https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statistika-rust-obnovitelnych-energii-loni-neohrozil-dominanci-tech-fosilnich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Statistika: Růst obnovitelných energií loni neohrozil dominanci těch fosilních Aktualizováno

26.6.2023 10:32 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
Globální poptávka po energii loni stoupla o procento, což je zpomalení z předchozího růstu o 5,5 procenta. Rekordní růst obnovitelných energií nezměnil dominanci těch fosilních, které se na celkových dodávkách podílejí 82 procenty. Podle agentury Reuters to vyplývá ze statistického přehledu světové energetiky, který vydává Energetický institut. Dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy loni poprvé překonal dovoz zemního plynu potrubím.
 

Loňský rok se nesl ve znamení turbulencí na energetických trzích po ruské invazi na Ukrajinu. Ta pomohla zvýšit ceny plynu a uhlí na rekordní úroveň v Evropě a Asii.

Stálý náskok ropy, plynu a uhlí v pokrytí většiny poptávky po energii se v roce 2022 upevnil. Stalo se tak navzdory dosud největšímu nárůstu kapacity obnovitelných zdrojů na celkových 266 gigawattů.

"Navzdory dalšímu silnému růstu větrné a solární energie v energetickém sektoru se celkové globální emise skleníkových plynů související s energií opět zvýšily," řekla prezidentka Energetického institutu Juliet Davenportová. "Stále směřujeme opačným směrem, než vyžaduje Pařížská dohoda," dodala.

Poptávka po energii byla přibližně o tři procenta vyšší než před vypuknutím pandemie v roce 2019. Spotřeba energie rostla všude kromě Evropy. Obnovitelné zdroje, s výjimkou vodní energie, představovaly 7,5 procenta celosvětové spotřeby energie, což je zhruba o procento více než v předchozím roce.

Ze zprávy také vyplynulo, že dovoz zkapalněného zemního plynu do Evropy loni poprvé překonal dovoz zemního plynu potrubím. Dovoz plynu do Evropy prostřednictvím plynovodů v loňském roce činil asi 151 miliard metrů krychlových ve srovnání s 232 miliardami o rok dříve. Tento 35procentní meziroční pokles kontrastuje s dovozem LNG, který v roce 2022 vzrostl na 170 miliard metrů krychlových ze 108 miliard o rok dříve.

Celosvětová produkce plynu přitom zůstala v roce 2022 relativně konstantní ve srovnání s předchozím rokem. Posun signalizuje, že kontinent rychle přebudovává svou energetickou infrastrukturu a zároveň přerušuje styky s Ruskem po invazi na Ukrajinu. Vedl ale i k rekordním cenám a prudkým výkyvům na trzích se zemním plynem a také k přetrvávající inflaci na celém kontinentu, což utlumilo průmyslovou aktivitu.

Výroční zprávu letos poprvé zveřejňuje Energetický institut spolu s poradenskými společnostmi KPMG a Kearny. Od 50. let až do loňska byla jejím autorem britská ropná společnost BP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

26.6.2023 11:07
to je snad jasné... když se energetika transformuje od Ruska na jiné zdroje fosilu, tak musí kapacitně růst i přeprava, stejně jako terminály. To je lepší než nespolehlivý Gasprom, jen se staví jiný Nord Steream, ostatně je otázka, jak dlouho chtějí nové terminály a ropovody , které stály miliony provozovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2023 09:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
S tou přepravou bych žádné navýšení neviděl, ropa tankery jezdí po celém světě a plynovody z Ruska měly omezenou kapacitu a stejně se plyn tahal z obrovské dálky. Navíc kvalita a těsnost potrubí v Rusku......Provozovat to budou tak dlouho, dokud bude poptávka a ta bude ještě hódně dlouho, myslím si. OZE sice dělají stále větší objemy, ale energie bude potřeba stále víc.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.6.2023 13:32 Reaguje na Pavel Hanzl
OZE by měly dělat spíše elektřinu a ne objemy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2023 15:49 Reaguje na Jiří Svoboda
Objemy v elektřině, říké se jim, terrawatty.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.6.2023 08:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Objemům v elektřině se neříká terrawatty, terrawatt je jednotkou výkonu a ne objemu elektřiny.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.6.2023 15:03
Prostě všude ekonomika roste, jen EU přivedli politici do krize. Ukazuje to i spotřeba energií.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2023 09:14 Reaguje na Richard Vacek
Totální pitomost, EU roste taky. Jen ČR ne, to má ale jinou příčinu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.6.2023 13:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Fiala?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2023 15:50 Reaguje na Jiří Svoboda
Ne. Dotační ekonomika místo tržní.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.6.2023 22:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Tvrdí Hanzl, který dotační politiku vychvaluje.
Odpovědět

Radek Čuda

27.6.2023 16:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Ona neroste ani ta EU, bo to potácení se okolo 1% fakt nelze považovat za růst, zejména s ohledem na mizérii předchozích covidových let. A jako bonus k tomu máme furt inflaci jak kráva, u nás tuplem, ale i jinde, zadlužené ekonomiky a pořád značnou míru nejistoty, zda se to nepodělá ještě víc.

https://czechia.representation.ec.europa.eu/jarni-hospodarska-prognoza-2023-lepsi-ekonomicky-vyhled-navzdory-pretrvavajicim-vyzvam-2023-05-15_cs
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.6.2023 19:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Podívejte se na meziroční růst Euro oblasti. Máte pravdu, že meziročně stále ukazuje růst (1%):
https://tradingeconomics.com/euro-area/gdp-growth-annual
Že se jedná o sešup do "nerůstu" ukazují mezičtvrtletní data (-0.1%):
https://tradingeconomics.com/euro-area/gdp-growth
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist