https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stare-zabery-zoo-praha-poridil-plukovnik-zelinka-zahrada-zjistila-jeho-identitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Staré záběry Zoo Praha pořídil plukovník Zelinka, zahrada zjistila jeho identitu

28.2.2023 18:49 | PRAHA (ČTK)
Ing. Josef Zelinka v Zoo Praha ještě v hodnosti podplukovníka.
Ing. Josef Zelinka v Zoo Praha ještě v hodnosti podplukovníka.
Zdroj | Rakouské filmové muzeum/Zoo Praha
Autorem záběrů z počátků pražské zoologické zahrady, které zoo získala od Rakouského filmového muzea, je plukovník Josef Zelinka. Zahradě se podařilo vypátrat jeho identitu. Že jde o Zelinku potvrdil policejní pyrotechnik Zdeněk Horák. Snímky zachycují například zakladatele a prvního ředitele trojské zoo Jiřího Jandu, chovatele nebo zvířata.
 

Minulý týden Zoo Praha uspořádala tiskovou konferenci a obrátila se na veřejnost s prosbou o pomoc při pátrání po autorech amatérských filmů z let 1934 až 1937. "Nezávisle na čtvrteční tiskové konferenci mě na první stopu přivedl filmový znalec z Vojenského historického ústavu Milan Hrubý," řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Podle názoru Hrubého šlo podle Bobka o důstojníka z Vojenského technického a leteckého ústavu. "Z desítek jmen jsem na základě iniciál a data povýšení vytipoval plukovníka Josefa Zelinku," uvedl Bobek. "Definitivní potvrzení nám poskytl až policejní pyrotechnik pplk. Zdeněk Horák, který si přečetl naši výzvu," dodal.

Podle Bobka má zahrada díky Horákovi k dispozici i nekrolog autora amatérských filmů, kde zmiňuje jeho natáčení v pražské zoo. Žena, která je na snímcích často vidět, je Helena Zelinková, manželka Zelinky.

Nalezené filmy by chtěla zoo podle Bobka zpracovat a vytvořit dokument o prvních letech fungování Zoo Praha, pracovnících a jejich fungování a ukázat tehdy chovaná zvířata. Podle něj zoologická zahrada plánuje výstavu v Gočárových domech, která by evokovala dobový biograf a nabídla by fotografie a projekci částí filmů.

V Rakouském filmovém muzeu bylo v loňském roce nalezeno 13 kotoučů starých filmů z let 1934 až 1937, které zachycují z velké části Zoo Praha a ukazují tak pražskou zoologickou zahradu v prvních letech její existence. Návštěvníkům se trojská zahrada poprvé otevřela v roce 1931.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist