https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-svou-energetickou-koncepci-neprehodnoti-duraz-klade-na-jaderne-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát svou energetickou koncepci nepřehodnotí, důraz klade na jaderné zdroje

21.2.2023 10:57 | PRAHA (ČTK)
Stát nepřehodnotí svou energetickou koncepci, kterou chce v budoucnu postavit na jaderné energetice. Její podíl na výrobě elektřiny by v budoucnu měl naopak vzrůst ze současných asi 36 procent na více než polovinu. Zelené zdroje totiž i přes současný masivní rozvoj nebudou stačit v budoucnu pro pokrytí energetických potřeb Česka. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Resort tak odmítl výzvu aktivistů ke změně přístupu k energetice.
 
Ekologické organizace v minulých dnech vyzvaly českou vládu ke změně přístupu při tvorbě energetické politiky. Stát by se podle nich měl soustředit na inovace a vytvoření kapacit pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie (OZE). Neměl by se naopak fixovat na jaderné zdroje, které jsou podle aktivistů drahé a problematické.

"Analýzy ukazují, že ani masivní rozvoj OZE, až do desítek gigawattů, neumožňuje použít tyto zdroje pro základní zatížení, a to zejména z důvodu jejich nízkého hodinového využití v porovnání s jadernými zdroji," uvedl v reakci na výzvu ekologů David Hluštík z tiskového odboru MPO. Hodinové využití obnovitelných zdrojů je podle něj ve srovnání s jadernými zdroji až šestkrát nižší. "Navíc systém založený na vyšším podílu jaderných zdrojů a OZE je odolnější a nákladově efektivnější," dodal Hluštík.

Hlavní úlohu tak v budoucnu bude mít jaderná energetika, jejíž význam navíc chce stát dál posilovat. Státní energetická koncepce do budoucna počítá s podílem jádra na výrobě elektřiny v rozmezí od 48 až do 56 procent. Předloni tento podíl činil kolem 36 procent.

Stát tak nyní připravuje stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, který by měl být hotový v roce 2036. Ministerstvo však nechce zůstat jen u toho, v současnosti proto pracuje na podkladech pro rozhodnutí o přípravě dalších nových bloků v Dukovanech i Temelíně. V přípravě je zároveň výstavba malých a středních reaktorů na několika místech po celé zemi.

Podle ministerstva jsou jaderné zdroje s využitím přes 8000 hodin ročně a s možností vytvoření strategických rezerv čerstvého paliva na řadu let, v tuzemských geografických podmínkách nejvhodnějším bezemisním zdrojem pro budoucí pokrytí spotřeby elektřiny, která by podle odhadů měla významně vzrůst.

"V neposlední řadě má jaderná energetika významný národohospodářský přínos ve porovnání s ostatními bezemisními zdroji, což souvisí s rozvinutým jaderným průmyslem a výzkumem v tuzemsku," řekl Hluštík.

MPO v současné době připravuje nové teze Státní energetické koncepce. Vláda před rokem ve svém programovém prohlášení uvedla, že budoucnost české energetiky vidí v kombinaci jaderné energie a decentralizovaných obnovitelných zdrojů. Jedním z hlavních cílů vlády v energetice byla obnova fotovoltaiky. Odklon od uhlí chce podle prohlášení vláda stihnout nejpozději do roku 2033.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

21.2.2023 13:23
No tak ještě tyhle záblesky zdravého rozumu dostat do podoby několika nových elektráren.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.2.2023 14:28 Reaguje na Viktor Šedivý
Ale prt, foukne z druhé strany..
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.2.2023 14:28 Reaguje na Viktor Šedivý
Ale prt, foukne z druhé strany..
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.2.2023 14:46
Lejnová s Timmermansem rozdají noty, česká vláda sklapne podpatky a už bude zelený luft za kočárem s OZE.
Odpovědět
sv

sv

21.2.2023 20:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bureš noty dostal už dávno. Sklapl podpatky a proto se v Temelíně nestaví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2023 11:12 Reaguje na sv
Bureš měl celou tuhle zemi včetně Temelína totálně na samámu, s EU to nic společného nemá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2023 11:15
Energetickou koncepci jsme neplnili už od první dekády vůbec a dnes je stát totálně paralyzován, takže je to ložený. Můžou vymýšlet koncepcí kolik chtějí, výsledek je předem znám. Avbsolutní nula.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist