https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soukromy-vlastnik-pozadal-spolek-o-tune.pomodou-zivocichum-i-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soukromý vlastník požádal spolek o tůně. Pomohou živočichům i krajině

20.10.2022 13:00 (Ekolist.cz)
Ruční budování tůně.
Ruční budování tůně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pozemkový spolek Mokřady

V údolí říčky Hloučela na Prostějovsku vznikla soustava tůní. Ve zhruba 1,5 km dlouhém úseku údolí říčky pod vsí Seč v severní části Drahanské vrchoviny bylo počátkem podzimu vybudováno devět tůní o velikosti od 20 do 140 metrů čtverečních a několik mikrotůní. Nové tůně pomohou zadržování vody v krajině i mnoha zajímavým druhem živočichů, jako jsou obojživelníci, vážky či vodní brouci.

 

Tůně vybudoval Pozemkový spolek Mokřady, který má s podobnými aktivitami mnohaleté zkušenosti. „Asi před rokem mě kontaktoval majitel několika pozemků v Seči. Že viděl na našem webu, jak děláme tůně, a že se mu to moc líbí a rád by část svých pozemků věnoval něčemu podobnému,“ vzpomíná Jaromír Maštera ze spolku Mokřady.

Strojní budování tůně v Seči.
Strojní budování tůně v Seči.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pozemkový spolek Mokřady

„Zajel jsem se tam podívat a zjistil, že pozemky jsou pro záměr vybudování tůní vhodné. Naplánovali jsme zde různě velké tůně o celkové ploše zhruba 500 metrů čtverečních. Většina se dělala malým bagrem, jednu jsme pro obtížnou přístupnost a cennější mokřad v okolí vyhloubili ručně,“ popisuje Maštera.

Nová tůň v Seči.
Nová tůň v Seči.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pozemkový spolek Mokřady

Tůně jsou členité, hluboké maximálně jeden metr, protože právě takové vyhovují většině druhů živočichů. „V průběhu realizace, když jsme zjistili, že se v lokalitě vyskytují mloci, přidali jsme speciálně pro ně ještě několik mikrotůní,“ dodává zakladatel spolku Mokřady.

Projekt byl financován v rámci společného programu Českého svazu ochránců přírody a Nadačního fondu Veolia Vraťme vodu přírodě.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

20.10.2022 13:06
Je to jedna z cest, kterými lze přispět k obnově přírody a zároveň zadržení vody v krajině.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.10.2022 16:36 Reaguje na Majka Kletečková
Je ovšem otázka, co s tím udělá první přívalový déšť. Nabagrovat bahýnko a nasypat ho po obvodu nemusí mít dlouhou životnost.
Odpovědět
JM

Jaromír Maštera

28.10.2022 20:13 Reaguje na Jiří Svoboda
Tůně děláme již zhruba od roku 2007, od té soby jsme jich udělali možná už více než tisíc. Úplně v začátcích jsme možná některé udělali tak jak píšete. Ale samozřejmě ne tam kde by val mohla rozplavit voda. Člověk se učí, takže v podstatě všechny naše tůně už jsou jiné a takové, že valy jsou stabilní. Dost často jsou valy i zhutněné, a to i u tůní co jsou kopané ručně. Zemina je často výrazně jílovitá, tedy těžká a i když to může vypadat že to tam je jen tak nasypané, tak věřte že není, je to s rozmyslem uložené a zhutněné. Budování tůní není tak jednoduché jak to vypadá. Není a nesmí to být jen díra do země, je nutné přemýšlet a řešit propustnou zeminu, meliorace atd. Samozřejmostí je práce se zeminou ve svazích. V podstatě je potřeba pracovat podobně jako u zakládání rybníka, jen zde je to v menším.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.10.2022 18:54
V nivě to má význam, už teď tam voda je a zůstane. Ne jak se často tůně budují "kdekoliv", ale po čase vyschnou nebo mají trochu vody jen po deštích. Takže palec hore a kéž by takových osvícených vlastníků bylo více!
Odpovědět
Pe

Petr

20.10.2022 20:19 Reaguje na Karel Zvářal
A to "kdekoliv" má význam jednoduše zase proto, že ta trocha vody neodteče po dešti hned pryč, ale aspoň chvíli tam zůstane a poslouží kdečemu živému kolem.
Je to něco jako dělat ptačí budky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.10.2022 06:44 Reaguje na Petr
A něco jako ekologická past či medvědí služba nám nic neříká, že? U "tůní"-kaluží i budek-"krmítek". Stačí absolvovat základku, naučit se číst a psát a můžeme diskutovat s kýmkoliv...
Odpovědět
Pe

Petr

21.10.2022 16:25 Reaguje na Karel Zvářal
Lepší ekologická past, ve které sice může občas něco zahynout (běžný přírodní jev), ale zároveň voda celou dobu slouží mnoha jiným druhům živočichů i rostlin, než žádná voda. Ono je to jasné i vám, jen to ego, to ego.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.10.2022 20:34 Reaguje na Petr
Zato vy jste bez ega, chudáčku, že?-)))

Lepší jedna pořádná, než deset všiváckých.
Odpovědět
JM

Jaromír Maštera

28.10.2022 20:17 Reaguje na Karel Zvářal
Ano, máte pravdu, lepší jedna kvalitní tůň než deset mizerných.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.10.2022 20:56 Reaguje na Petr
Jinými slovy: Vykopej jamku, posílíš mír!
Odpovědět
os

orb slavík

24.10.2022 19:52 Reaguje na Karel Zvářal
Sám jsem ve svém lese vybudoval pár jezírek nebo chcete li mokřadů a fungují. Vaše bezcenné názory si nechejte prosím pro sebe.
Odpovědět
JM

Jaromír Maštera

28.10.2022 20:16 Reaguje na Petr
Tůně by určitě neměly vznikat všude. Ne všechna místa jsou vhodná pro jejich realizaci a ne všude se tůně hodí. Ale na druhou stranu, tůně nepatří jen vyloženě do niv větších toků. Je nutné vždy konkrétní místa posoudit a rozhodnout zda těm dělat tůň, nebo třeba mez, průleh apod. Špatně umístzěnou tůní a třeba i s nevhodnými parametry opravdu můžete přírodě i uškodit. Bohužel takových akcí dost v krajině je.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist