyta těch pár facek.
Ty jsi ten kdo začal šířit tu agresi a nenávist mezi místními.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.10.2020 13:00 Reaguje na Jiří Malík
Je mi líto:
Buďto budou proti vlkům stačit takové ohrady, jako byly dříve, nebo je nutno vlky z krajiny dostat pryč. Opravdu nevidím důvod, proč bych měl s každým bochníčkem ovčího sýra platit na ochranu před šelmami, které je nutno totálně vystřílet. Opravdu nevidím důvod, proč by se ze mnou placených daní měly opakovaně platit náhrady za vlky pobitý dobytek. To je správné udělat jednou, ale pak by státní správa měla mít povinnost zařídit, aby se už v dané oblasti žádný vlk nevyskytoval.
Vlk je prostě tvor, který v kulturní krajině jen škodí a není z něj sebemenší užitek.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2020 11:22
Zcela upřímně ... to podání na OS na "desítce" bylo tak mimo, že fakt netuším, kdo skutečně a upřímně věřil, že to dopadne jinak. O dovolání k NS už vůbec nemluvím.

Zda vlci, kde vlci, co vlci, kolik vlků a podobně neřeším, bo diskuze na toto téma dopadne jako vždy.
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

13.10.2020 14:09
Dobrý den,
smazal jsem zde jedno celé vlákno, které postrádalo věcnost a bylo spíš nepěknou konfrontací.
Prosím, debatujte věcně, argumentujte. Nemáchejte pěstičkama.
Děkuji
Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Odpovědět
Sl

Slovan

13.10.2020 14:31 Reaguje na Martin Mach Ondřej
V tom případě fakt nechápu, že zde zůstal příspěvek *** Šimůnka, který veřejně vyzívá k likvidaci ohroženého druhu ;) A není to poprvé.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.10.2020 16:21 Reaguje na Slovan
Vlk není ohrožený druh. V Asii i Severní Americe, tedy tam, kde nepřichází do kontaktu s lidmi, je vlků habaděj. Pokud je v Evropě vystřílíme, nic strašného se nestane.
Odpovědět
su

14.10.2020 20:33 Reaguje na Jan Šimůnek
Vaše nenávist vůči divokým zvířatům a divoké přírodě je neuvěřitelná...už kvůli lidem jako jste VY jsem vděčný za existenci všech ekologistů a "ekoteroristů"...a budu jim držet palce aby to proti antropocentristům nevzdávali!!!!
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2020 01:41 Reaguje na
Pane Suchomele opravdu si myslíte že ti ekologisti či ekoteroristi milují divoká zvířata? Jste přesvědčen, že je opravdu chtějí chránit? Myslíte si, že divoká příroda muže být tou "přírodou" jen když je nalinkována podle těch ekoteroristů? Dopředu děkuji za odpověď.
Odpovědět
su

15.10.2020 07:56 Reaguje na Jarek Schindler
Zatím je příroda většinou nalinkovaná jen od "neekoteroristů" - a je to na ní vidět - úbytek biodiverzity, divočiny, klimatická změna, chemie, plasty atd. atd. - chcete snad říci, že tato většina lidské populace opravdu miluje divoká zvířata a přírodu a jste přesvědčen, že je opravdu chtějí chránit???
Odpovědět
su

15.10.2020 08:19 Reaguje na Jarek Schindler
Tak tohle je vykopírováno z příspěvku pana Šimůnka úplně dole...
"Jiná situace by byla, pokud by se vlci, kteří zaútočili na chovný dobytek, důsledně stříleli. Pak by zapracoval Darwin. To samé by zařídily i "zabijácké ohrady", fyzicky likvidující narušitele. Dokázal bych si představit i kapsle nebo hroty s jedem, skryté v srsti zvířat (IMHO ovce jsou na to nejvhodnější) který by dostal při kousnutí vlk do tlamy - a konec. Možná by stačilo i "blbé" sekundové lepidlo. Při troše štěstí by se vlk následně udusil."
...takže vy si opravdu myslíte, ža takovíto lidé milují divoká zvířata a chtějí je chránit??? Není náhodou ekoterorista spíše tento pán a jemu podobní????
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2020 09:49 Reaguje na
Pane Suchomele, odpovídat na otázku otázkou?
Přesto vám odpovím. Tak jak se radikalizuje ta ekologická, ochranářská část naší společnosti tak se bohužel radikalizují i jejich odpůrci. S radikálními až extremistickými zásahy na straně jedné nutně dochází k volání po stejně radikálních zásazích na straně druhé. To je bohužel již dopředu daná a řekl bych že i všeobecná zákonitost. Osobně s takovými postoji nesouhlasím a považuji je za hodně iracionální. Bohužel je to pouze odpověď na tu iracionalitu na straně druhé. Zbytek, jako odpověď proč nesouhlasím s tvrzením a argumenty různých " ekologů" o prospěšnosti vlka u nás najdete níže.
Jinak jaký úbytek divočiny mate na mysli? To myslíte tu divočinu co u nás již minimálně přes tři sta let chybí? Kde divočina u nás za poslední roky ubyla? To samé ta biodiverzita. Ubytek biodiverzity se dá datovat do období nárůstu těch ekoteroristů vydávajících se za ochranáře.
Klimatická změna , chemie a plasty nemá co dělat s tou či onou většinou či menšinou. Podílíme se na tom všichni a
přibližně stejně. Jen část lidské populace se snaží kázat vodu a ....... ale svými většinou ideologický motivovanými činy spíš přispívá ke kolapsu životního prostředí.
Nevyužíváte snad Vy sám všech dostupných technologických a civilizačních vymožeností a prostředků pro spokojený život?
Odpovědět
su

15.10.2020 10:52 Reaguje na Jarek Schindler
Úbytek divočiny a divokých zvířat myslím z globálního pohledu. Moderní technologie i civilizační vymoženosti lze pro ochranu přírody dobře využít - jde jen o životní filozofii daného člověka - jestli je víc antropocentrista (záleží hlavně na člověku) nebo jestli je holista (záleží i na přírodě) - vy jste to první, já to druhé - proto podle Vás biodiverzita neubývá, vše je již ztraceno, tak proč to měnit a vlastně se nic neděje - a když někdo vyleze s tím, že by to chtěl zlepšit (prof. Hruška), tak hned dostane nálepku ekoteroristy.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2020 12:25 Reaguje na
Aha, najednou tu máme globální pohled. No tak vězte že z toho globálního pohledu není vlk ohrožený a proto by neměl být ani přísně chráněný. Naopak, v těch destinacích kde je jeho výskyt nepřerušený, přežil jednak proto, že jsou to lokality odpovídající jeho potřebám k životu. Jednak i proto, že je v nich neustále utvrzován v plachosti před člověkem. Jinak eko aktivisté či ti eko teroristé mají být holisté? Aha, proto chrání na věčné časy napřiklad bobra, vydru či nyní toho vlka a to bez ohledu na okolí. Jak dopadla ta ochrana v případě kormorána snad víte. Já bych řekl, že holismus je snad něco jiného a je v první řadě založen na faktech a poznání. Ochranářská demagogie ochrany či upřednostňování určitého okruhu živočichů či upřednostňování přírodních procesů před tou samotnou přírodou se holismem asi naznat nedá. Zvlášť když je to postavené na demagogii a jediné ekopravdě.
Mýlíte se, i podle mě biodiverzity ubývá a ubývá i živočichů. Jen , asi na rozdíl od vás si myslím, že pokud je někde pěkný a zdravý kousek přírody, měl by být i nadále obhospodařován způsobem který ho do té "pěknosti a zdravosti" dostal a udržel ho v ní. Demagogii o divočině u nás a nadřazenosti přírodních procesů opravdu nepěstuji. A demagog prof.Hruška. Ještě mám v živé paměti diskuzi s ním.
Odpovědět
su

15.10.2020 13:34 Reaguje na Jarek Schindler
Většina těch vašich ekoteristů jsou vědci a mají velmi pevné argumenty v podobě vědeckých článků - jenže o tom lidé jako vy nechtějí slyšet. A tak jako existuje ochranářská demagogie, tak existuje i antropodemagogie - kterou tady prezentujete vy se Šimůnkem.
Jinak se podívejte na nový film Davida Attenborougha "Život na naší planetě" - také vyzývá k návratu divočiny a biodiverzity a změně myšlení člověka - ale klidně na něho taky můžete naplivat a nazvat jej ekoteroristou...třeba se Vám uleví..
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2020 14:48 Reaguje na
Řekl bych, že jste typickým příkladem toho eko aktivisty. Ti většinou neumí odpovědět na jedinou otázku a pouze do diskuze zatahují další a další věci s původní diskuzí většinou nesouvisející. Jestli zde já presentuji nějakou antropodemagogii tak prosím uveďte příklad v čem. Zatím se tady jako ten antropodemagog presentujete vy . Pochybuji, že většina těch mnou zmíněných ekoteroristů jsou vědci. Většinou tento název přisuzuji různým expertům z Hnutí Duha či panu Patrikovi z Dětí země atd
A David Frederick Attenborough ? Proč bych na něj měl proboha plivat? Já jeho filmy mám rád.
Takže jste pouze zase jenom jeden eko.... . Víte čím by se mi ulevilo? Kdybyste smysluplně odpovídal na otázky a v mantinelech vaší eko ....rozporoval mnou v 11:04 níže uváděné postřehy.
Odpovědět
su

15.10.2020 16:08 Reaguje na Jarek Schindler
Nemusím rozporovat co jste psal, vy jste taky nerozporoval a neodpověděl na otázku z 8:19. (a to jsem se ptal dřív), odvedl jste pozornost jinam. Jinak některým vaším formulacím nerozumím. Co znamená "upřednostňování přírodních procesů před tou samotnou přírodou"?? To snad ani nejde, ne?
Jinak jsem rád, že máte rád D. Attenborougha, máte u mě +. A máte pravdu, já jsem rozhodně víc eko, než antropo - a nestydím se za to.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2020 19:21 Reaguje na
Opravdu se nemíním dohadovat kdo se ptal dřív. (Samozřejmě, že jsem to byl já dotazem v 01:41). Ale to je jedno. Podstatnější je, že já vám na vaši otázku v 09:49 odpověděl. Co k tomu ještě chcete víc?
Jinak řeč nebyla o rozdílnosti názorů mezi eko... a antropocentrismem ale mezi antropo a holismem. No a vy vytržením určitých druhů živočichů z kontextu celé přírody a jejich bezbřehou ochranou, tedy ten výklad ( definici) holismu určitě nesplňujete.
Odpovědět
su

15.10.2020 19:40 Reaguje na Jarek Schindler
To nevadí, hlavně že ho splňuje vaše strana - v tom případě ale očekávám, že chcete chránit i ty vlky.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2020 23:22 Reaguje na
Samozřejmě že ne. Chrání se zvířata a živočichové které jsou jakýmkoliv způsobem ohroženi na své existenci. To vlk v rozsahu svého přirozeného výskytu není. Takže , tak jako s ostatní zvěří, za jasně daných podmínek, hospodařit. Na absolutní ochranu jsou tu NP. Tam samozřejmě ano.
Odpovědět
su

16.10.2020 00:03 Reaguje na Jarek Schindler
Výjimečně s Vámi souhlasím.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.10.2020 09:29 Reaguje na
To jsem rád že alespoň v něčem. Jinak bych řekl, že právě racionální a stejný přístup ke všem druhů je znakem právě toho holismu. Demagogická ochrana " na věčné časy" pouze druhů vybraných, tedy to co předvádějí různí "ochranáři" je naopak právě tím antropocentrismem.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.10.2020 14:56 Reaguje na Martin Mach Ondřej
Dobrý den i Vám, pane Machu, zmizelo vlákno našich odpovědí p. Kašpárkovi a zcela vážně se domnívám, že byste se měl zamyslet nad kauzalitou a to nejen v tomto případě. Pokud mě paměť neklame, v drtivé většině je to vždy p. Kašpárek, který se neomaleně naváží do diskutujících a tudíž jejich odpovědi jsou v duchu " jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá". Chápu, že tyto příspěvky ničím diskuzi neobohacují, jsou i v rozporu s pravidly Ekolistu, nicméně berte výše vyřčené v potaz.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.10.2020 16:22 Reaguje na pavel peregrin
Nečtu zde všechny diskuze pod články, ale jen témata, která mě zajímají. A nezlobte se, ale jsou tu úplně jiní “experti”, kterým to zde je tolerováno a nikdo jejich provokativní příspěvek nesmaže. Odsuzujete jedny a přitom bráníte druhé a ještě horší. Zajímavé.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.10.2020 18:57 Reaguje na Slovan
Vím, koho máte asi na mysli, ale dovolil bych si zdvořile upozornit, že dotyčný pán se, pokud má paměť sahá, nesnížil nikdy k osobním útokům a sprostotám, což se, bohužel, o p. Kašpárkovi říci nedá.A jistě jste si všiml, že doposud je uznáváno právo na vyjádření názoru, nikoliv ale vyjadřování se o někom ve smyslu hovad apod.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.10.2020 10:02 Reaguje na pavel peregrin
“Existují dvě řešení - legální změna vládních stran pomocí voleb, nebo použít Kalašnikovy.” - možná, že zde někdo občas použije sprosté slovo, na které druhá strana reaguje stejně, ale nikdo jiný zde otevřeně nevyzívá k likvidaci názorových oponentů! Co je tedy horší?!
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.10.2020 16:22 Reaguje na Slovan
Ona je to prakticky citace nebo parafráze (podle toho, jak se to konkrétně formuluje) presidenta Zemana.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.10.2020 15:12 Reaguje na Slovan
Víte, existuje takové slovo jako nadsázka a slovní jemnocit. Pokud jde o ty Kalašnikovy, odpověděl p. Šimůnek dole. Ale "hovada" apod. do nadsázky ani jemnocitu nespadají.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

13.10.2020 15:24
článek o vlcích slibuje na diskuzi vždy velmi zajímavou výměnu názorů-)
Odpovědět
ZZ

Zdeněk Zobač

13.10.2020 19:50
Což takhle se inspirovat všemi zbožňovanou Amerikou ???? Na svém pozemku jsem pánem JÁ a je úplně jedno jestli je to zvěř nebo neponaučitelní !!!!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2020 21:40 Reaguje na Zdeněk Zobač
Nejsem si jist, že by vám za toto řešení myslivci zatleskali.
To by snad raději začali krmit i ty vlky:-DDD.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2020 20:45
Broumovsko 13.10. – Vlk je v České republice chráněný a nesmí se střílet, na mnoha místech se ale přemnožil, napadá domácí zvířata a lidé se proto oprávněně začínají bát.
Nejhorší je situace na Broumovsku, odkud už téměř denně přicházejí zprávy o usmrcení mnoha kusů ovcí a hříbat nebo o mizení telat. Se situací chce pomoci europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který vyzval k okamžité akci ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

„Na Broumovsku se aktuálně střetávají dva světy, ten lidský a ochranářský, kdy je potřeba říct, že se nic nemá přehánět, bezpečí lidí je důležitější. Ministerstvo životního prostředí sice už připravuje Program péče o vlka, ale ten spíše jen zpřísňuje jeho ochranu a zavádí kompenzace za škody, než že by přinášel rychlé řešení,“ komentuje situaci europoslanec Tomáš Zdechovský, který oblasti dlouhodobě pomáhá s rozvojem.

„Vyzval jsem proto pana ministra, aby se situaci věnoval prioritně a hlavně okamžitě. Vlky nemůžeme střílet, ale proč alespoň ty problematické neodchytit a třeba převést někam, kde místo trhání domácích zvířat na kusy pomohou snížit nadměrné stavy divokých prasat a další spárkaté zvěře, která působí miliardové škody na lesních porostech a zemědělských plodinách?“ ptá se Zdechovský, který si umí představit i řešení přes částečnou redukci rozmnožovacích schopností, aby se v oblasti vyskytovaly jen udržitelné počty této pro lidi nebezpečné šelmy.

Do kulturní zemědělské krajiny jako je Chráněná krajinná oblast (CHKO) patří podle zvěrolékaře a poslance Pavla Bělobrádka nejen volně žijící druhy zvěře, ale i člověk a hospodářská zvířata, i ty jsou součástí ekosystému. „Řešením proto není nechat volně působit velké šelmy, které do přírody jistě patří, na úkor hospodářských zvířat, v CHKO nejde natáhnout dvoumetrové nebo lépe třímetrové ploty!“ doplňuje Bělobrádek, podle něhož zdaleka nejde pouze o utrpení hospodářských zvířat, ale i chovatelské ztráty.

"Ty škody nejsou pouze na stržených zvířatech, ale i na přírůstku a chovné ceně stád. Samozřejmě, že se dá najít rozumné řešení, vzpomeňme na kormorány a jak to s nimi dopadlo,“ uzavírá Bělobrádek.

Chráněných vlků v česko-polském příhraničí postupně přibývá. Od podzimu 2015, kdy se na Broumovsku objevil první pár, se v regionu zabydlelo podle odhadů Správy CHKO Broumovsko až 20 vlků ve třech smečkách, kteří mají teď mladé. Ty podle informací od místních starostů učí lovit právě na hospodářských zvířatech. V České republice se vlci rozmnožují od roku 2014 a loni podle terénního monitoringu šelem zasahovali už do 18 teritorií.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.10.2020 21:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
“Vlky nemůžeme střílet, ale proč alespoň ty problematické neodchytit a třeba převést někam, kde místo trhání domácích zvířat na kusy pomohou snížit nadměrné stavy divokých prasat a další spárkaté zvěře, která působí miliardové škody na lesních porostech a zemědělských plodinách?“

Big like! Netřeba vlky v současných stavech střílet. Stále zde máme spousty míst, kde by vlci mohli v klidu žít - vojenské prostory (začínají se objevovat na Doupově), v Brdech je místa taky dost, Chřiby...
Jasně, nejsou to rumunský Karpaty, slovensko-ukrajinsko-polské Poloniny nebo hory na Balkáně, ale místa k životu tam mají dost, stejně jako potravy.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

14.10.2020 07:53 Reaguje na Slovan
Zdechovský je samozřejmě trochu populista, který si dobře vybírá témata, která nesou politické body, takže mě nepřekvapuje, že se angažuje v tomto. Nicméně opět ukazuje, že tomu zbla nerozumí (nic nového u něj)
Odpovědět
Hu

Hunter

14.10.2020 08:20 Reaguje na Slovan
Zdechovský :-):-):-):-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.10.2020 13:13 Reaguje na Slovan
Jenže to byste ty vlky musel držet v nějakých ohradách - v podstatě zajištěných jako výběhy pro vlky v ZOO. Protože ti vlci ve vámi jmenovaných (i jiných podobných) lokalitách nevydrží, ale potáhnou tam, kde budou moci žrát domácí zvířata, která se jim "loví" lépe než zvěř (potravní preference vlků coby žroutů domácích zvířat byly opakovaně a v různých zemích potvrzeny).
Stálo by to šílené peníze a ještě šílenější by byla dlouhodobá údržba toho zařízení v provozuschopném stavu. Slavný králičí plot v Austrálii je proti něčemu takovému brnkačka.

Prostě: Máme tu kulturní krajinu, do níž vlk nepatří a dělá v ní jen škody.

Faktem je, že dříve nebo později dojde ke "stržení" a roztrhání dítěte, a potom budou lidé jako pan Malík nebo osazenstvo AOPK zalézat do kanálů nebo zdrhat do emigrace, alespoň než opadne první vlna lidového hněvu.

Zabránit takovému vývoji se dá jedině provolením takové politické garnitury, která nás vyvede z EU, a tudíž z dosahu moci lidí, co vymýšlejí tyhle šílenosti.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.10.2020 15:40 Reaguje na Jan Šimůnek
“potravní preference vlků coby žroutů domácích zvířat byly opakovaně a v různých zemích potvrzeny”.

Oka, dodej důkaz. Link na odborný výzkum. Zatím je tu propagován panem Vinklerem neustále jen jeden výzkum z Portugalska z doby, kdy vlkům výrazně ubyla přirozená potrava. Navíc se jedná o úplně jiný poddruh. Takže... sem s tím.

Jediným faktem je, že jsi na Doupově ani v Brdech evidentně nebyl a že tu opět předvádíš svou neznalost základních informací.

Odpovědět
re

regis24

14.10.2020 16:22 Reaguje na Slovan
Úplně stejně - dodej důkaz, odborný výzkum čím se skutečně v ČR vlci živí. A hlavně tedy důkaz o tom, že se živí tou sparkatou zvěří a to zejména černou.
Odborný výzkum však není text na webu selmy.cz a podobné slinty, ju.

A k tomu výše - ten Big like co tam píše jen ukazuje jaký jsi Big osel...
To jako fakt - odchytime konkrétního jedince vlka a prevezeme do jiné lokality. Vzdálené třeba 500 kilometrů. A ten jedinec si prostě řekne - no jo, tady nejsou ovce, tak musím lovit prasata. To jako fakt? Takhle blbý není ani ten Zdechovsky.
A jen pro zajímavost - doporučuji si dohledat jak dopadlo když ochránci odchytavali losici s mládětem a třeba medvěda. No chudáci vlci, je mi jich líto předem. Ta kulka je pro ně lepší.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.10.2020 16:58 Reaguje na regis24
Není problém. Přímo u nás probíhá velký výzkum, viz. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vlci-ovce-zver-potrava-myslivci-sedlaci-strileni.A191123_113008_domaci_tho

Nebo si přejete průzkumy z Německa nebo Polska odkud k nám vlci migrují? Není problém.

Vlk loví zejména srnčí nebo jelenní. Ale ano, nedělá mu problém ulovit i divočáka, což ostatně dokazují ony výzkumy.
Odpovědět
re

regis24

14.10.2020 18:32 Reaguje na Slovan
Tak já nevím jak to napsat.
Výzkumníci z Duhy (Kutal a spol) sebrali za 6 let cca 600 hoven. Sběr provádějí dobrovolníci kteří se účastní akcí nazývaných jako školení vlčích hlídek.
Tak trochu je to setkání smažek co se pěkně zhulí a vegansky si to užijí.

Ale jak vysvětlit tu potravu že, jo... No ono je to jednoduché - vzorky trusu sebrané v Krušných horách, Ralsku budou jen velice těžko obsahovat nestrávené zbytky ovcí z Broumovska...

Ono by to bylo k smíchu, ale je to k pláči. Hrstka pomatených vlkofilů si myslí, že sežrali moudro světa a jen oni mají pravdu.

dojde na to ale velice brzo - vlci prostě budou v ČR opět vyhubeni. Na vinně budou zejména jejich tupí zastánci. Takže i ty ,Slovane.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.10.2020 19:27 Reaguje na regis24
Tak moment. Vy jste psal o ČR jako takové, proto vaši výtku moc nechápu. Je tedy evidentní, a to i podle vás, že s vlky jinak vesměs jsou problémy jen ojedinělé. Kromě Broumovska. Fajn, ale to stačilo napsat. Pak sice napíšete, že budou vlci vyhubeni z celé ČR, ale to si já opravdu nemyslím :)

Sběr trusu probíhal postupně. Jen tak během roku nenajdete přes 600 vlčích hovínek při současné populaci. Výsledky jsou však naprosto jednoznačné a já vědcům kteří dělají rozbory prostě věřím. Vy jste zatím jiný výzkum nedodal, protože žádný takový neexistuje.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.10.2020 20:26 Reaguje na Slovan
Takže podle rozboru trusu ovce
nežerou? A proč je teda loví.
Víte když chci, tak se u nás
ve Slezsku říká, že i z hovna
bič ukroutím. Pokud loví hlavně
tu zvěř, tak proč překonávají
ohrady a přicházejí na pár metrů od lidských obydlí. Přece
zvěře je údajně nadbytek a tak
netrpí hladem. Neodporuje to
zdravému rozumu? Být plachým
predátorem, tak lovím tu přemnoženou zvěř a neriskuji setkání s elektrickým výbojem
či člověkem. Nezdá se vám to
nějaké nelogické? Pokud teda
zvěř odlovil, tak proč neputuje do míst, kde je jí dost? To je
ta jeho regulační funkce, že když dojde zvěř, tak loví ovce?
To mi teda vysvětlete a taky
těm chovatelům.
Odpovědět
re

regis24

14.10.2020 20:40 Reaguje na Slovan
Já bych vědcům taky věřil, ale to by museli provádět skutečně nezávislý průzkum. To co dělá Kutal a jeho družina není výzkum, to je jen utirani si řiti veřejnymi financemi - z těch se totiž ta jejich sranda platí.

Nehodlám tě přesvědčovat, ale když tedy ten západ od nás zmiňuješ - to střílení vlků k nám přijde právě tam odtud. Tam už se s tím totiž začíná.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.10.2020 22:22 Reaguje na regis24
Břetislav Machaček: V tom rozboru ale není, že by vlci ovce nežrali. Jen to není ani zdaleka tak velké % jak se nám tu snaží někteří vnutit.
Vlk samozřejmě je v místech, kde té zvěře většinou dostatek je. Logicky ale osidluje hlavně příhraničí.
“když dojde zvěř, tak loví ovce?” - no, logicky ano. Je to masožravec a pokud mu dojde přirozená potrava, pak aby přežil, může zaútočit i na ty ovce. Ale tak je to u každého zvířete, to vlkovi fakt nemůže nikdo vyčítat.

Jinak bych viděl jako velký problém vůbec fakt, že zde vlk nebyl tak dlouho a lidé s ním již neumí tak dobře žít. Ale to je snad jen otázka času kdy se to zase naučíme a nebudeme vlky brát jako hrozbu, ale jako součást ekosystému.

regis24: Věřit mu nemusíte, to je vaše právo. Já si ale nemyslím, že mají ochránci důvod lhát. A vědci už vůbec ne. A o žádném západu jsem nenapsal ani půl slova. Já sem po vás chtěl jednu jedinou vědeckou studii, která by potvrdila vaše slova - žádnou jste zatím neposlal. Nevim na co čekáte.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2020 00:39 Reaguje na Slovan
Stačí si přečíst ekobludy pana Slovana a musí to být jasné. Cituji : "když dojde zvěř, tak loví ovce?” - no, logicky ano. Je to masožravec a pokud mu dojde přirozená potrava, pak aby přežil, může zaútočit i na ty ovce."
Řekl bych , že problém bude v tom že zvěř mu zatím nikde nedošla. Přesto útočí na hospodářská zvířata.
No, pokud přistoupím na argumentaci pana Slovana, tak by mě velice zajímalo (když se musí živit ovcemi protože mu došla zvěř ), co bude a čím se bude živit až mu dojdou t ty ovce? Je přece logické že masožravec musí žrát maso. Tak čím se pak bude živit pane Slovane?
Odpovědět
re

regis24

15.10.2020 09:19 Reaguje na Slovan
Ona ale skutečně žádná vědecká studie, která by dokazovala, že vlci žerou primárně ovce neexistuje. Kdo by ten výzkum dělal? Ochránci kteří potřebují tvrdit pravý opak? Asi těžko, že jo?
Chovatelé ovcí? No oni nepotřebují vědecký výzkum, nemají nasráno v hlavě a vidí, že jim vlci likvidují jejich stáda přímo pod okny.
Tušíš vůbec co se na tom Broumovsku děje? Víš kde to je? Volně žijící zvěře je tam dostatek, ale vlci ji neloví. Jediné co dokázali bylo, že zdecimovali jedinečný chov muflonů v Machově. K tomu jim pomohlo přirozené chování muflonů - neutíkají, ale shlukují se do stád a berani chtějí stádo bránit. Vlci v této lokalitě jsou většinou ve dne na polské straně, kde je velký národní park. A taky dost zvěře. No a nejčastěji v noci potom vyrazí na ovce do Čech.
Všechno to co se kolem toho děje bude mít jeden jediný důsledek - začnou se používat pasti, železa, jedy. A opět - vinu na tom ponese Hnutí Duha, jeho příznivci, AOPK ČR a pracovníci CHKO Broumovsko. No a samozřejmě všichni internetový ochránci vlků, včetně tebe.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.10.2020 09:54 Reaguje na regis24
Ti aktivisté odpovídají
na otázky podle nějaké
příručky, protože
nikdy neodpoví na nové
otázky. Nevysvětlí nám,
proč se zaměří na ovce
po vybití zvěře, když se mohou přesunout za zvěří někam jinam. Tak se přece
chovají divocí vlci všude
tam, kde nežijí tyto
kreatury na vlka. Ohánějí se pohraničím, ale kulhá to u Jeseníků, Krkonoš a jiných řídce osídlených oblastí plných zvěře. Drží se stále oblastí s pastevectvím a to něco přece znamená. Znamená to, že jde o kreatury
zvyklé lovit v ohradách
a nikoliv volně žijící zvěř. Důkazy se dají vyrobit a snahy už tu byly mnohokrát. Pamatuji
třeba dokázat oprávněnost
vybudování podchodu pod tratí pro velké šelmy u Jablunkova, kde někdo
"našlapal" v podchodu
medvědí stopy. Podchod pod tratí či silnicí bez kompletního naváděcího oplocení komunikací je zbytečná a drahá zbytečnost, ale "důkaz"
tu krátce byl. Nakonec byl vyvrácen jako podvrh. Vůbec bych se nedivil selektivnímu probírání vzorku trusu, pokud sběr provádějí lidé na tom zainteresováni. Neznám slovo nezávislost, každý má nějaký zájem a nebo alespoň názor a tím se řídí.
ě
vy
Odpovědět
re

regis24

15.10.2020 11:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Drobná informace o nezávislosti a objektivitě výzkumů pod záštitou dr. Kutala (Hnutí Duha, univerzita v Brně). Jen za rok 2019 a jen jeden dotační program pro Hnutí Duha Olomouc:
Tak jen pro info jeden program za jeden rok:
SFŽP - Operační program ŽP - Soužití s velkými šelmami v České republice - 4 890 066,87 Kč (to je částka, kterou dostalo Hnutí Duha v roce 2019 na sběr vlčích hoven).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.10.2020 16:45 Reaguje na regis24
Tak to je slušný vývar za
pár ho..n. To se pak už
nedivím výsledkům a tomu,
že pak scházejí finance
na něco opravdu užitečného pro přírodu.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

15.10.2020 19:27 Reaguje na Slovan
Tak určitě bude veliký rozdíl v rozboru potravy u běžně se chovající smečky nebo takové, jako je z Broumovska a Vraních hor. Myslím, že nikdo z normálních lidí nechce vyhubit vlky, pouze regulovat ty smečky, které se chovají atypicky a to je rozdíl. Navíc, jak se tyto problémové smečky množí a dospívající jedinci se zařazují do jiných smeček, tak toto atypické chování přenášejí i do těchto, do té doby bezproblemových smeček. Typický příklad je právě Broumovská smečka, kdy její atypické chování se přeneslo na smečku z Vraních hor a začíná se projevovat u dalších smeček v okolí. Petrův Zdar
Odpovědět
Sl

Slovan

15.10.2020 21:04 Reaguje na Jan Knap
Jelikož nemám čas odpovídat všem, pak to vezmu obecně. Takže si to shrňme:

1) Za vše mohou vlci. Farmáři žádné chyby nedělají a vše mají tak jak by měli mít a proto je podle vás nemožné s vlkem na našem území žít. Úplně opomíjíte fakt, že jedni hospodaří i s vlkem, zatímco jiní to jaksi nedokáží. Otázka je proč, ale na to vy již určitě znáte odpověď.

2) Jediný výzkum, který je navíc velký a který se shoduje s výzkumy z Německa i Polska je podvod a nedá se mu věřit. Vůbec neberete v potaz, že ochranáři nemají důvod lhát. Pokud by takový problém s vlky byl, je logické se ho snažit eliminovat a ne sami sobě lhát. Všechny možné výzkumy provádí ekologové - jak v zahraničí tak i u nás. Není důvod těm výzkumům nevěřit! Nikdo konec konců netvrdí, že k útokům nedochází!

3) Vlk dá vždy přednost ovci než aby útočil na silné divoké zvíře. No, jelikož jsou naše lesy té zvěře plné, tak jaksi nevěřím, že smečka vlků má problém ulovit ty starší, mladé nebo zraněné kusy. Jsem si jist, že smečka dokáže ulovit i zdravého jelena (viz. https://www.denik.cz/regiony/vlci-dokazali-zabit-statneho-jelena-20170223.html). Pane Knap, divočáka sem viděl tak 10m od sebe v lese, kdy jsme se navzájem překvapili. Jednalo se sice o středně velký kus, ale i tak to byl ne zrovna úžasný zážitek :) Kousek od nás mají 5kusů v oplocení. Krásné zvíře, které vlk ve smečce (ne sám) samozřejmě zabít dokáže.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.10.2020 09:03 Reaguje na Slovan
1.Nevím kde úspěšně hospodaří i s vlkem v zádech? V každém případě zadrátovanou krajinu a ploty kam se člověk podívá, osobně jako prevenci nechci.
2. Právě naopak. K prosazení svých zájmů a cílů a tím i vlků do naší krajiny(střední Evropa) se ochranáři nebudou štítit a neštítí ničeho. Tedy ani lží. Naši předkové věděli proč není v hustě obydlené krajině soužití s vlkem možné. Žádné soužití totiž neexistuje.
3. Už jsem to několikrát napsal. I silného zdravého jelena jsou schopni vlci ulovit. Například v období po říji, kdy jelen ztratil v době říje až třetinu své váhy a je tou říjí vyčerpán. V zimním období při vyšší sněhové pokrývce nebo v případě větší smečky. V případě těchto jelenů se mluví i o termínu živá konzerva.
Samozřejmě i divočáka jsou schopni vlci ulovit. Jde spíš o to jestli je chtějí lovit? Určitě je to pro ně u nás asi nejtěžší soupeř a největší nebezpečí zranění. Takže nejde o to vlk jestli dokáže ale jestli to dokázat chce.
No a že jsou lesy zatím plné zvěře. Sami tito ochranáři se snaží o to aby plné zvěře nebyly. Vždyť ta zvěř na rozdíl od toho vlka dělá lidem škody. Směji se jak někdy, když se to ochranářům hodí, přestává být bílá bílou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.10.2020 09:16 Reaguje na Slovan
ad1: Vlci tu nebyli, zatáhli je sem vlkomilové. Tak ať vlkomilové platí vše, od investicí do ohrad až po odškodnění za stržené kusy. Společnost u opravdu není od toho, aby nějakým zvráceným jedincům platila ukájení jejich nepřirozených choutek.

ad2: Ochranáři byli tolikrát přistiženi při lhaní, že už jim oprávněně nikdo rozumný nevěří.

ad3: Problém je, že pokud se dravci naučí na domácí zvířata, tak je preferují. V řadě států se to řeší jejich odstřelem (nejen vlků, ale i dalších šelem).
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.10.2020 16:32 Reaguje na Slovan
Byl tady pod dřívějšími články na toto téma: Rozbory obsahů vlčích žaludků a podobné exaktní údaje. Těch článků není zase tolik, abyste si to nemohl dohledat.

Vlk jde cestou nejmenšího odporu a v situaci, kdy není možné se mu aktivně bránit, půjde raději po ovcích a kozách než po zvěři.

Jiná situace by byla, pokud by se vlci, kteří zaútočili na chovný dobytek, důsledně stříleli. Pak by zapracoval Darwin. To samé by zařídily i "zabijácké ohrady", fyzicky likvidující narušitele. Dokázal bych si představit i kapsle nebo hroty s jedem, skryté v srsti zvířat (IMHO ovce jsou na to nejvhodnější) který by dostal při kousnutí vlk do tlamy - a konec. Možná by stačilo i "blbé" sekundové lepidlo. Při troše štěstí by se vlk následně udusil.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.10.2020 17:08 Reaguje na Jan Šimůnek
Tu poslední část mi někdo říct do očí, asi by moc dobře nedopadl ;) Tímto s tebou, ty psychicky labilní mag**e, končím “diskuzi”. A ani zde nebudu psát, co vše krásného bych ti přál :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.10.2020 19:42 Reaguje na Slovan
Jenže chovatelé se nějak bránit musí. Mimochodem, obojky se hroty se používaly u pasteveckých a loveckých psů snad od středověku, aby se zlepšily jejich šance při konfliktu s vlkem. Je otázka, kam a jak takové hroty umístit na ovci, aby vlka poranily a odradily od dalšího útoku. A současně aby se ovce nezraňovaly samy o sebe nebo mezi sebou vzájemně.

Faktem je, že pokud by se vlci v blízkosti chovů a lidských sídel důsledně stříleli, jak se to běžně dělá prakticky všude ve světě mimo totálně ekozparchantělou EU, tak by se lidí báli a do jejich teritoria (tedy i na ty pastviny) by nelezli. Takhle je chovatelé vlků totálně zmecali a jedinou možností vyřešit tento problém bude vystřílení těch vlků, co ztratili strach z člověka a jeho teritoria.

A pokud před tím dojde ke ztráty lidských životů a pokud budou obětí nebo mezi obětmi děti, tak bych se docela obával nějakých lynčovacích akcí. A mohlo by to zapůsobit stejně jako zvěst o ubití studenta na Národní v listopadu 1989, ale tentokrát proti EU.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2020 11:04
Pokud pan Malík a další eko....tvrdí, že hospodářská zvířata se podílejí na potravě vlka 1 % a odvolává se přitom na různé výzkumy trusu sebraného podobně smýšlejícími lidmi tak buď sám není v obraze nebo lže. Myslím, že tvrzení o 1 % jde jednoduše vyvrátit.
Vlk potřebuje 2 až 5 kg živočišné potravy denně. Samozřejmě může zkonzumovat výrazně větší množství ale může také delší dobu hladovět. Vycházejme ale z těch 2 až 5 kg. Při smečce o pěti vlcích to je 10 až 25 kg denně. To je jeden kus srnčí zvěře či menší kus divočáka. No a také to může být půl ovce. Jelení zvěře v CHKO Broumovsko asi není tolik a nejlepší populaci zvěře muflonní na světě již vlci asi zlikvidovali. Takže při jednom procentu hospodářských zvířat v potravě vlků by za dvě stě dní vlci ulovili 198 kusů zvěře srnčí a černé ale na domácí zvířata by byl jeden útok. To, že při tom útoku zabijí či vážně poraní i mnoho dalších zvířat ze stáda je další věc. Tou je i skutečnost že se nenajdou všechna zvířata a ty co se nenajdou, s velkou pravděpodobností skončí také jako potrava pro vlky. Kolik tedy vlčí smečka provede útoků na hospodářská zvířata za těch 200 dní? O jednom utoku a tedy procentu v potravě procentu lžete paní a páni "ekologové".
Další účelové nepřesnosti jde najít v textech těchto "ochránců".
Na šelmy.cz se například můžeme dovědět jak vlci ozdravují populaci zvěře. Například, "že z oblastí s výskytem vlků pochází pocházelo 80 % zlatých trofejí jelenů a divokých prasat". Pokud si představíme že oblast neosídlená vlkem se koncentruje převážně do nížin a zahrnuje ne zrovna typické jelenářské oblasti ( Záhoří, Malé Karpaty, Podunajskou nížinu . Východoslovenskou nížinu) tak těch dvacet procent z těchto oblastí je celkem neuvěřitelné číslo. Neuvěřitelné pro toho kdo neví, že například v období po jelení řiji se právě silní a většinou velice nadějní jeleni, účastnící se aktivně řije, stávají díky vyčerpanosti snadnou vlčí kořistí.
Dále se můžeme dočíst , že tam kde se vyskytuje vlk , nevyskytuje se AMP. Další lež. Ono stačí porovnat mapu rozšíření vlka s mapou šíření AMP a je to víc než zřetelné. Pokud se někde ve střední či západní Evropě objevil AMP objevil se tam vlk a naopak. Kde je vlk je i AMP. Příklady. U nás Zlínsko, oblast navazující na areál výskytu vlka na Slovensku. Belgie, objevil se po letech vlk, objevil se i AMP bez nějaké návaznosti na okolí. Nynější šíření do Německa. AMP se rozšířil na hranicích s Polskem a odtud v oblasti Zhořelce se šíří do Německa. Tato oblast po obou stranách Nisy je významnou lokalitou s jednou z největších populací vlka ve Střední Evropě. Jsou opravdu oblasti s výskytem vlka bez AMP jak tvrdí ochranáři, nebo se ten AMP šíří i z důvodu výskytu vlka? Pobaltské státy, Bělorusko, Ukrajina , Rumunsko, Bulharsko jsou státy s nepřerušeným výskytem vlka a současně i státy s největším výskytem AMP.
No a další nesmysly. Můžete se tam například dočíst, že cituji: "Víte že...vlk býval naším nejhojnějším či nejpopulárnějším zvířetem? Vždyť je u nás 71 „vlčích obcí" - Vlkovů, Vlčkovů, Vlčkovic, Vlkonic, Vlkoší, Vlčnovů, Vlčích ad"...... Tak nejpopulárnější možná. To je vidět i dnes v různých diskuzích. Nejhojnější?????? Bohapustý nesmysl. Potravní pyramidu se ani ochranářům na špičku postavit nepodaří. Řekl bych, že je celkem jasné, kdo tedy lže a idealizuje si vlka k obrazu svému. Bohužel tento obraz nemá nic společného s realitou.
Odpovědět
su

15.10.2020 19:13 Reaguje na Jarek Schindler
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/paveln-hulva-hlavnim-siritelem-africkeho-moru-prasat-je-clovek.pro-roli-vlka-v-prenosu-viru-neexistuje-zadny-dukaz
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2020 21:30 Reaguje na
Článek pana Hulvy jsem četl. Co tam píše? Že pro přenos viru jinými druhy obratlovců neexistují přesvědčivé empirické důkazy? Ony ty důkazy možná neexistují i proto, že si tuto možnost zatím hlavně ochranáři vlků vůbec jako možnost, nepřipouštějí. Že při teoretických odhadech by měly přijít v úvahu jako první mrchožrouti, kteří by mohli části mršiny jedince uhynulého na AMP přemístit. Pan Hulva jmenuje mezopredátory např. psík mývalovitého nebo lišku obecnou. O vlku jako, díky velkému akčnímu rádiusu, jediném možném ani slovo.
Znovu se zeptám. Porovnal jste mapu výskytu vlka s mapou šíření AMP? Jak vysvětlíte přítomnost vlka v Belgii a následné ohnisko AMP? Proč v Polsku, kde se divoká prasata vyskytují na celém území jsou ohniska pouze tam kde se vyskytuje vlk? Proč se AMP objevil v oblasti Zhořelce a tudy se dostal do Německa když v této oblasti žije jedna z největších populací vlka? Proč , když se objevil tam, se zatím neobjevil v podstatně, k současným ohniskům na Polsko- Běloruské hranici bližší centrální části Polska, kde se vlk nevyskytuje? Otázek spojených s vlkem, divočákem a AMP by se dalo položit hodně. Bohužel tito pánové vědci nejsou schopni odpovědět ani na tyto.
V každém případě je jisté , že tvrzení ochranářů, že tam kde se vyskytuje vlk se nevyskytuje AMP , je tvrzením lživým. Stejně jako tvrzení, že vlk výrazně snižuje početní stav divokých prasat a zlepšuje zdravotní stav jejich populace.
No a nakonec. Na rozdíl od pana Hulvy určitě netrpím " hluboce zakořeněným komplexem méněcennosti a mstou za stamiliony let poroby, nejdříve pod jhem dinosaurů".
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

15.10.2020 19:38 Reaguje na Jarek Schindler
Netvrdím, že vlk neuloví nemocné nebo zraněné divoké prase nebo sele. Ale každý vlk, který má mozek v hlavě se raději divokému praseti vyhne velkým obloukem a jde po jiné kořisti. Někdy mě připadá, že někteří ochránci viděli divoké prase leda na obrázku nebo v kině. Škoda, že už je nechovám . Mohli přijet a názorně mě ukázat, jak si představují, že je vlci loví. Sice to byli mazlové ale když neměly náladu, tak jsem se jim i já vyhýbal. Petrův Zdar
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2020 21:39 Reaguje na Jan Knap
Taky jsem měl postupně dvě Berušky. Od selete do přibližně dvou let. Pokud se šlo na procházku tak jsem šel já, za mnou divočák a pět kroků za ním teprve další . Běda když někdo tento "tvar narušil.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.10.2020 09:22
Je třeba vzít do úvahy ekonomický aspekt: Vlkomilové chtějí vlky, pak by měli platit všechny náklady, které jsou s nimi spojeny. Od kompletní přestavby hrazení (a, pochopitelně, finanční kompenzace místním obyvatelům a turistům za to, že se do řady míst kvůli tomu nepůjde dostat) až po náhradu škod za stržená zvířata. To by neměl platit stát, to vše by měli platit ti, co tu vlka chtějí. A jestli na to nemají, tak se jim ty jejich chovy musejí úředně zrušit.
Odpovědět
Jan Tauš

Jan Tauš

9.11.2020 18:14
Schválení a ochrana vlka do české přírody je vrchol debilismu a státní arogance určité skupiny lidí v politice státu. Žádné zdůvodnění povolení výskytu velkých šelem v přírodě Evropy neobstojí, aktérům jde jen o jediné, aby se normální člověk bál do přírody vypravit, nemohly se zde konat dětské a mládežnické tábory, aby existovalo potenciální nebezpeční napadení člověka. Stejná skupina lidí také iniciovala zákaz trestu smrti. Jsme nyní v područí teěchto "pseudoochranářů" přírody, můžeme se těšit, že brzy budou naklonování mamuti a šavlozubí tygři a jejich nasazení do přírody bude uzákoněno. Doporučoval bych všem, kdo nasazení vlků prosadili, nechat se vyšetřit u MUDr. Chocholouška a získat invalidní důchod na hlavu. Jde o přímé ohrožení obyvatel státu a je nuto tuto skupinu osob eliminovat jako teroristy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist