https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-z-lokalit-vysociny-proti-ulozisti-budeme-bojovat-dal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové z lokalit Vysočiny: Proti úložišti budeme bojovat dál

22.12.2020 11:05 | JIHLAVA (ČTK)
Obce z lokality Hrádek na pomezí okresů Jihlava a Pelhřimov požadovaly vyloučení ze seznamu pro úložiště i kvůli evropskému rozvodí. Odvolávají se na to, že voda z jejich území odtéká do povodí vodárenských nádrží. Ilustrační obrázek
Obce z lokality Hrádek na pomezí okresů Jihlava a Pelhřimov požadovaly vyloučení ze seznamu pro úložiště i kvůli evropskému rozvodí. Odvolávají se na to, že voda z jejich území odtéká do povodí vodárenských nádrží. Ilustrační obrázek
Starostové z lokalit Horka a Hrádek na Vysočině, které rozhodnutím vlády zůstaly ve zúženém seznamu čtyř míst v Česku zvažovaných pro hlubinné úložiště jaderného odpadu, ČTK shodně řekli, že budou proti této stavbě bojovat dál. Starosta Budišova na Třebíčsku Petr Piňos uvedl, že se obce budou bránit protesty i právní cestou. Starosta Dolní Cerekve na Jihlavsku Zdeněk Dvořák má v plánu požádat o podporu i novou krajskou reprezentaci.
 

Horka leží na pomezí Třebíčska a Žďárska. "Náš postoj bude stále stejný. My s tím úložištěm nesouhlasíme a budeme se snažit, aby tu nebylo za každou cenu," řekl Piňos. Dodal, že tento názor vyjádřili občané v referendu i zastupitelstva obcí.

Obce z lokality Hrádek na pomezí okresů Jihlava a Pelhřimov požadovaly vyloučení ze seznamu pro úložiště i kvůli evropskému rozvodí. Odvolávají se na to, že voda z jejich území odtéká do povodí vodárenských nádrží. "Domlouvali jsme se, že budeme dál pokračovat v cestě, kterou jsme začali," řekl starosta Dolní Cerekve Dvořák k rozhodnutí vlády. O podpoře chce znovu jednat s krajem. Na zasedání před letošními krajskými volbami se krajští zastupitelé proti možnosti úložiště na Vysočině nepostavili.

Dosud se v souvislosti s úložištěm v ČR uvažovalo o devíti místech, snížení počtu na čtyři už v červnu schválila Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Průzkumné práce pro úložiště by se kromě dvou lokalit na Vysočině měly dělat v lokalitě Janoch u Temelína a Březový potok na Klatovsku. Ve zmíněných lokalitách se podle ministerstva průmyslu uskuteční výzkumné a průzkumné práce kvůli výběru finální a záložní lokality, které by měly být potvrzeny do roku 2030

Správa úložišť původně zvažovala pro úložiště čtyři lokality na Vysočině, šlo ještě o Kraví horu na Žďársku a Na Skalním na Třebíčsku. Do lokality Na Skalním spadaly i místní části Jaroměřic nad Rokytnou.

Vyloučení ze seznamu je podle jaroměřického starosty Karla Müllera radost, ale kalená. "Není to férové k těm zbývajícím lokalitám," řekl. Podotkl, že byl jako pozorovatel v pracovní skupně expertů při SÚRAO. "Že bychom s prací té pracovní skupiny byli příliš spokojení, to nejsme," řekl.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065.


reklama

 
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

22.12.2020 15:28
Zelená ČTK nasadila svou armádu zpovykaných novinářů do boje za světlé zítřky (nebo za zelený bysnys) naší budoucnosti. A pravdu má ten, kdo nejvíc křičí, to je přeci samozřejmé.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist