https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stane-se-rokling-oblibenou-rodinnou-aktivitou-fanousci-nyni-mapuji-rokle-na-valassku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stane se rokling oblíbenou rodinnou aktivitou? Fanoušci nyní mapují rokle na Valašsku

8.5.2021 16:10 | VSETÍN (ČTK)
"Objevili jsme část naší přírody, kde to i pro malé děti není nikdy nuda, kde je stále co přelézat, přeskakovat, kde je spousta roztodivných kamenů, křivých kořenů, nejzelenějších mechů, malých vodopádů, vodních kytek a zvláštních stromů," uvedl autor projektu Rokling.
"Objevili jsme část naší přírody, kde to i pro malé děti není nikdy nuda, kde je stále co přelézat, přeskakovat, kde je spousta roztodivných kamenů, křivých kořenů, nejzelenějších mechů, malých vodopádů, vodních kytek a zvláštních stromů," uvedl autor projektu Rokling.
Na Valašsku vznikla nová aktivita, která podporuje trávení volného času v přírodě. Projekt nazvaný Rokling mapuje rokle v přírodě. Vznikl web a skupina na facebooku, kde je možné sdílet tipy a zážitky s ostatními. Zatím je zmapováno 12 roklí na Valašsku, ale platforma je otevřená a zájemci do ní mohou snadno přidávat další, sdělil ČTK autor projektu Petr Hurta.

 

Vznik projektu ovlivnila pandemie koronaviru, kdy nebylo možné cestovat, Hurta se svou rodinou začal více prozkoumávat přírodu na Valašsku a objevili rokle. "Objevili jsme část naší přírody, kde to i pro malé děti není nikdy nuda, kde je stále co přelézat, přeskakovat, kde je spousta roztodivných kamenů, křivých kořenů, nejzelenějších mechů, malých vodopádů, vodních kytek a zvláštních stromů," uvedl Hurta.

"Přál bych si, aby se rokling stal dobrou variantou, jak trávit s dětmi čas v přírodě a zažít přitom dobrodružství. A za milý bonus bych považoval vytvoření rokling komunity sdílející společné zážitky i nově objevené rokle," uvedl Hurta.

"U popisu každé rokle najdou hledači dobrodružství mapu, navigaci na parkoviště, čas trasy, obtížnost od lehkých modrých až po černé těžké i další tipy a doporučení," uvedl Hurta. Rokling je podle něj výbornou rodinou aktivitou. "Kromě fyzické kondice pomáhá rozvíjet mentální schopnosti k překonávání překážek, posiluje přátelství mezi členy rodiny, připravuje situace s potřebou vzájemné pomoci a umožňuje sdílet radost ze zdolání rokle," uvedl Hurta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.5.2021 17:54
Když blbnout, tak masově, zn. Do přírody zhurta: Vlez kam chceš, vyruš co nejvíce zvěře! Byl bych spíše pro značking a kopcing, a když bude po cestě nějaká rokle, kousek do ní nakouknout. Chápu, že pro některé může být chození po turznačkách nuda, ale je to nejlepší, jak můžeme projít přírodou relativně šetrně. Jiný přijde s prolízáním mlazin, to se dá také rychle zabloudit... a co bude dál? Takže pane Hurta, rozum do hrsti!
Odpovědět
os

orb slavík

8.5.2021 20:13 Reaguje na Karel Zvářal
Mám stejný názor, ještě někoho určitě napadne projíždět se tam smradlavou motorkou jako v Banátu
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

8.5.2021 20:24 Reaguje na Karel Zvářal
No jo, co říci. Snad jen, že ten nejzelenější mech, spousta malých vodopádů, vodních kytek ....... atd. půjde velice rychle do pr..le. V těch roklích se nejde pohybovat zas tak moc šetrně. Klouže to, ujíždí pod nohama, Lidé musí prostě vlézt bohužel kamkoliv. I do těch nejskrytějších míst.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.5.2021 08:32 Reaguje na Karel Zvářal
No a příští rok upraví stezky, postaví můstky, zábradlíčka, odpočívky a koše na odpadky, které nikdo nebude vyprazňovat(možná zvěř, vítr a povodně). Opět další kousek přírody po této propagaci zapláče masovostí. Díky bohu, že jsem zažil přírodu bez podobných adrenalinů a exibicí za cenu selfíček, po kterých už za týden ani
pes neštěkne.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.5.2021 08:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Možná plíživá, možná neskrývaná, sle každopádně dekadence vztahu k přírodě, ať se člověk podívá kam chce-( A nejen že nebývá odzouzena, naopak se jí dostává oslavných článků. Ani IQ, ani srdce - jen projev věčné vlastnosti.
Odpovědět
VP

Vít Pátek

9.5.2021 08:52
V Ekolistu bych informaci o takovémto projektu nového způsobu ničení přírody čekal spíše formou rozhořčeného komentáře, než formou převzetí PR článku z ČTK, tj. zdarma pozitivní (nebo minimálně neutrální) publicity.
Odpovědět
JM

Josef Markvart

10.5.2021 17:08 Reaguje na Vít Pátek
Máte recht, to bylo první co mě napadlo. U nás je v lese protržený starý náhon na mlejn, a teče tam voda trochu z kopce, někdo to dal na mapy.cz jako "vodopád". .... hotový procesí, papírový kapesníčky, .. a už to jede.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.5.2021 16:55
Znám pár roklí, kde voda skáče přes kameny, v zimě se tvoří ledopády a vůbec jsou to taková stinná místa, kde roste chladnomilná květena. Ale nikomu o nich neřeknu. Zničili by to.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.5.2021 11:22
Cywe ... čeho já se ještě dožiju.
A navíc rokling ... a webík a skupina fejsu a určo bude brzy i nějaká appka ...
Pane Bože, ty to vidíš.
Odpovědět
LK

Lucie Křížová

16.5.2021 19:53
Právě jsem shlédla reportáž na Ct24 a je mi z toho všelijak. Doufám, že se to nechytne. Pohybujeme se hlavně v Krušných horách, mimo turistická lákadla, s respektem k přírodě. Co si přineseme, to si odneseme. Bojím se ale, že se toho chytnou i lidé, kteří nemají úplně vztah k přírodě a neví, jak se chovat v lese. Uff.. Pan Hurta vymyslel ale blbost.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

19.5.2021 23:28
Rokling! Devasting... Do háje, přece tu není Příroda od toho, aby sloužila jako tělocvična nudícím se neznalcům! Motokros a čtyřkolky po Přírodě, teď rokling!
Příroda není spotřební zboží, sakra! Bez pokory by tam nikdo ani lézt neměl. Co takhle zavést třeba Pokoring? Humiliting?
Příroda je už teď pěkně zraněná, klidné a skutečně přírodní části jsou vzácné a snadno k poškození. Naopak naše ničitelské možnosti jsou obrovské a hlad po nových "zážitcích" neukojitelný. Pokora - to slovo asi zmizí i ze slovníku.
Odpovědět
DK

Daniel Křenek

26.7.2021 13:49
To je asi to nejhorší co mohl někdo vymyslet. Rokle byly do nedávna turisty minimálně dotčenými místy, kde byl jetě trochu klid. Podle našich dlouhodobých výsledků mapování hnízd dravců a čápů černých nám vyšlo, že v roklinách byl největší počet hnízd mj. i proto, že v nich byl klid. Tak přírodo zase ustupuj, ale už není kam!
My lidé, že jsme inteligentnější než hraboš nebo třeba moucha či opice? Který živočišný druh si vědomě ničí vlastní životní prostředí a prostředí jiných druhů než člověk? Devastace krajiny a přírody (nejen) v Beskydech pokračuje stále dál a dál, ach jo:-(
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist