https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-a-europoslanci-se-dohodli-na-regulaci-emisi-metanu-v-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU a europoslanci se dohodli na regulaci emisí metanu v energetice

15.11.2023 10:44 (ČTK)
Metan je druhým nejvýraznějším faktorem při oteplování klimatu hned po oxidu uhličitém.
Metan je druhým nejvýraznějším faktorem při oteplování klimatu hned po oxidu uhličitém.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zástupci členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu dokončili vyjednávání o předpisu, který by pro energetické společnosti zavedl požadavky ohledně hlášení emisí metanu a jejich omezování. Oznámila to Rada EU po jednáních, která se protáhla do brzkých ranních hodin. V případě potvrzení předběžné dohody by se nařízení vztahovalo na dodavatele ropy, plynu a uhlí včetně firem dovážejících suroviny do unie.
 

Chystaná norma představuje první pokus EU o regulaci emisí metanu, které výrazně přispívají ke skleníkovému efektu a tedy k oteplování klimatu. Nařízení je součástí strategie Fit for 55, která má EU nasměrovat k 55procentnímu snížení uhlíkových emisí do konce dekády oproti roku 1990.

Proti uvolňování metanu do ovzduší chce unie bojovat skrze povinné kontroly a hlášení pro zpracovatele fosilních paliv. Různé povinnosti se v tomto směru budou zavádět během čtyř let po vstupu nařízení v platnost a součástí plánu jsou také požadavky na opatření zmírňující produkci daného skleníkového plynu, uvádí tisková zpráva Rady EU. Na dovozce fosilních paliv by se povinnost monitorovat emise vztahovala od začátku roku 2027.

"Máme dohodu na první regulaci metanu v EU... Metan byl slepým místem naší klimatické strategie. Teď už jím není," uvedl nad ránem na sociální síti X předseda výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí Pascal Canfin.

Španělské předsednictví v radě EU připomenulo, že metan je druhým nejvýraznějším faktorem při oteplování klimatu hned po oxidu uhličitém. "Snížení metanových emisí nám pomůže dosáhnout klimatických cílů EU," uvádí v tiskové zprávě španělská ministryně životního prostředí Teresa Riberaová.

Aby nový systém vstoupit v platnost, musí ještě výsledek vyjednávání schválit Evropský parlament i ministři členských států unie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

16.11.2023 06:01
Navrhl bych komisi, aby namísto škodlivého metanu prosazovala nezávadný bioplyn.
Odpovědět
pk

pepa knotek

16.11.2023 06:16
Poté co těžařské, přepravní, distribuční a obchodní korporace v minulosti investovaly miliardy do technologie LNG ji bude někdo omezovat - tak vyprávějte ještě tu o Červené Karkulce. Frakování zemního plynu, materiálové a energetické ztráty při těžbě, přeměně skupenství a dopravě jsou tak enormní, že vliv na atmosféru je horší než těžba uhlí. Propaganda z toho udělá "zelený plyn", obyvatelstvo si rádo připlatí a jede se dál ve stylu peníze jsou až na prvním místě. Korporace počítají zisky, obyvatelstvo a ekologové můžou akorát sčítat ztráty, asi tak.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

16.11.2023 06:25
bylo by to k smichu, kdyby to nebylo k placi.
jen skoda, ze blbost nejde fackovanim vylecit.... skoda clovek by to aspon zkousel.

stejny komentar, plati i pod stavkujici studenty!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.11.2023 08:10
https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/klima-co-skodi-planete.A231115_164605_p_klima_nef
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist