https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-obnovi-na-cervenaku-v-pardubicich-tresnovy-sad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek obnoví na Červeňáku v Pardubicích třešnový sad

29.1.2022 01:06 | PARDUBICE (ČTK)
Se spolkem, který Červeňák udržuje, má město smlouvu. "Mají vydefinované, co za rok mají provést, částka je výrazně nižší, než kdyby to dělala specializovaná firma. Oni hodně pracují s pomocí dobrovolníků. Ale náklady s tím mají, potřebují na údržbu vybavení," řekl náměstek primátora Nadrchal.
Se spolkem, který Červeňák udržuje, má město smlouvu. "Mají vydefinované, co za rok mají provést, částka je výrazně nižší, než kdyby to dělala specializovaná firma. Oni hodně pracují s pomocí dobrovolníků. Ale náklady s tím mají, potřebují na údržbu vybavení," řekl náměstek primátora Nadrchal.
Foto | Macu ic / Unsplash
Třešňový sad v přírodní lokalitě Červeňák v Pardubicích čeká obnova. Zanedbávané stromy lidé ze spolku Pestré Polabí zbavují náletových dřevin. Nové stromy tam také vysadí. ČTK to řekl předseda spolku Martin Trávníček.
 

"Červeňák začíná zarůstat. Staré sady ve volné krajině byly neskutečně cenné pro živočichy a rostliny. Přežívají tady staré sedmdesátileté třešně, jsou tu mladé duby, křoviny, nepůvodní dřeviny," řekl Trávníček.

V místě byl za první republiky třešňový sad. Zhruba desítka stromů ještě plodí ovoce, ale potřebují ošetřit. Většinou tam jsou už ale jen torza ovocných stromů. "Naše péče bude dlouhodobá. Je to běh na dlouhou trať, ale má to smysl pro člověka i pro přírodu. Do budoucna budeme ještě třešně dosazovat," řekl Trávníček.

Červeňák je bývalé armádní území a rozkládá se na 19 hektarech, protéká jím řeka Chrudimka. Oblast kolem řeky je evropsky významnou lokalitou s chráněnými druhy. Město Červeňák získalo od armády předloni. Ženijní vojsko cvičiště využívalo do roku 1994.

V lokalitě zůstala řada vojenských objektů, jsou většinou dost rozpadlé. Podmínkou převodu bylo to, že město nesmí 20 let oblast využívat komerčně. Připravuje projekt částečných úprav, přírodní ráz krajiny zůstane zachovaný. Na úpravu přírodního parku by město mohlo dostat dotace od ministerstva životního prostředí, dřívější odhady nákladů byly kolem 50 milionů korun.

"Aktuálně to stojí na tom, že nemáme peníze na projektovou dokumentaci přidělenou v rozpočtu. Budu o to usilovat v rozpočtových změnách. Potřebujeme dva miliony korun," řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Se spolkem, který Červeňák udržuje, má město smlouvu, ročně mu platí kolem 150 000 až 180 000 korun, letos to bude patrně víc, řekl Nadrchal. "Mají vydefinované, co za rok mají provést, částka je výrazně nižší, než kdyby to dělala specializovaná firma. Oni hodně pracují s pomocí dobrovolníků. Ale náklady s tím mají, potřebují na údržbu vybavení," řekl Nadrchal.

Spolek Pestré Polabí pracuje i v jiných lokalitách východních Čech. V týmu má odborníky, předseda spolku je dendrolog a botanik, jeho kolega entomolog a herpetolog. Spolupracují také s odborníky z Východočeského a hradeckého muzea. "Zásahy konzultujeme, jestli naše navrhovaná opatření krajině pomohou," řekl Trávníček.

V minulosti tam už ochránci například obnovili tůně, které jsou líhništěm vzácných živočichů nebo místem pro rostliny. Opakovaně tam pořádají úklid a vyklízejí oblast od odpadků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.1.2022 07:30
Díky za dobrou práci spolku, takové iniciativy je třeba podstatně lépe podporovat. Za dva marné milióny Kč, co stála osobní propagace opuchlé Aleny Schillerové na postu ministra financí , by takových sadů bylo nejméně pět.
Neskutečné rezervy ve státním rozpočtu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist