https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolky-se-kvuli-kaceni-drevin-u-d1-v-prerove-odvolaly-ke-krajskemu-uradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolky se kvůli kácení dřevin u D1 v Přerově odvolaly ke krajskému úřadu

23.2.2023 01:01 | PŘEROV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spolky Děti Země a Krajina Dluhonice se odvolaly ke krajskému úřadu proti rozhodnutí olomoucké radnice, která loni v prosinci povolila kácení 408 stromů a keřů v trase posledního úseku dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi. Jeho stavba byla zahájena v lednu skrývkou zeminy a odstraněním dřevin. Spolky ale nesouhlasí s kácením stromů a keřů i ve vegetačním období. Uloženou náhradní výsadbu za způsobenou ekologickou újmu nepovažují za přiměřenu a označily ji za virtuální. Kritizují, že radnice umožnila dřeviny kácet okamžitě, sdělil předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Magistrát tvrdí, že postupoval správně.
 

"Státní investor se pokoušel získat povolení ke kácení během dvou a půl roku celkem třikrát, než se mu to loni před Vánocemi povedlo. Olomoucký magistrát proto musel zákon o ochraně přírody a krajiny hodně "ohnout", neboť rozhodnutí je ihned vykonatelné, což je rarita. Navíc podle nás reálně k žádné přiměřené kvalitní náhradní výsadbě nedojde, jen papírově," uvedl Patrik.

Magistrát sice podle Patrika uložil investorovi povinnost vysadit 855 nových stromů a 25 700 keřů, ale převážně na tělese dálnice, kde dřeviny mají být z hygienických, estetických či protihlukových důvodů. Část dřevin má být také vysázena jako součást plánu komplexních pozemkových úprav, ale ten podle Patrika ještě nebyl schválený a má vlastní mechanismus výsadby vegetace, kam náhradní výsadbu nelze řadit.

"Také se nám nelíbí, že výsadba má být provedena až do dvou let od zprovoznění dálnice, což je prakticky do pěti let od kácení. Tímto požadavkem se tak popírá základní princip, že nové dřeviny se mají sázet co nejrychleji od vzniklé ekologické újmy, tedy správně se má hlavně sázet mimo těleso dálnice a nejpozději do dvou let o kácení," podotkl Patrik.

Vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka ČTK řekl, že v řízení byly maximálně uplatněny zájmy ochrany přírody. "Náhradní výsadby byly vypočteny tzv. kalkulačkou vytvořenou státní Agenturou ochrany přírody a krajiny s podporou nevládních organizací. Nekácí se ihned, ale až jsou pravomocná jednotlivá stavební povolení této jedné z nejvýznamnějších akcí v zemi. Doputovala k nám díky systémové podjatosti a my jsme postupovali vždy velmi transparentně," uvedl Lyoka.

Dálnice D1 nyní končí na kraji Přerova a navazující poslední desetikilometrová část do Říkovic má vyřešit dlouhodobě špatnou dopravní situaci v tomto městě. Stavba byla zahájena v lednu a už podle Miroslava Mazala z Ředitelství silnic a dálnic nabrala vysoké tempo. Stavbaři zahájili vytyčení, sondování a zaměření inženýrských sítí, pracují na ochraně přejezdů a budují sjezdy na staveniště. V plném proudu je také likvidace pařezů a vyvážení dřevní hmoty. "Nepolevuje skrývka ornice," uvedl Mazal

Spolek Děti Země ale nedávno podal dvě žaloby na vydaná stavební povolení, protože podle Patrika neobsahují řadu ochranných opatření ohledně vodních toků a krajinného rázu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

23.2.2023 16:25
Tak okamžitě nebo ve vegetačním období.
Či je to jen obezlička na zdržení do jara a tím o rok?
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.2.2023 08:58
On se ještě najde někdo, kdo Patrika bere vážně?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.2.2023 09:26 Reaguje na Viktor Šedivý
Ano. Vážně ho berou bohužel soudy. On sám nemá odvahu uspořádat vysvětlovací kampaň k odporu k obchvatu Přerova přímo v Přerově a
tak se pouze na dálku soudí a soudí. Je načase požadovat za různá nezákonná zdržení penále, včetně vyčíslení zničených životů
Přerovanů. O své životní prostředí by se měli soudit pouze místní
a nikoliv profesionální potížisté z druhé strany republiky. Ti
místní si to musí nejprve vyříkat s místními a až pak se soudit doslova o banality, když už byly ostatní žaloby smeteny soudem
ze stolu. Já být Přerovanem, tak zažaluji Děti Země za všechna
ta příkoří z důvodu odkladů obchvatu a přidat by se měl i stát.
Jedině to odradí některé od potížismu, co to mají jako koníček.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist