https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starosty-z-horky-a-hradku-na-vysocine-schvaleny-zakon-k-ulozisti-zklamal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starosty na Vysočině zákon k úložišti zklamal, za optimální ho nemá ani kraj

16.11.2023 00:47 | JIHLAVA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Starosty na Vysočině v územích zvažovaných pro úložiště jaderného odpadu zklamalo, že zákon, který má stanovit pravidla pro přípravu stavby, dnes prošel Sněmovnou bez pozměňovacích návrhů podporovaných obcemi. Starosta Rudíkova na Třebíčsku Zdeněk Souček (nestraník) ČTK řekl, že obce teď budou bojovat za to, aby senátoři zákon s návrhem změn vrátili do Sněmovny. Schválenou podobu zákona nepovažuje za optimální ani vedení Kraje Vysočina. Na Vysočině jsou dvě ze čtyř území vytipovaných v ČR správou úložišť pro úložiště, Horka a Hrádek.
 

Sněmovnou schválený zákon nezavádí možnost, aby obce měly právo vetovat výstavbu úložiště na jejich území. Nepočítá ani s tím, že by rozhodnutí vlády o výstavbě bylo podmíněno souhlasem obou parlamentních komor.

Podle vyjádření Kraje Vysočina ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ještě v lednu avizovalo, že finální výběr lokality pro úložiště bude společným rozhodnutím vlády i obou komor Parlamentu. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) uvedl, že krajské vedení považovalo původně avizovaný návrh za vhodný kompromis. "Musím bohužel konstatovat, že finální změna znění návrhu zákona nebyla s obcemi, kterých se má týkat, ani s námi jako zástupci samosprávy Kraje Vysočina ze strany MPO komunikována," uvedl.

Podle hejtmana to neprospěje několik měsíců budované důvěře zástupců obcí v celý legislativní proces. Nevyváží to ani fakt, že byla do návrhu zapracovaná změna v povinnosti vlády vypořádat připomínky obcí. "Uvidíme v tuto chvíli, jak tento návrh posoudí Senát, ale nepochybuji o tom, že naše obce i kraj senátorům zpětnou vazbu na dosavadní průběh poskytnou," uvedl Schrek. Zástupci kraje a 17 obcí podepsali v lednu memorandum o společném postupu při jednáních se státními orgány o případné stavbě úložiště.

"Velké zklamání. Je to plivnutí obcím do očí, protože obce se na tom nějak podílet chtěly, když dostanou ta práva," řekl Souček k rozhodnutí Sněmovny. Řekl, že se bude zajímat také o to, jak hlasovali poslanci z Vysočiny.

Podle starosty Dolní Cerekve na Jihlavsku Zdeňka Dvořáka (nestraník) chtěly obce právo veta, aby bylo zřejmé, že je stát nutně potřebuje. Za ústupek označil požadavek, aby pro rozhodnutí o úložišti byl potřebný souhlas parlamentních komor, ani ten neprošel. "Teď je vidět, že nás stát nechce a de facto se s námi nechce bavit. Proto tam není ani to potvrzení souhlasu Parlamentem," uvedl Dvořák. Dolní Cerekev patří do území nazývaného Hrádek.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) požádala koncem února ministerstvo životního prostředí (MŽP) o možnost provedení geologických průzkumů ve čtyřech lokalitách. Kromě Hrádku a Horky na Vysočině to jsou Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku.

Jednání vyvolaná MŽP v tomto správním řízení byla v pondělí v Dolní Cerekvi a dnes ve Velkém Meziříčí. Obce v obou lokalitách na Vysočině na nich vznesly námitku možné podjatosti kvůli spolupráci České geologické služby (ČGS) spadající pod stejné ministerstvo se Správou úložišť radioaktivních odpadů.

"Úlohou ČGS je sbírat a zpracovávat údaje o geologickém složení státního území a předávat je správním orgánům pro politická, hospodářská a ekologická rozhodování," uvedla mluvčí ministerstva Lucie Ješátková na dotaz ČTK.

Jedna finální lokalita pro hlubinné úložiště a jedna záložní by podle SÚRAO měly být vybrané v roce 2028. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí uložené tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Státy spoléhající na jadernou energetiku v Evropě ho mají mít od roku 2050.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

16.11.2023 11:42
No, a co jako má být, že zákon neobsahuje právo veta, které by starostu obce opravňovalo zakázat, v hloubce půl kilometru, stavbu podzemního skladu pro uložení certifikovaných kontejnerů s jaderným materiálem? A co třeba hlubinná důlní činnost v ČR? Taky má kdejaký starosta oprávnění, právem veta, důlní společnosti zakázat hlubinnou těžbu, pod katastrem obce? Sklad, budovaný v hloubce půl kilometru, přece nebude na jejich území, ale hluboko pod ním. Nahoře bude jen pomocná a obslužná infrastruktura, obdobně jako u kdejaké obchodní společnosti. Tam nebude žádná skládka, natož jaderného odpadu!
Proč právě v tomto případě, absence práva veta ve schvalovaném zákoně, těm starostům obcí vlastně vadí? Že by chtěli státu jeho stavbu zakazovat? Případně moci, ten zlý stát, vydírat svým vetem, vyžadovat po něm kompenzace za souhlas a legálně na té stavbě v příštích letech parazitovat?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.11.2023 21:46 Reaguje na Tonda Selektoda
analogická situace je s NP a obcemi na Křivoklátsku
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.11.2023 09:02 Reaguje na Majka Kletečková
ano, tak jest.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.11.2023 09:01 Reaguje na Tonda Selektoda
tak nějak s tím souhlasím, že taková je praxe nicméně se pořád pracuje na využití jaderného paliva. Je otázka, k čemu by se pak díra půl kilometru pod zemí využívala?
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

17.11.2023 11:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Na opětovném využití vyhořelého jaderného paliva a odpadu se pracuje již déle než půl století. Za tu dobu se tento materiál hromadí v povrchových meziskladech. Je proto vhodné, najít pro něj místo pro dlouhodobé bezpečné uložení.
Ta „díra“ v hloubce půl kilometru, bude v majetku státu, nikoliv obce. Jak by s ní stát naložil, až by se všechen uložený jaderný materiál z díry vyvezl a beze zbytku se znovu smysluplně využil, bude již na majiteli – na státu. Možná bude používána jako bezpečné úložiště pro odejité politiky. Případně jako díra státního rozpočtu...
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

17.11.2023 20:54 Reaguje na Tonda Selektoda
Pro takové svinstvo jako je jaderný odpad neexistuje žádné bezpečné uložení a dodnes nikdo ani neví jak , v čem a kam ho na tisíce let ukládat, Němci vybudovali "ůložiště" za miliardy EUR v bývalých solných dolech a když začali ukládat zjistilo se že je to celé geologicky nestabilní a nyní to budou za další miliardy EUR zase vytahovat a stále nikdo neví kam s ním takže se nikdo nemůže divit že tohle nikdo ve svém katastru nechce, neponechání veta obcím je normální státní prasárna nic jiného.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.11.2023 18:46 Reaguje na Miloš Lesák
Blábol. Jaderný odpad se bezpečně ukládá desítky let včetně ČR a žádné takové úložiště jaderného odpadu ještě nikomu neublížilo.
To co Němci vybudovali nemá s hlubinným úložištěm, o kterém je článek, vůbec nic společného, není to úložiště vyhořelého jaderného paliva.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.11.2023 10:49 Reaguje na Miloš Lesák
Jaképak svinstvo, Miloši? Po desítky let se to „přechodně“ ukládá napřed v chladících bazénech a potom v meziskladech, kde se hromadí a čeká na uložení v bezpečném podzemním skladu. A nejedná se jen o vyhořelé palivové články jaderných reaktorů. Radioizotopové zářiče se používají též v průmyslu, ve zdravotnictví, i při výzkumu. Taky se snad bojíte jít kolem nemocnice nebo fabriky?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist