https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spalovny-jsou-podle-arniky-nebezpecne-pro-zivotni-prostredi-i-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spalovny jsou podle Arniky nebezpečné pro životní prostředí i klima

30.8.2023 01:05 | PRAHA (ČTK)
Spalovny jsou podle ekologických aktivistů nebezpečné pro životní prostředí, zvyšují chemické znečištění, množství emisí oxidu uhličitého a ohrožují populace predátorů v přírodě. Novinářům to řekli zástupci ekologického spolku Arnika. Spolek od roku 2011 vede kampaň Nespaluj, recykluj, kterou se snaží apelovat na veřejnost i politiky. Cílem kampaně je předcházet rostoucímu trendu budování nových spaloven a věnovat se více recyklaci a předcházení vzniku odpadů.
 

"Planetární meze vyznačují bezpečný operační prostor planety Země, ve kterém se můžeme pohybovat tak, aby to pro svět nemělo škodlivé nebo katastrofické účinky. Konkrétně se jedná o devastace ekosystémů, omezování ekosystémových služeb a ekologické katastrofy," řekla odbornice na problematiku vlivu spaloven na životní prostředí spolku Nikola Jelínek. Podle Jelínek bylo překročeno pět mezí, a to změna klimatu, ztráta biologické rozmanitosti, biogeochemické toky dusíku a fosforu, využití území a chemické znečištění.

Právě k chemickému znečištění planety přispívají podle odbornice i spalovny. Ve zbytkovém odpadu ze spaloven jsou mikroplasty, ale i větší kusy plastů, protože nedochází k dokonalému spalování.

"Co se týká emisí toxických látek, tak spalovny mají nejpřísnější emisní limity ze všech energetických procesů. To je i důvodem, proč je běžně povolována jejich stavba v bezprostřední blízkosti sídel, viz spalovna Malešice přímo v Praze," řekl na dotaz ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

"Hnacím motorem klimatické změny je oxid uhličitý. Odpad obsahuje uhlík, který má buď biogenní, nebo fosilní původ. Uhlík fosilního původu se v odpadu nachází zejména v plastech, které jsou vyrobené z ropy. Poměr druhů uhlíku je zhruba půl na půl. Poměr není vždycky stejný, může se měnit a může se měnit i v průběhu roku," řekla Jelínek.

Podle odbornice se do hodnocení vlivu spaloven na životní prostředí nezapočítávají emise biogenního uhlíku. Množství spalovaných odpadů v Evropě podle ní roste, čímž rostou i emise oxidu uhličitého. Spalovny odpadů i zařízení na energetické využití odpadu by se měly stát součástí systému obchodování s emisními povolenkami.

"Uhlíková náročnost výroby energie z černého uhlí je téměř totožná se spalovnou, která vyrábí elektřinu,“ řekla Jelínek. Uhlíková náročnost je jedním ze způsobů na nahlížení výroby energie. Ukazuje, kolik emisí oxidu uhličitého se uvolní při výrobě jedné kilowatthodiny energie. Díky tomuto ukazateli je možné porovnávat ekologičnost jednotlivých způsobů výroby energie. Obnovitelné zdroje energie mají velmi nízkou až nulovou uhlíkovou náročnost.

Podle zástupkyně Arniky je spalovna, která vyrábí elektřinu dvakrát tolik uhlíkově náročná, než je průměrná náročnost energie proudící do sítě Evropské unie. Stavba spalovny a zařízení na energetické využití odpadu podle ní uměle zvyšuje uhlíkovou náročnost v Česku v příštích 25 letech.

Podle Gavora je počet spaloven v Česku v porovnání s průměrem vyspělých států nižší. "V počtu spaloven jsme zatím hluboko pod průměrem vyspělých západních sousedů, které lze těžko podezírat, že zanedbávají ekologii a klimatické aspekty. Odpad nikdy nelze kompletně recyklovat, má to své technické a především ekonomické limity," řekl pro ČTK.

Podle odborníka na toxické látky v odpadech a v životním prostředí spolku Jindřicha Petrlíka jsou spalovny zdrojem toxických látek, které obecně znečišťují životní prostředí. Jejich přítomnost v přírodě může vést k omezení rozmnožování některých druhů živočichů, což může vést ke ztrátě biodiverzity, řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (48)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

30.8.2023 06:19
Ve věci odpadů je třeba být realističtí. Co s výmětem po vytřídění druhotných surovin? Zakopat není kam. A navíc se z popela dají získat zejména kovy.
Z hlediska množství odpadu je ale důležitější nespotřebovávat. A nevyrábět zbytečnosti, který jsou dnes plné všechny obchoďáky.
Odpovědět
Pe

Pepa

30.8.2023 07:08 Reaguje na Katka Pazderů
Zakopat je kam! Zrovna v této době se na bývalé skládce, kolem které občas jezdím, staví velké golfové hřiště a takových míst, o kterých ani nevíte, je mnoho. Ach jo, tyhle argumenty....
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.8.2023 07:37 Reaguje na Pepa
A perfektně z nich uniká užitečný metan.
A nejlépe odpad vytřídit a pak vyvážet všechen odpad, včetně hader a elektroniky do Afriky, tam to není vidět.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.8.2023 09:08 Reaguje na Pepa
Pan je asi ekolog, či vlastně ekologista k pohledání. Zátěž
z odpadů "ukryje" před sebou samým pod zem a zamaskuje
golfovým hřištěm několikrát ročně stříkaným chemií. Prostě
pro přírodu a budoucí generace chcete pouze to "nejlepší".
Říkají vám něco úniky různých skládkových plynů a vod do
okolí? Říká vám něco sedání skládky s porušením izolací
a změnou reliéfu nové krajiny? Říká vám něco možnost
spálením nahradit jiná paliva a získat z popelovin kovy,
které budou ve skládce navždy ztracené a musí se někde
jinde vytěžit a zpracovat? Opravdu se nedivím, že se
stydíte vystupovat pod plnou identitou, protože číst ty
vaše moudra vaši známí, tak vám asi poví něco od plic.
Odpovědět
Pe

Pepa

30.8.2023 10:48 Reaguje na Břetislav Machaček
K věci Macháčku k věci! Tj.zda je či není kam zakopat odpad komentář máš?
Pokud si, ale myslíš, že skladové hospodářství funguje tak jak píšeš, tj. že kuka vozy vysypou na zem odpad, který se zaveze a je to, tak na diskuzi o tom tady prostoru moc nemáme..
Odpovědět
Pe

Pepa

30.8.2023 10:53 Reaguje na Pepa
Dále, golfové hřiště bys tedy postavil raději na zelené louce? Když už musí být postaveno...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.8.2023 12:13 Reaguje na Pepa
Proč MUSÍ být postaveno golfové hřiště? To jich není dost a jsou nutné k životu? Běžte
se kouknout na většinu skládek, kde končí po
dovezení kuka vozy směsný odpad zahrabán po
překrytí fólií pod vrstvou zeminy. Mezi tím
se ale na něm krmí ptáci, hlodavci a hmyz.
Asi jste na žádné skládce komunálního odpadu
nebyl a neviděl směs nevytříděného sajrajtu,
který tam končí bez dalšího užitku. Kolem ní stromy "ozdobené" mikroténem a pod nimi
kosti a obaly z potravin, které si tam donesli ke konzumaci ptáci. Beru být nedovzdělán, ale neuznat realitu je už za hranou diskuse s takovým člověkem. Každá lokalita zavezená odpadem je riziková na dlouhá desetiletí a možná i na věky, pokud se časem zjistí, jaký vliv má na své okolí. Povím vám případ potoka vyvěrajícího u skládky. Kdysi plný ryb a dnes smradlavá stoka pro níž projektují čističku, aby nedocházelo ke kontaminaci jeho okolí a řeky, kam se vlévá. Neškodná skládka? A to prosím funguje podle předpisů teprve patnáct let !!! Jinak mi netykejte, protože jsme
spolu husy nepásli. Na tykání se musí vždy
shodnout oba diskutující a pokud tyká pouze
jeden bez svolení druhého, tak je minimálně
špatně vychován, pokud není rovnou hulvát!
Odpovědět
Pe

Pepa

30.8.2023 18:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Otázka není zda je k životu potřeba nové golfové hřiště, ale kde jej nechat postavit. A pokud si takový idealista, že víš že další hřiště nepotřebujeme a tudíž otázka kde bude je zbytečná, tak věř, že bude na zelené louce, namísto na mnou navrhovaném místě treba na nějaké bývalé skládce. Tak neuhybej od tematu!
Skládky mají mit své vody vyreseny a pokud ne, tak jde o diletantizmus vlastní Česku. No a skládku někde ve vašem okolí máte řešit osobně a ne brečet někde na online diskuzi.
Nejsem apriori proti spalovnam odpadu, ale argumenty typu už ten odpad není kam dát a teplo je drahé a stejně lidi třídit nechteji tak to pojďme spalit jsou úsměvné...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.8.2023 14:33 Reaguje na Pepa
Kromě toho, že jste nevzdělanec, jste ještě hulvát. I když máme s panem Macháčkem leckdy odlišné názory, nikdy bych si netroufl mu tykat. A co se týče Vašeho názoru - Zeměkoule není nafukovací a řešit likvidaci odpadu skládkováním je hodně krátkozraké řešení. To byste věděl, kdybyste se na nějakou skládku zajel podívat. A to by chtělo zvednout zadek od počítače a zajet se tam podívat. Jenže na to jste příliš líný a tak jenom sedíte na zadku a kafráte pitomosti.
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 20:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Vážený pane Macháčku, volité silná slova, ale můžu vám z osobní zkušenosti potvrdit, že spalování odpadů je 100x horší, než je poctivě vytřídit , kompostovat atd. atd. a těch 5-10% zakopat. Spalování je přesně o tom, co tu popisujete. Naházíme to do kotle, aby to nebylo vidět, přeměníme to na dioxiny mikroplasty a ten jedovatý neviditelný mikropopílek l, ktrý vám projde i přes vlásečnice, nasypeme lidem na hlavu. Je to mnohem míň vidět a lidem sice bude divné, proč všichni okolo mají nádory, poruchy reprodukce a poškozený CNS, ale vétšina si to nedá dohromady. Děkuji za pochopení.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.9.2023 19:58 Reaguje na Animoid II
Vytřídíme to a při nezájmu o recyklát to NÁHODOU
shoří někde volně bez filtrů a odlučovačů. Zbytek
zahoří na skládce a nebo se odveze ke "zpracování"
do rozvojových zemí, kde s tím lidé topí, vaří
na tom, ale oni jsou asi odolnější než my a tak
vám to nevadí. Z čeho máme nádory neví na 100%
ani ti nejmoudřejší z moudrých a rakovinu měli už
faraoni a ti plasty neznali a tudíž je nespalovali.
Doporučuji ocet před kyselými dešti, zabalit se do
alobalu před zářením, nejíst a nepít, protože je
vše kolem nás kontaminováno. Proč jste se už
neoběsil na pupeční šňůře, mohl jste umřít zdráv?
Někteří nejsou zdrávi na hlavu a zemřou strachem!
Odpovědět

Radek Čuda

30.8.2023 15:30 Reaguje na Pepa
Takže to nej co pro krajinu podle vás můžeme udělat, je zavézt ji bordelem a pak to zrekultivovat a pak zkoušet, co by se tím placem dalo dělat.

Teda já nevím, ale kladný vztah k přírodě a krajině si představuji trochu jinak.
Odpovědět
MH

Martin Hájek

31.8.2023 09:34 Reaguje na Pepa
No to je tedy argument Pepo! Tak ještě větší hromady odpadků, uděláme si České Alpy a v nich střediska zimního sportu!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.8.2023 12:20 Reaguje na Martin Hájek
Co chcete po IV. cenové...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.8.2023 09:59 Reaguje na Katka Pazderů
Ono třeba hliník nebo mosaz se získává špatně. To je opravdu lepší vytřídit.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.8.2023 15:04 Reaguje na Slavomil Vinkler
Výkupní cena Al fólie je 30 Kč/kg. Kolik víček od jogurtu to asi je? Řekl bych tak 1000.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

30.8.2023 23:54 Reaguje na Jiří Svoboda
Víčka od jogurtu dávám do kontejneru na kovy, ale nevím, jestli sběrné nádoby na kovy jsou občanům dobře dostupné i ve většině jiných obcí.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

31.8.2023 09:28 Reaguje na Majka Kletečková
To je od vás hezké! Pokud se ale nezajímáte, co se děje dále, a zda je s tím dobře naloženo...

Jsou to dva kroky. Vytřídění a vlastní recyklační proces. Ten první je mnohem jednodušší, před druhým se obvykle zavřou oči.

Vlastní recyklace mohou být docela náročné neekologické technologie, proti kterým může být značný odpor místních.
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 20:04 Reaguje na Katka Pazderů
Např. Spalování komunálního odpadu v centru města Brna, spojené s navýšením dopravy o desetitisíce kamiónů ročně je zločin. Svážet odpadky z půlky republiky a zplodiny, od dioxinů po bůhvíco házet lidem na hlavu má s realismem málo společného.
Spalovna se navíc bude rozšiřovat, je to pohádkový byznys, za odvoz paliva (odpadu) lidé zaplatí a za teplo a elektřinu vzniklou spálením odpadu, zaplatí znovu. Třídění je fikce, vytřídí se použitelné plasty a kovy a to nejhorší svinstvo skončí v peci. Udržovat funkční filtry a spalování zplodin je nesmírně nákldné......
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.8.2023 07:57
A proto má Vídeň spalovnu už přes 50let - dnes vlastně uprostřed města, že !
Odpovědět
FF

Franta Frantíků

30.8.2023 11:07 Reaguje na smějící se bestie
Vídeň má uprostřed města (hned vedle Prátru) i funkční jaderný reaktor!
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

31.8.2023 11:51 Reaguje na smějící se bestie
Jen doplním info z r. 2012:
„Zpráva o pracovní cestě:
Ve Vídni je vybudován systém zásobování města teplem, získaným při spalování odpadů. Jsou zde 3 velké spalovny komunálního odpadu (Spittelau, Pfaffenau a Flötzersteig) a dále spalovna nebezpečných odpadů a čistírenských kalů Simmeringer Haide. Podle údajů z r. 2004 v Rakousku vzniklo 3 419 000 t odpadů/rok, z toho se spalovalo 44,69 % (ve spalovně Simmeringer Haide 16,41 % z celkového množství). Rakouská produkce kalů z ČOV činila 880 000 t/rok, z toho bylo spalováno 37,07 % (jen v Simmeringer Haide 25,18 %). Celková produkce nebezpečných odpadů činila zhruba 1 milion t/rok, z toho bylo spalováno 12,50% (v Simmeringer Haide 9,60 %).“
Zdroj: cizp.cz zahraniční spolupráce.
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 20:23 Reaguje na smějící se bestie
Sám moc dobře víte, jaký je v tom rozdíl. V Rakousku byste si nikdy nedovolil porušovat předpisy a zákony.
V ČR se to považuje za hrdinství.
Ve Vídni o spalovně ani nevíte. V ČR spalovna páchne na kilometry daleko a lidi, co bydlí okolo nějak víc klempírují.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.8.2023 10:52
Proč ta Arnika téměž vždy utahuje šroub přes závit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.8.2023 12:21 Reaguje na Jiří Svoboda
Řekl bych spíše, že na šroub s pravým závitem montuje matici s levým.
Moudrý svět jde cestou spaloven a tak nevím, zda nejsou v Arnice
jinačí. Nechci je nazvat výstižněji. Pokud se z aktivistů stanou
navíc potížisté, tak ztratili moje dosavadní sympatie. Asi změna
vedení a tím i myšlení!
Odpovědět

Radek Čuda

30.8.2023 15:33 Reaguje na Jiří Svoboda
To máte jako se sociálním státem ... někde z toho vylezlo něco jako Říše před sjednocením, někde vedoucí úloha strany a zadrátovaná země. Prostě někteří si holt v rámci páchání toho vyššího dobra nemohou pomoct.
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 20:49 Reaguje na Jiří Svoboda
Chytrému napověz......někoho musíš natáhnout přes závit...a stejně to nepobere.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.8.2023 15:40
"Spalovny ... nebezpečné pro životní prostředí, zvyšují chemické znečištění, množství emisí oxidu uhličitého a ohrožují populace predátorů. "Planetární meze vyznačují bezpečný operační prostor planety Země, ve kterém se můžeme pohybovat tak, aby to pro svět nemělo škodlivé nebo katastrofické účinky. Konkrétně se jedná o devastace ekosystémů, omezování ekosystémových služeb a ekologické katastrofy," řekla odbornice na problematiku vlivu spaloven na životní prostředí spolku Nikola Jelínek. Podle Jelínek bylo překročeno pět mezí, a to změna klimatu, ztráta biologické rozmanitosti, biogeochemické toky dusíku a fosforu, využití území a chemické znečištění. Právě k chemickému znečištění planety přispívají podle odbornice i spalovny. ..ze spaloven jsou mikroplasty, ale i větší kusy plastů, protože nedochází k dokonalému spalování."
Není to celé absurdné? Ale to je jedno, na všetko vám treba otborníkou. Takže je důležité rušit spalovny, protože znečisťují vzduch, stejně jako ČOV znečišťují vodu. Mezitím hoří skládky a recyklační provozy, a u hranic jsou skládky nedefinovaného odpadu z ekostátů.
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 20:59 Reaguje na Jarka O.
Ale bydlet u spalovny byste nechtěla. Radši, ať ty zplodiny z vašeho nevytříděného odpadu zabijou někoho jiného.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.9.2023 12:30 Reaguje na Animoid II
Kvůli vám umírají lidé u hořicích skládek pneumatik a plastů kdoví odkud a jsou nemocní u vod zamořených neznámým odpadem od zelených sousedů. Jaktože vy Arnika neprotestujete, co?! Asi je vám úplně jedno, že tam lidi nesmí otvírat okna, a dýchají zplodiny. Jaký nevytříděný odpad?
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

31.8.2023 22:08 Reaguje na Jarka O.
Nekřivděte té arnice! Ona přece dávno ví, jak na to.
Její člen, pan Matěj Mann, to přece již veřejnosti v médiích sdělil: „Nebudeme si nic nalhávat, odpadový systém, který nemá na svém konci skládkování či spalování, neexistuje“. (Zdroj: idnes.cz  1.října 2016)
Když tedy arnika bojuje svou osvětou, organizováním referend a obstrukcemi proti spalování, logicky tím prosazuje tradiční způsob uložení zbytkového směsného komunálního odpadu na skládku. Jen tu příčinu svých preferencí, toho neekologického skládkování, před ekologickým zhodnocením odpadu v ZEVO, tento ekologií se údajně zabývající zájmový spolek, veřejnosti nikdy nesdělil.
A že by arnice měly vadit požáry skládek? Pro, Boha! Proč? Vždyť se tím uvolní další prostor na skládce pro příjem dalších odpadků, za což se přece platí!
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.9.2023 12:35 Reaguje na Tonda Selektoda
Víte, tyto demagogie a útoky na city vymýšlela celá skupina Animoid II. Nic nedoložili důkazy. Kdo ví, jestli někdo z nich bydlí v Brně u spalovny. Aspon víme, o co jim jde.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.8.2023 20:26
Práce Arniky si vážím, ale zrovna tady je vedle jak ta jedle.
Spalovny jsou legálním prostředkem na likvidaci odpadů. Musí splňovat velice přísné emisní normy pro ovzduší a dnešní filtrační technologie je více než dobře splňují. Pevné zbytky také nelze libovolně zahrabat nebo zakopat a jsou přísně evidovány.
Energie vzniklá spalováním , tepelná i elektrická , je v současné době více než vítaná.
Víte, projel jsem si kus světa, a nepřál bych vám vidět ty hrůzy v zemích, kam se importuje odpad z EU nebo USA.
Je to doslova odpadový neokolonialismus pokryteckého Západu, hlavně , že doma má čisto.
EU dávno měla přijmout pravidlo, že veškerý odpad vyprodukovaný v EU , musí být také v Unii ekologicky zlikvidován. A to bez výjimky.

Proč tomu tak doposud není ? Protože je lepší a hlavně levnější odpad hodit na hlavu černochům do Afriky nebo Asiatům a blábolit v Bruselu o gryndýlu. Fuj ! Třikrát fuj !
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

31.8.2023 11:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na odkaze: CEWEP - The Confederation of European Waste-to-Energy Plants
Máte mapu Evropy, s údaji o počtu ZEVO a o souhrnném množství energeticky využitých odpadů v jednotlivých Evropských státech v milionech tun za rok. Jsou tam k dispozici mapy z let 2010 až 2020, ze kterých je patrný rozvoj energetického využití odpadů v Evropě. Do toho nejsou zahrnuty spalovny nebezpečných odpadů, to je už jiná liga.
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 20:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Spalovny jsou na tom podstatně hůř, než elektrárny na fosilní paliva. Mluvit o spalovně v souvislostí s ekologií je neskutečná demagogie.
Mj. GREEN DEAL je zejména o nakládání s odpadem. Navíc členské státy EU bojují s pašováním odpadu do Afriky v kterém jsou bohužel aktivní šmejdi z Východní EU.
Váš příspěvek je ukázkou hlouposti a arogance, kterou papouškujete po politických nulách typu Babiš a spol.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.8.2023 06:09
Spalovny do civilizované země patří. Bránit tomu je a) pokrytectví b) hloupost.
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 20:38 Reaguje na Karel Zvářal
Spalovat odpadky v kamnech může jen hlupák. To, že předstírá, že to, co vypouští z komína splňuje normy je pokrytectví přímo vzorové.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

31.8.2023 21:49 Reaguje na Animoid II
No, nevím, Animoide II, čí názor v této diskuzi „je ukázkou hlouposti a arogance“. Když se v civilizované Evropě v r. 2020 energeticky, ve k tomu instalovaných 504 zařízeních energetického využití odpadů využilo přes 101 milionu tun odpadu, z čehož na ČR připadlo využití jen 0,7 mil tun ve 4 (čtyřech!) provozovaných spalovnách komunálního odpadu (správně ZEVO), asi máme co ve vztahu k Evropě dohánět? A je alarmující, že největšími oponenty a štváči proti výstavbě dalších ZEVO v ČR, jsou právě zájmové spolky, které se zaklínají ekologií. Nenapadá Vás, že mezi nimi může být hodně tzv. „užitečných idiotů“, zmanipulovaných v zájmu pokračování současného lukrativního byznysu nakládání odpadem? Nebo lidí, kteří si pod rouškou kouzelného slůvka „eko“ prosazují své soukromé zájmy?
Odpovědět
MH

Martin Hájek

31.8.2023 09:37
Zajímavé je, že prakticky každodenní požáry skládek komunálního odpadu Arnice nevadí, nikdy je nekritizovala, nikdy nenapadla rozšíření jediné skládky komunálního odpadu. Není to zvláštní? Že by tam byla nějaká motivace preferovat pro životní prostředí absolutně nejhorší, ale ekonomicky velmi lukrativní řešení, tedy skládkování, před energetickým využitím odpadu?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.8.2023 10:46 Reaguje na Martin Hájek
....

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-podezreli-ve-vazbe-ale-sudy-s-jedy-lezi-na-skladce-hrozi-vybuch-i-otrava-jezera-198828

....

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/organizace-arnika-odmita-rozsireni-skladky-v-benatkach-nad-jizerou

....

Chápu, práce s Google je náročná... :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.8.2023 11:37 Reaguje na Petr Eliáš
Ono není jak zakázat nejenom spalovnu, ale taky skládku, když to není kde spálit. Tomu se říká potížismus nedovolit NIC!
Řešení nemají a když tak nereálná, ba až utopická o 100%
recyklaci odpadů a o omezení obalů, které jsou podmínkou
hygieny, přepravy atd. Jednorázové obaly jsou fuj, ty
vratné taky, protože potřebují vymývat agresivní chemií,
která končí v řekách. Výroba papíru plundruje lesy a
nemá potřebné hygienické standarty. Co dál? Do čeho balit
tekutiny a potraviny, aby se nezkazily a nebyly odpadem?
Má na to Arnika odpověď a řešení? Co se znečištěným plastem? Umývat v horké vodě, nebo v Jaru, aby ho bylo možno znovu
recyklovat? Co s plasty s příměsí tlumičů hoření, stárnutí
a jiné degradace? Dnes je známo tisíce typů plastů, které
nelze při recyklaci vzájemně mísit a pokud nebudou spalovny,
tak skončí na skládkách. Zakázat lze vše, ale vyřešit to
neumí ani Arnika.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.8.2023 13:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Zavezeme tím Ostravu a okolí, ono se to v tom bordelu ztratí...
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 20:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Ovšem to co popisujete spalovna jen zhorší. Kdybyste sledoval Green Deal a novou legislativu, věděl byste, že problém má řadu řešení. Spalování mezi nimi není, protože to je ten nejhorší a nejnebezpečnější způsob.
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 20:43 Reaguje na Martin Hájek
Arnika není Policie.
To že nedokážeme uhlídat v celku přehledné skládkování před úmyslným zapalováním, ,(majitele to vyjde levněji, než recyklace) jen ukazuje jak to vypadá ve spalovně. Proti tomu je jaderná elektrárna vrcholný ekologický počin. A to obce v okolí dostávají vysoké kompenzace.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.8.2023 18:09
obě strany mají kus pravdy... nejlepší odpad je ten, který se nikdy nevyrobí, nevytvoří. Jsme strůjci odpadu a dokud se nebude snižovat jeho výroba, tak se nikam neposunem.
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 19:46
Bydlím pod Brnénskou spalovnou a musím potvrdit, že i přes ujišťování o tom, jak je vše OK, je to životu nebezpečné místo. Spad ve formě mikroskopických vlákenek je všude, a každý den je toho na nábytku tak 1/2 mm znovu a znovu. Nedá se tu pořádně nadechnout i když nevíte proč, nesmrdí to. Koho znám měl problémy, neplodnost, potraty, roztoušená skleróza, nádory lymfatického systému - umrtí kolem 50, děti neustále "nastydlé". U zvířat typy nádorů, které se jinde takřka nevidí. Možná SAKO plní limity, kromě noci, kdy ze spalovny stoupá tmavý dým, ale ono se to kumuluje a zejména děti, co tu žijí delší dobu 10 -20 let nedopadnou dobře.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

31.8.2023 22:20 Reaguje na Animoid II
Animoide, Animoide, píšete o úmrtí kolem 50 a vyjmenováváte zdravotní lahůdky. Kolik času Vám tedy ještě zbývá a jak dlouho nás ještě budete oblažovat svými názory a provokacemi?
Odpovědět
AI

Animoid II

31.8.2023 20:44
Skvělý článek, Díky
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist