https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-z-krivoklatska-odmitli-schuzku-s-mzp-hladik-za-nimi-pojede
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové z Křivoklátska odmítli schůzku s MŽP, Hladík za nimi pojede

22.2.2023 18:45 | BĚLEČ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Starostové z Křivoklátska odmítli schůzku s ministerstvem životního prostředí. Chtějí ji s přesnějšími podklady, konkrétně s oficiálními vyjádřeními ministerstva k námitkám proti vyhlášení národního parku. Ministerstvo svolalo schůzku na čtvrtek, 18 z 19 pozvaných obcí se rozhodlo pozvání nepřijmout, řekl starosta obce Běleč Lukáš Kocman. Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) postoji starostů nerozumí, v pondělí chce za nimi na Křivoklátsko vyjet, uvedl na twitteru.
 

Kocman uvedl, že dnes s Hladíkem hovořil a snažil se mu vysvětlit, že nyní starostové nevědí, jak se ministerstvo k jejich námitkám podaným v procesu vyhlášení národního parku staví. "Protože se celý proces řídí ustanoveními správního řádu, na což v souvislosti s harmonogramem upozorňovali často i zástupci MŽP, očekávají nyní autoři zaslaných námitek jejich písemné a adresné vypořádání. I s ohledem na jejich obsah vnímáme jakékoli právně nezávazné, tedy zejména společné ústní jednání, jako v danou chvíli nadbytečné a pro všechny strany nic nového nepřinášející," napsal Kocman v dopise Hladíkovi.

Proces projednání záměru začal na konci loňského září, následovalo 90 dní na podání námitek. Tento týden končí šedesátidenní lhůta pro jejich vypořádání ministerstvem. Podle Kocmana by schůzka s náměstkem MŽP mohla být v březnu a ideálně na Křivoklátsku. Hladík účast podle starosty zatím nepřislíbil.

Dnes odpoledne Hladík na twitteru napsal, že ho odmítnutí schůzky ze strany starostů mrzí. "Dosud tvrdili, že s nimi ministerstvo nekomunikuje, teď jsou to oni, kdo se odmítá potkat. Nerozumím tomu," uvedl. S každým z dotčených starostů se chce Hladík setkat, na Křivoklátsko vyjede v pondělí, podotkl. "Budu zvonit u dveří nejen starostů, ale i místních obyvatel. Rád si poslechnu, co si o vyhlášení parku myslí," dodal. Starostové mají podle něj obyvatele svých obcí informovat, a pokud na to rezignují, bude Hladík s lidmi komunikovat přímo, uvedl.

Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko má vláda v programovém prohlášení. Zástupci obcí preferují zachování stávající chráněné krajinné oblasti, poukazují na to, že Křivoklátsko je kulturní krajina a unikátní příroda zde tedy vznikla i lesnickou činností. Ministerstvo v záměru vyhlášení uvádí, že park má chránit rozsáhlý vnitrozemský komplex převážně listnatého lesa nižších poloh s velkým podílem přirozených či lidskou činností málo ovlivněných ekosystémů. MŽP chce prostřednictvím parku měnit i systém lesního hospodaření, aby byl bližší přírodě. Podle zákona o lesích je změna z hospodářských lesů na lesy takzvaného zvláštního určení možná i v současné CHKO.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

22.2.2023 19:24
Ministerstvo v záměru vyhlášení uvádí, že park má chránit rozsáhlý vnitrozemský komplex převážně listnatého lesa nižších poloh s velkým podílem přirozených či lidskou činností málo ovlivněných ekosystémů. To samozřejmě není pravda. Ve skutečnosti je to komplex lesů již tisíce let silně ovlivňovaný lidskou činností, nicméně v dobrém smyslu. Je to lovecký park.
Zástupci obcí poukazují na to, že Křivoklátsko je kulturní krajina a unikátní příroda zde tedy vznikla i lesnickou činností. Ano, Toto je pravda. Tedy měl by to být národní park s respektem ke vzniku a tím pádem i respektem k udržení stávajícího stavu. Bezzásahovostí ve smyslu nicnedělání ho nechá vedení NP přírodou zničit. Zvítězí expanzivní, agresivní, ničím neomezované bujení lesa co vytvoří jednotný typ přehoustlého porostu. Zejména bez zvěře.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

22.2.2023 21:16
Čekal jsem od Hladíka mnohem více. Asi byl v Brně zaneprázdněn. Ale na Křivoklátsku, zvláště v oboře v Lánech se AOPK spolupodílela na devastaci této lokality za účelem osobního obohacení. Nemám nic proti vzniku Národního parku, pokud bude zrušena a rozpuštěna AOPK, a lobbingové agentury jako ČSOP, Duha nebo ČSO budou zakázány.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

22.2.2023 23:08 Reaguje na Michal Ukropec
Tak pánovi se stýská po socialismu a chtěl by zrušit dvě největší nevládní ekologické organizace....asi jste spadl z Marsu, nevládky se mohou zrušit pouze samy....
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.2.2023 13:19 Reaguje na Karel Pavelka
NSDAP bylo také velké a silné a bylo zrušeno. Proč ne podobné organizace? A proto je třeba právě ten aktivistický socialismus zrušit.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

23.2.2023 06:21
Křivoklátsko si park zaslouží.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.2.2023 07:48 Reaguje na Katka Pazderů
Ano jistě, zaslouží, ale nezaslouží si bezzásahovost=nic nedělat. To je smrt parku. Je třeba park udržovat jako "PARK!! v tomto smyslu slova.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

23.2.2023 08:32 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nepleťte si městsky park s národním parkem, to je něco zcela jiného, ten ma jasná mezinárodní pravidla dle IUCN
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.2.2023 12:17 Reaguje na Karel Pavelka
Vy se pletete. Vždyť pravidla IUCN jsou lidský konstrukt, nenají s fyzikálními zákony nic společného a jde je jakkoli změnit, jsou-li blbě.
Odpovědět

Jan Škrdla

23.2.2023 20:25 Reaguje na Slavomil Vinkler
To co si přejete, odpovídá spíše CHKO než NP. Tedy pokud se důsledně uplatňuje to, proč byla CHKO vyhlášena. NP je spíše o managementu s minimem zásahů na většině plochy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.2.2023 16:00 Reaguje na Jan Škrdla
Zvěř není příroda? Dostatek zvěře (v ekosystému) se postará a není to proti NP, neboť:
Dlouhodobým cílem ochrany národních parků je zachování nebo postupná obnova přirozených ekosystémů včetně zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů v jejich přirozené dynamice na převažující ploše území národních parků a zachování nebo postupné zlepšování stavu ekosystémů, jejichž existence je podmíněna činností člověka, významných z hlediska biologické rozmanitosti, na zbývajícím území národních parků.
Je-li tedy existence ekosystému podmíněna činností člověka, jako je to v CHKO Křivoklátsko, stačí si to i pro NP přiznat a řídit se tím.
Odpovědět

Jan Škrdla

25.2.2023 14:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kde jsem psal, že zvěř není příroda?
V přírodním ekosystému máte býložravce, jejichž počet regulují predátoři. Otázkou je, kde si to v podmínkách ČR můžeme dovolit.
Jinak z definice NP je zřejmé, že na většině plochy se počítá s bezzásahem, popř. s režime s minimem zásahů. Na menší části plochy (zejména bezlesí, popř. lesy v převodu na stabilnější porosty) se počítá se zásahy člověka ke zlepšení stavu ekosystémů.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.2.2023 12:24 Reaguje na Karel Pavelka
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2020/cislo-3/velci-bylozravci-zmeny-klimatu-i.html
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2020/cislo-4/velci-bylozravci-zmeny-klimatu-ii.html
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/motyli-vymiraji-krajine-chybi-zubri
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17080364/
https://www.enviweb.cz/60962
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.2.2023 12:34 Reaguje na Karel Pavelka
https://www.ceskatelevize.cz/porady/14764685801-tajemne-stromy-na-pohansku/
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.2.2023 13:21 Reaguje na Katka Pazderů
Ano souhlasím s Vámi. Křivoklátsko je královský lovecký park 1000 let od vzniku Českého knížectví. Je naší povinností ho zachovat, a ekologismus v něm vymítit!
Odpovědět
PB

Petr Brok

23.2.2023 09:11
Už teď místní občany lituji.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.2.2023 12:43 Reaguje na Petr Brok
Proč? Starostové mohou výměnou dostat slíbené lukrativní pozemky a sídla v NP nebo i v Brně. Pan náměstek se vyzná. PS:Já také opravdu.
Odpovědět
Hu

Hunter

23.2.2023 15:14
Klasika. Vyhodis ekologistu dverma, oknem vleze zpátky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist