https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-protestuje-proti-stavbe-male-vodni-elektrarny-na-otave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek protestuje proti stavbě malé vodní elektrárny na Otavě

22.6.2020 07:34 | KESTŘANY (ČTK)
Spolek Sudoměřské proudy protestuje proti stavbě malé vodní elektrárny na řece Otavě v Sudoměři u Čejetic na Strakonicku. Podle spolku by to byla třetí taková elektrárna na tamním jezu a řeka by v půlkilometrovém úseku včetně peřejí přišla o vodu. Na debatě se starosty i odborníky to ČTK řekla předsedkyně spolku Sudoměřské proudy Jana Hrdinová. Podle Českého rybářského svazu je stavba neslučitelná se životem ryb v řece.
 

Malou vodní elektrárnu chtěl na jezu stavět Robert Turinský. ČTK řekl, že od záměru ustoupil. Dostal zamítavé závazné stanovisko úřadu územního plánování z Písku, podal proti němu žalobu ke krajskému soudu v Českých Budějovicích. Elektrárna by podle něj ročně ušetřila téměř 1000 tun hnědého uhlí a energie z ní pokryla spotřebu 4000 domácností v ČR.

"Vadí nám, že by to byla už třetí elektrárna v Sudoměři, protože jedna na jezu je, druhá se plánuje na druhé straně jezu stavět a tohle by byla třetí. Navíc by se jednalo o derivační elektrárnu, čili tam by půl kilometru řeky přišlo o vodu, včetně peřejí" řekla ČTK Hrdinová.

Mezi Kestřany a Zátavím provozuje Turinskýod roku 2007 jednu malou vodní elektrárnu s dosažitelným výkonem 110 kilowatt. Na Otavě později podle svých slov objevil místo, kde chtěl postavit další. "Jsem ve stavu, že do toho prostě nepůjdu, když vidím, co je spolek proti mně schopen zorganizovat, jakou mediální štvanici. Nemám to zapotřebí," řekl Turinský. Pozemky nad Sudoměřskými peřejemi nutné pro stavbu vlastní.

Spolek poslal dopis ministru životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO), v němž stojí, že Turinský v květnu udělal na řece a tůních u své elektrárny v Zátaví, asi 800 metrů od přírodní rezervace Řežabinec, "bezprecedentní nezákoné krajinné zásahy". Turinský řekl, že vyčistil 50 metrů řeky od nánosu z povodně roku 2013. "Řeka byla ucpaná. Elektrárna by mohla dávat nějaký výkon a dává méně, protože má ucpaný odtok. Měl jsem souhlas příslušných úřadů," řekl Turinský. Dodal, že jeho postup prověří Česká inspekce životního prostředí.

Pavel Vrána ze sekretariátu Českého rybářského svazu v debatě řekl, že elektrárna je neslučitelná s budoucím životem ryb a živočichů v Otavě. Spolek, jenž má 27 členů, udělal s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v lokalitě průzkum. Vyplynulo z něj, že v řece žijí chráněné druhy. Podle Hrdinové je nutný i průzkum peřejí, kde jsou zřejmě chráněné řasy. Spolek chce lokalitu nechat prohlásit chráněným územím.

"Úsek peřejí je natolik vzácný, že se domníváme, že tam elektrárna být nemá. Chceme, aby tam tekla voda i pro naše děti," řekl v debatě místopředseda spolku Josef Smutný.

Podle dat Svazu podnikatelů pro využití energetických zdrojů bylo v ČR ke konci roku 2017 v provozu 1457 malých vodních elektráren s instalovaným výkonem 351 MW. V roce 2017 vyrobily 1,1 terawatthodiny elektřiny.


reklama

 
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

22.6.2020 19:02
neznam to tam ,ale pokud by pro provoz elektrárny byla stanovena správná pravida a investor by je přijal, tak třeba nyní když teče hodně vody by provoz elektrárny asi nikomu nevadil
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.6.2020 00:36
Spolek Sudoměřské proudy a Český rybářský svaz by si měli uvědomit, že tady budujeme novou bezuhlíkovou společnost. Tady není místo na nářek nad nějakými peřejemi nebo rybami. Výroba z obnovitelných zdrojů je prioritou, které se musí podřídit vše. Místo bezcenného vzlykání nad měnícím se světem by pokrokoví občané měli spíš najít na řece prostor pro stavbu vhodné přečerpávací elektrárny - nová evropská ekonomika bude takové zdroje potřebovat!
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

26.6.2020 19:38
Tak ty ekology nechápu. Co vlastně chtějí. Když už ani nechtějí malé vodní elektrárny. Myslím, že ta elektrárna by se dala udělat tak, aby neškodila životnímu prostředí. Dříve byly malé vodní elektrárny prakticky na každé řece a nikomu to nevadilo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist