https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spotrebu-drivi-by-mel-podporit-stat-navrhuji-cirkevni-lesnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spotřebu dříví by měl podpořit stát, navrhují církevní lesníci

23.6.2020 00:19 | PRAHA (ČTK)
Ceny dříví na trhu kvůli přebytkům těžby od roku 2015 každoročně padají o pětinu. Letos jsou ceny na méně než polovičních hodnotách roku 2015. Loni ztráty v církevních lesích překročily 1,2 miliardy korun.
Ceny dříví na trhu kvůli přebytkům těžby od roku 2015 každoročně padají o pětinu. Letos jsou ceny na méně než polovičních hodnotách roku 2015. Loni ztráty v církevních lesích překročily 1,2 miliardy korun.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Spotřeba dříví by měla být podpořená povinností státu využívat do svých staveb právě dřevo a také marketingem, uvedli zástupci církevních lesů. Lesníci potřebují, aby se spotřeba razantně zvýšila a ceny za dříví se zvedly, protože kvůli kůrovcové kalamitě je v ČR ale i celé střední Evropě přebytek suroviny. Majitelé lesů tak nemají peníze na obnovu lesa, nyní na ni přispívá stát.
 

S problémem využití dříví ve stavebnictví se podle jednatele Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Petra Skočdopole pojí i protipožární předpisy. U dřevěných staveb je podle něj prokázáno, že úniková doba pro lidi je větší než u kovových konstrukcí, které se bortí. U vícepatrových budov by se měly tyto předpisy podle něj přehodnotit.

Katolická církev se v ČR stará o více než 160 000 hektarů zemědělské a lesní půdy, většina je zalesněná. Současné deště krátkodobě pomohly, je tak možné očekávat ztráty v nových sazenicích pouze do 15 procent, kdyby pokračovalo dubnové sucho, byly by větší. Díky počasí se také bude letos kůrovec nejspíš rojit "pouze" dvakrát, uvedli.

Loňská těžba v ČR podle údajů Českého statistického úřadu dosáhla 32,6 milionu metrů krychlových dřeva bez kůry, což byl rekord. Z toho 95 procent činila nahodilá těžba. Plocha zalesňování činila loni 28 670 hektarů, meziročně se zvýšila o 7425 hektarů (35 procent). Převažovaly listnaté dřeviny (51,3 procenta), nejvíce se uplatňoval smrk (30, procenta), dále buk (25 procent), dub (16,6 procenta) a borovice (8,2 procenta). Na církevních pozemcích se loni vysadilo deset milionů nových stromků, letos se plánuje výsadba 11 milionů.

Ceny dříví na trhu kvůli přebytkům těžby od roku 2015 každoročně padají o pětinu. Letos jsou ceny na méně než polovičních hodnotách roku 2015. Loni ztráty v církevních lesích překročily 1,2 miliardy korun.

Kromě marketingové podpory jsou podle církevních lesníků na stole také další možnosti, například rozšíření státního příspěvku na hospodaření v lesích o následnou péči o sazenice a oplocenky, umožnění průmyslového spalování dříví, které je silnější než sedm centimetrů, nebo daňové úlevy.

Již před třemi lety skupina poslanců ČSSD, ANO, KDU-ČSL a KSČM v čele s tehdejším ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) založení Lesnického a dřevařského fondu navrhla. Do platné legislativy se ale návrh nepromítl.

Ministerstvo zemědělství v případě, že se schválí státní rozpočet s půlbilionovým schodkem, získá dalších sedm miliard Kč na boj s kůrovcem. Peníze půjdou hlavně vlastníkům lesů na kompenzaci poklesu cen dříví.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

23.6.2020 00:30
Drzost některých lidí nezná hranic. Normálně se firmy pokoušejí svůj návrh, aby stát prosadil odbyt jejich zboží, zastřít aspoň nějakou okecávkou, že to bude výhodné pro spotřebitele a zvýší to bezpečnost nebo to aspoň sníží produkci CO2. Ale tady natvrdo řeknou, že je to proto, že chtějí víc peněz :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.6.2020 11:04 Reaguje na
Konečně zazní upřímné slovo, a vám to zase není dobrý;-DDD.
Odpovědět
va

vaber

23.6.2020 08:55
chtěli restituce a dostali je nyní chtějí peníze, klidně se může dřevo nechat shnít v lese dá to živiny pro další generace stromů, dnes se uklidí a prodají i větve na štěpku a všichni jásají, jen příští generace stromů nebudou mít živiny a dopadnou jak plodiny na polích, které bez chemických hnojiv už nevyrostou , na obrázku je vidět jak těžká technika při těžbě narušuje humuovitou půdu a ta je spláchnuta při deštích pryč
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.6.2020 09:58 Reaguje na vaber
Nenažranost církví nemá hranice. A vůbec to nesouvisí s vírou v Boha.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.6.2020 10:36 Reaguje na vaber
Zcela s vámi souhlasím a pouze bych dodal,že když přebírali lesy,
tak se holedbali tím,jak je zvelebí a z jejich zisků budou dotovat
charitu atd.Dnes se chovají jako každý jiný soukromý vlastník,
který zisky spotřeboval a nyní natahuje ruce pro dotace.Dotace jsou z 9O% zhovadilost deformující nejenom trh a přírodu,ale i vztahy mezi lidma.Takovým vlastníkům lesů doporučuji tyto nabídnout zpět státu za symbolickou korunu a církvi pak věnovat se čistě péči o ducha a né o majetky.Rozcházejí se jak s papežem v pohledu na majetek,tak i s názorem naprosté většiny občanů.Penězmi si nové věřící nekoupí,pokud ale o ně vůbec stojí.Jinak žádná dotace nevyřeší převis na trhu se dřevem,pokud nebude smysluplný odbyt.
Podnikání je jak o zisku,tak i krachu a dotovat všechny neúspěšné podnikatele je nenaučí podnikat se ziskem,což je hlavní tézí pojmu podnikání.U všech vlastníků lesů by měly být uplatněny třeba i sankce vyvlastnění státem,pokud se nebudou o hospodářský les řádně starat a tak vytvářet nová ohniska škůdců.Ty ponechejme v NP a to ještě v již zasažených lokalitách.Mít les není pouze o zisku z prodeje dříví a z nájmů honiteb.Ať se tudíž oddělí zrno od plev
a o zbytek ať se pak už postará stát,který má zodpovědnost o
lesy jako nezbytnou součást přírody a disponuje prostředky
překonat i období krizí a kalamit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.6.2020 11:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Fakt jste přesvědčen o tom, že právě LČR jsou tím zářným příkladem pro všechny ostatní?

Když tak horujete pro vyvlastňování a návrat soukromých majetků opět do rukou pracujícího lidu vedeného revolučním předvojem, Komunistickou stranou Československa ... sakra, furt to zní, jako zamlada:-))).

A zrno od plev ... to je taky dobrý, to taky pamatuju:-DDD
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.6.2020 11:02 Reaguje na Svatá Prostoto
Jo, ten nápad, který je tématem článku je samozřejmě ptákovina ... skoro tak velká, jako ty vaše nápady.
Odpovědět
MG

Milan G

23.6.2020 11:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Vám se ten komunismus řádně zaryl pod nehty :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.6.2020 10:56 Reaguje na Milan G
Na ta radostná léta buzerace, restrikcí, pruzení, soudružských promluv do duše a bdělosti okolí se holt jen tak nezapomíná. A to já mám schovaný jen takový celkem útlý spis a ne rozsudek jménem republiky (tedy, ten taky, ale naštěstí ne můj, to jsem díky bohu prošvihnul).

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.6.2020 18:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Svatá Prostoto(Anonym býval výkvětem každé
společnosti)nepleťte sem politiku.Předně jsem
navrhoval nabídku darovat státu les na který
nestačím a pak ho v krajním případě vyvlastnit,
poukud se o něho vyloženě nestarám.Vás zřejmě
zajímá pouze ideologie a né opravdu příroda.
Vždy si na každém hledáte něco závadného a sám
nenabízíte řešení.Posvátná kráva soukromého
vlastnictví nesmí být zdrojem škůdců a chorob.
Tak teda nevyvlastnit,ale na náklady vlastníka
ošetřit,vykácet,vysadit nový les a požadovat
úhradu od vlastníka.Při nezaplacení uvalit
exekuci na les a vyjde to nastejno.Nevím jakou
ptákovinou je eliminovat dotace z pohledu vás
odpůrce bývalého režimu.Opěvujete trh a dojnou
krávu stát na dotace pro kdejakého nýmanda.A ty
blbe bez majetku přispěj na dotaci toho mého.To
je komunismus naruby pane!A zrno od plev se musí
dělit i v podnikání,protože sanovat antitalenty
je plýtváním energie i hodnot.LČR mají smůlu v tom,
že je ideologicky řídí vždy střídající se vlády.
Lesník bez vlastní čety dřevorubců čekající na
výběrové řízení bezmocně přihlíží šíření kůrovce
z pár stromů na celý les.Kdysi a to i za těch
komunistů míval menší revír,měl dřevorubce,lesní
dělnice k výsadbě a mnohde i vlastní lesní školky
k pěstování místních dřevin.Dnes stěží revír
obsáhne autem a vše včetně práce tržně nakupuje.
Ideologie privatizace služeb se tak podepsala
i na kůrovcové kalamitě a né pouze chyby předků
a sucho.A vy si svoji ideologické pindy strčte
za klobouk a běžte raději pomoci vámi hájeným
soukromníkům obnovit les.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

23.6.2020 13:01
Neuvěřitelná drzost...ale o tom tenhke systém ostatně je již 30 let. Docela mě baví, že když by se konečně měly projevit ty zbožštělé "tržn8 principy", které by (možná) konečne vedly k hospodárnějšímu užívání českých lesů (byť jinými majiteli), pokřiví se to zase dotacemi z daní ovčanů...
Odpovědět
Karel Nakobyl

Karel Nakobyl

24.6.2020 06:59
Církev opět potvrdila,že jí jde jen o zisk. Kdyby s takovým požadavkem vystoupili drobní vlastníci lesů, člověk by to pochopil. Ale u příjemce těžkých dotací a restitučních prebend získaných podvodem, je to opravdu , ale opravdu nehorázné. Chtělo by to méně zlata na talár.
Odpovědět
mr

6.7.2020 16:27 Reaguje na Karel Nakobyl
Jenže občané to většinově nepochopí nikdy. Kdybyste za to obvinili Rusa, došli by vás ještě podpořit do Phy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist