https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starosta-kvuli-pozaru-v-ceskem-svycarsku-prijde-turisticky-ruch-az-o-5-miliard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starosta: Kvůli požáru v Českém Švýcarsku přijde turistický ruch až o 5 miliard

4.4.2023 01:19 | PRAHA (ČTK)
Ztráta podnikatelů v turistickém ruchu kvůli požáru Národního parku České Švýcarsko bude letos čtyři až pět miliard Kč. Na semináři ve Sněmovně to řekl starosta Jetřichovic Marek Kny. Starostové obcí i někteří vědci kritizovali komunikaci se správou státního parku a hospodaření v lesích. Nejrozsáhlejší lesní požár v Česku vypukl loni 24. července. Rozšířil se na 1060 hektarů, vyšetřuje ho i policie jako obecné ohrožení.
 

Starostové některých měst a obcí v Českém Švýcarsku již loni uvedli, že rozsah požáru zvýšilo dřevo poničené kůrovcem, které v parku zůstalo. Obce se následky požáru potýkají dodnes. V parku letos zůstávají uzavřené známé turistické trasy, jako je Edmundova soutěska nebo Gabriellina stezka. Na provozu soutěsky je finančně závislá obec Hřensko. Starosta Jetřichovic, které mají zhruba 400 obyvatel, řekl, že v obci se nikdy neprodávalo tolik domů jako nyní. Na prodej jsou i dva penziony, uvedl. Sám jako podnikatel v cestovním ruchu sleduje výrazný propad zájmu turistů. "V březnu jsme všichni měli z 80 a 100 obsazená lůžka na červenec a a srpen. Teď je to necelých deset procent, skoro nic," řekl.

Starosta obce Krásná Lípa Jan Kolář (Sdružení 2022) uvedl, že zástupci obcí mnohokrát jednali s vedením národního parku (NP). Upozorňovali podle něj například na to, že místní mají uschlé stromy hned za svými chalupami. Obce podle něj přitom nepožadovaly plošné kácení, pouze upozorňovaly na nebezpečí ve své blízkosti.

Obec Staré Křečany loni v listopadu v souvislosti s požárem podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Starosta obce František Moravec uvedl, že až do minulého týdne od krajského státního zastupitelství neměl žádnou reakci. "Budeme dávat podnět k tomu, aby šetření nešetřily orgány činné v trestním řízení v Ústeckém kraji," řekl. Důvodem je podle něj možná podjatost. Nebezpečí požáru podle něj v národním parku stále trvá.

Podle vědecké zprávy zveřejněné na začátku letošního roku ministerstvem životního prostředí by odklizení kůrovcového dřeva v Českém Švýcarsku rozsáhlý požár nezastavilo a oheň by naopak zřejmě zasáhl ještě větší plochu a šířil by se rychleji.

Martin Klewar z České akademie zemědělských věd na semináři uvedl, že v NP se běžným způsobem zasahovalo proti kůrovci do roku 2017, kdy se změnil zákon o ochraně přírody. V roce 2019 se podle něj zcela upustilo od asanace, tedy odstraňování odumřelé hmoty kvůli ochraně biologické rozmanitosti. "I dnes ze strany správy vytrvale přichází obhajoba požáru jako procesu, který prospívá přírodě," řekl.

Podle Martina Klewara lze enormnímu riziku požárů v lese předejít tak, že budeme les chránit před jeho škůdci.

Roman Berčák z Fakulty lesnická a dřevařské ČZU pak uvedl, že podle některých názorů ale kůrovcová kalamita na požár neměla vliv, protože hořel i zelený les. Typický lesní požár v ČR je podle něj spíše méně intenzivní, v prostoru se šíří v závislosti na palivu, topografii a meteorologických podmínkách, dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

4.4.2023 07:59
Je jednoduché od obcí to hodit na správu parku. Klasické čecháčkovství.
Ten park zapálili ti turisti, kteří tam ti starostové chtějí.
Kolik obce přispívají do parku, kolik přispívají podnikatelé parku za to, že na něm rýžují?
Určitě je tu špatná spolupráce mezi obcemi a parkem a to je zásadní problém. Obce chtějí rýžovat a park něco uchránit a udržet a nikdo nechce ustoupit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.4.2023 10:13 Reaguje na Michal Uhrovič
Obce opakovaně upozorňovaly na souše v okolí cest a přímo za domy
obyvatel a byly vedením parku nevyslyšeny. Cesty se tak při požáru staly neprůjezdné a množství suché hořící dřevní hmoty usušilo
nejenom živé stromy, ale hasící voda se už ve vzduchu měnila na
páru, aníž by zahasla ten obrovský žár. Naši předci dobře věděli,
že prevencí požárů je odstranění souší a klestí z lesa a taky
tam i bez moderní hasící techniky nikdy nebyl tak obrovský požár. Jakékoliv vyviňování z intenzity i s pomocí argumentu o zapálení
turisty je hloupost, protože totéž by jindy mohl zavinit i blesk. Základem je to množství vysoce VÝHŘEVNÉHO materiálu, který při
hoření působil takový žár, že to nešlo hasit. Obce mají pravdu,
ale asi jim to už bude houby platné, protože odškodnění se asi
nedočkají a vyhlídka na návrat turistů jako před tím je naivní.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.4.2023 10:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Vědecká obec se neshodne, jestli souše měly větší vliv na rozšíření požáru nebo ne. Takže nezbývá se jenom hádat a hlavně to házet na druhé.
Najít shodu a udělat opatření, aby se to v budoucnu znovu nestalo, to není v dnešní době moderní.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.4.2023 11:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Jó, když se nesmí v NP i těžit/udržovat průchodnost, průjezdnost ani kvůli bezpečnosti všech - výsledek jsme viděli !
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.4.2023 11:31 Reaguje na smějící se bestie
To je přesně co píšu. Nikdo se na ničem nedokázal domluvit a dopadlo to tak, jak dopadlo.
A teď to bude pokračvat stejnou cestou, budou se hádat a umlčovat nějakými studiemi, a nic se nezlepší. Za pár let tam bude požár znovu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.4.2023 11:09 Reaguje na Michal Uhrovič
1*
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist