https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sportovci-a-nezodpovedni-turiste-v-lesich-zacinaji-vadit-i-lesnikum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sportovci a nezodpovědní turisté v lesích začínají vadit lesníkům

2.2.2021 11:55 | OLOMOUC (Ekolist.cz)
Když skialpinista vyrazí do lesa, kde není mnoho sněhu, jeho hrany lyží mohou poškodit přírusty a kmínky mladých stromků.
Když skialpinista vyrazí do lesa, kde není mnoho sněhu, jeho hrany lyží mohou poškodit přírusty a kmínky mladých stromků.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Sníh a dlouhotrvající omezení pohybu a služeb přilákala do Jeseníků velké množství návštěvníků, kteří v horách hledají sportovní vyžití a nevšední zážitky. Mezi ně patří stále oblíbenější bivakování ve sněhu a skialping. Nezkušení či nezodpovědní jedinci však mohou zaměstnat horskou službu, ale také přidělat starosti lesníkům, upozorňují ve své tiskové zprávě Arcibiskupské lesy a statky Olomouc.
 

Odpadky zahrabané do sněhu či ohniště uprostřed lesa, takové jsou mnohdy pozůstatky po nocležnících, kterým učarovalo kouzlo zimního bivakování pod širákem. Mnohdy však zavítají i do přísně chráněných území, kde podle zákona nesmí opouštět vyznačené trasy. V horším případě na takových místech zakládají ohniště.

,,Lidé přespávající v lese i v zimních měsících patří k aktuální situaci, kdy to každého táhne do přírody. My to samozřejmě respektujeme, ale je potřeba dodržovat legislativu a samozřejmě i vlastní bezpečnost,“ říká vedoucí polesí Domašov Jan Ťulpík. „Nocležníci v chráněných oblastech, na těžebně výrobních pracovištích nebo takoví, kteří po sobě zanechají odpadky či ohniště, si koledují o problém,“ varuje vedoucí polesí u Bělé pod Pradědem s tím, že během kontrolních cest v rámci polesí pravidelně potkává bivakující turisty. Větší starosti ale lesníkům dělají skialpinisté, kteří na lyžích vjíždí do lesních porostů a na prudké členité lesní svahy.

,,Ačkoliv je na holých stráních sněhu dost, v lesích toho sněhu tolik není. Když pak skialpinista vyrazí do lesního terénu, jeho hrany lyží poškozují přírusty a kmínky mladých stromků. Nemluvě o tom, že riziko úrazu je v takovém případě mnohonásobně vyšší, než při vysoké sněhové pokrývce,“ říká na závěr Jan Ťulpík z Arcibiskupských lesů a statků Olomouc. Lesníci proto apelují na turisty a sportovce, aby při návštěvě hor mysleli na své zdraví a životní prostředí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

2.2.2021 12:46
Jó, to je přece podle těch zpovykovanejch ta správná demokracii. Můžu všude, nikdo mě nebude nic zakazovat. Asi by měli mít připomínáno, jak je to v Americe/USA ( tam lze takové střílet ), nebo v Evropě trochu mírnější ( zákazy vstupů do lesů ).
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

2.2.2021 16:47
Jasně, když si pár bělochů vyjde jednou za rok nekam na hřeben, tak je to problém,
za to protěžované skupiny žádný problém nejsou.

https://plus7dni.pluska.sk/domov/osadnici-roky-likviduju-nase-tatry-stromy-zhryzu-ako-bobry
https://www.noviny.sk/slovensko/122928-osadnici-z-vybornej-kradli-drevo-urbarnici-su-zufali
Odpovědět
LB

Lukas B.

2.2.2021 16:57 Reaguje na Kamil Krabice
protěžované skupiny obyvatelstva protěží všechno dřevo a orvou všechny protěže.
bacha na termity.
protežované skupiny...
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.2.2021 17:01 Reaguje na Kamil Krabice
Nekecejte blbosti. Myslíte, že skutečnost, že to, že na Slovensku chodí sociálně vyloučení na dřevo na topení do TNP, opravňuje české burany, aby ničili české lesy hypertrofovaným turismem a sportováním za každou cenu (a pak se ti "sportovci tělem a duší" jdou ožrat, mnohdy do němoty, kvůli zdraví!).
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

2.2.2021 17:14 Reaguje na Jiří Daneš
To nejsou žádní sociálně vyloučení, ale naopak sociálně velmi vitální lidé. Stromy likvidují všude ve svém okolí středního a východního Slovenska, tak že majitelé radši sami pokácí. Nejen v posvátném Tnp.

Počas uplynulej zimy sa v obvode Kežmarské Žľaby doslova strácali stromy. Obyvatelia osád si do pece odniesli viac ako tisíc m³ dreva, pričom išlo najmä o vzácnu borovicu, ktorá vďaka živici dobre horí aj mokrá.
https://www.topky.sk/cl/10/236441/Nelegalni-drevorubaci--Takto-koncia-tatranske-lesy-



Odpovědět

Jirka Černý

2.2.2021 21:10
Už ani moc nechodím, všude je spousta divných lidí co pak na sockosítích dávají neuvěřitelně hrdinské příběhy jak dokážou přežít noc v lese když je lehce pod nulou s vybavením které by stačilo na pohodlné nocování v cisterně s tekutým dusíkem. I moje dcera zvládla ve třech letech to samé s polovinou krámů co oni s jedinou výhodou že jsem to vše nesl já. Už aby ty opatření skončily a lidí zas zalezli do hospod, klubů, kaváren a byl od nich klid.
Odpovědět
VN

Vilém N

3.2.2021 07:17
Tak jasně. Odpadky do lesa nepatří.
Mám i druhý pohled, který jsem prezentoval u "lidé parkují kde se dá". Tj, proč nejsou u začátků turistických tras otevřená parkoviště (která jsou často zavřená zákazem vjezdu).
K těm táborákům. Tam kde v zahraničí jsou běžná místa kolem turistických tras, kde je povoleno rozdělávat oheň (zpravidla blízkost vody a předpoklad zodpovědného chování). Kolik takových míst je u nás? Vím o několika kolem dálkových tras, kde se "to toleruje".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2021 17:03 Reaguje na Vilém N
Přesně tak, i bivakové boudy jsou v Alpách běžné atd. atd. V našem Buzeracistánu se vše řeší zákazem a buzerací, to je bolševický zvyk.
Odpovědět
JC

Jan Cedič

6.2.2021 18:43
Mě zas v lesích vadí zelení lesníci a všichni ti "zelení" vocasové v pohorkách a v manžestrákách. Před pár lety se dalo v Severních Čechách jezdit na kole prakticky všude aniž by to zanechalo na cestách v lesích nějakou stopu. Teď tito novodobí inkvizitoři všechny přirozené cesty zatarasili, mnohde je hlídají a volnomyšlenkářské teréncyklisty vystrnadili na organizované asfaltové cyklostezky pořízené za nehorázné ceny z dotací EU. Fuj !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist