https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-definitivne-schvalily-reformu-trhu-s-emisnimi-povolenkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU definitivně schválily reformu trhu s emisními povolenkami Aktualizováno

25.4.2023 12:30 (ČTK)
Unijní ministři formálně potvrdili reformu trhu s emisními povolenkami, která počítá se zpoplatněním emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 a koncem bezplatných povolenek v roce 2034.
Unijní ministři formálně potvrdili reformu trhu s emisními povolenkami, která počítá se zpoplatněním emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 a koncem bezplatných povolenek v roce 2034.
Země Evropské unie dnes definitivně schválily další část balíku klimatických norem, s jejichž pomocí chtějí do konce desetiletí významně omezit emise skleníkových plynů. Unijní ministři formálně potvrdili reformu trhu s emisními povolenkami, která počítá se zpoplatněním emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 a koncem bezplatných povolenek v roce 2034.
 

EU rovněž zavede takzvané uhlíkové clo a vytvoří sociální klimatický fond, který má mimo jiné pomoci zmírnit dopady očekávaného zdražení tepla pro domácnosti. Nová podoba trhu s emisními povolenkami počítá také s postupným zahrnutím lodní dopravy do placeného systému a zpoplatnění emisí z letecké dopravy. Evropský parlament již normy schválil minulý týden, mohou tedy vstoupit v platnost.

Sada klimatických norem označovaná jako Fit for 55 má přiblížit EU k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o alespoň 55 procent oproti roku 1990. Všechny změny pravidel podpořila jasná většina členských zemí, pouze Polsko bylo podle webových stránek Rady EU u většiny schvalovaných norem proti nebo se zdrželo hlasování. Polský zástupce na jednání prohlásil, že celý balík "zavádí nerealistické cíle a ambice a významně zasahuje do energetického mixu členských států". Česko, které za svého předsednictví loni v prosinci dohodlo za členské státy podobu norem s europoslanci, souhlasilo se všemi dnešními návrhy.

Emisní trh, jehož prostřednictvím si znečišťovatelé kupují právo vypouštět do vzduchu určité množství zplodin, pokrývá v současnosti dvě pětiny veškerých emisí oxidu uhličitého vyprodukovaných v unijních zemích. Od jeho zavedení v roce 2005 se dosud povedlo snížit objem zplodin o 41 procent. Cílem dnes schválené reformy je, aby to do konce desetiletí bylo 63 procent proti zmíněnému roku.

K tomu má pomoci mimo jiné postupné omezování celkového počtu prodaných povolenek, kterých bude v souladu s novými pravidly od příštího roku ubývat více než čtyři procenta za rok. Do roku 2034 má postupně končit vydávání bezplatných povolenek, z nichž v současnosti těží některá průmyslová odvětví. Letecká doprava o ně přijde již v roce 2026. Aby nebyli evropští výrobci cementu, železa, oceli, hnojiv a dalších produktů znevýhodněni oproti mimoevropské konkurenci, začne EU postupně od roku 2026 zavádět takzvané uhlíkové clo. To budou muset platit v závislosti na ceně emisí dovozci těchto produktů ze zemí mimo unii.

Zavedení emisních povolenek na pohonné hmoty bude podle generálního tajemníka sdružení silničních dopravců Česmad Bohemia Vojtěcha Hromíře pro dopravce znamenat zdražení nafty o tři až šest korun na litr v závislosti na tom, jak se budou stanovovat ceny povolenek. To budou muset zaplatit objednatelé dopravy a nakonec spotřebitelé.

"Přispěje to k většímu přerozdělování velkých objemů peněz a my můžeme jen doufat, že s nimi bude naloženo rozumně. Chtěli bychom, aby se vybrané prostředky za povolenky vracely do sektoru silniční dopravy. Mohou z nich být například podporovány nákupy vozidel na alternativní pohony. Ale spíše se obávám, že se peníze ztratí v masivním dotačním bludišti Evropské unie, která se zatím tváří, že její ekonomika a obyvatelé unesou jakékoliv zvyšování nákladů," řekl ČTK Hromíř.

Obavy ze zdražení tepla či dopravy má podle EU částečně rozptýlit vznik sociálního fondu, v němž bude k dispozici 86,7 miliardy eur (přes dva biliony korun).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.4.2023 12:42
"zpoplatnění emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 a konec bezplatných povolenek v roce 2034."

O nic jiného nešlo , + 6 Kč/lt benzínu, + 1000 Kč/byt/rok a navýšení ceny zboží a služeb.

Hanzl a spol. mohou jásat , já bych spíše hledal alternativu k odchodu z ekofašistického konglomerátu pod názvem EU.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.4.2023 13:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
urychleně hledal
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

25.4.2023 13:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Odchod z EU je pro ČR velký špatný. Pro náš stát jiná alternativa není, bohužel.
Bez EU budeme za pár let na úrovni Modavska, žádnou jinou skupinu ve střední a východní evropě nevidím.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.4.2023 16:22 Reaguje na Michal Uhrovič
ono jde spíš o to se zeptat a kdo se namáhal s tím hledání alternativ? to už nikdo neřekne, proto to nemůže být ani špatný, protože to není nijaký.
Je to možná bájná záležitost ale měli by jsme se inspirovat Rakouskem-Uherskem, ne proto, že by to bylo stejné, protože dvakrát do stejné řeky vstoupit nelze ale jako platformu to použít jde, to co chtěl císař Karel jako poslední panovník monarchie nabídl Konfederaci
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.4.2023 16:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Středoevropská Konfederace
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.4.2023 17:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já fakt nevím, proč by se poměrně velmi vyspělý Národ Český nějak družil s polopropadlými a napůl doktárorskými trežimy. My byli vžde střed Západní Evropy, pro nás je partner především Německo a Rakousko, v širším záběru Holandsko, Belgie, Dánsko, Finsko, Švédsto, Švýcarsko, Francie Británie atd. Jsme stát Severu a celou svoji historii jsme patřili do německého civilizačními okruhu. S Balkánem jsme se nabratřili nikdy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.4.2023 16:23 Reaguje na Michal Uhrovič
jde jen o to, vytvořit nějaký životní prostor, který bude o něco větší než ČR
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.4.2023 18:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A ten máme. Teoreticky celý svět, prakticky mimo Ruska, ale ve skutečnosti se to jmenuje EU.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.4.2023 22:36 Reaguje na Michal Uhrovič
Jenže zůstat v EU znamená už dnes brutální zaostávání a s destrukcí energetiky (který zničí nejen průmyslovou výrobu) bude úpadek stále hlubší a především nevratný.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.4.2023 18:00 Reaguje na Viktor Šedivý
A kdy to asi tak nastane? Já to poslouchám už od 50. let a furt nic.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.4.2023 15:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
+ 1000 Kč/byt/rok, to jste z hodně levného kraje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.4.2023 17:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
A proč teda z té šíleného EU nevystoupíte? Vy tu musíte vyloženě trpět!! Kdybyste se přestěhoval do Ruska, určitě získáte velmi lukrativní místo v RTV, dokážete hájit a prosazovat Putinismus daleko lépe, než třeba Solovjov.
Odpovědět
DA

DAG

25.4.2023 12:47
Víte proč je v posledním odstavci napsáno, že fond má částečně rozptýlit obavy ze zdražování tepla a dopravy? Protože část lidí, který tento fond budou přerozdělovat se nějaká obava ze zdražení nebude týkat ;)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.4.2023 16:04
Čím více peněz se bude točit, tím více jich zůstane příslušným osobám za nehty. Pak se politická shoda hledá velmi snadno!
Odpovědět
JK

Jan Křížek

26.4.2023 13:06
Je na pováženou, jak si kvůli problému, který je navíc smyšlený, protože CO2 je jen indikátorem klimatických změn, zničíme fungující průmysl.
Jediné čeho se tím docílí, bude enormní drahota produktů EU, takže budeme raději dotovat ekonomiky Číny a pod.

Nic to nezmění, ani kdyby šel uskutečnit nulový uhlíkový efekt.
Vše se zdraží, tak všem přidají plat, aby každý vyšel na měsíc. Vše zaplatí koncový spotřebitel, ale okolí kolem EU se do toho emisního problému nezapojí.

Megaelktrifikace mění magnetickou indukci magnetického pole Země.
Magnetické póly jsou chladiči planety.

Birkelandovy proudy emitují z magnetických pólů během klidových období kationty v hodnotě asi 100 000 ampérů. Mají dostatečně vysoké energie (15 keV). Potvrzeno v 60. letech vesmírným satelitem Transit 5E-1
Při větších erupcích na Slunci je proud Birkelandových proudů až 1 MegaAmpér
Magnetické póly odpuzují kationty. Kationty nesou elektrický náboj a z fyzikálního hlediska jde o zákon elektrického proudu v plynech. Termoelektrický - Peltierův zákon vyjadřuje tento pohyb jako náboj s vyšší kinetickou energií, tj. prostředí se ochlazuje.

Nemusím být znalý kompletní klimatologie, abych věděl, že magnetické póly chladí.
Najdou se tací, kteří se mne budou chtít nachytat na nesouvisející klimatické jevy, ale je to jen o tom, že neumějí pochopit, že fyzice elektrotechniky rozumím natolik, abych chladící jev odvodil.
Já už se pravděpodobně těch emisních povolenek nedožiji, ale vy se v tom budete plácat a platit a platit, za paličatost klimatologů.
Odpovědět
pk

pepa knotek

26.4.2023 14:26 Reaguje na Jan Křížek
Emisních povolenek jste se již dávno dožil, akorát už nestojí 5€ jako před léty, ale nyní více jak 100€ a hodnota dále poroste. Je to spekulativní nástroj pro zvýšení nákladů skrze energie postupně všeho, disponují s ním byrokratické instituce živící se navzájem dobře prolobovaným byznysem, který jim zkorumpovaní politici schvalují. Většině obyvatelstva se to v televizi objasní, jak je to potřeba pro záchranu planety a všichni jsou happy a cool. Velmi by mě zajímalo, co budou zelené rostliny žrát, až se eurobyrokratům podaří ten hrozný sodovkový plyn konečně zlikvidovat.
Odpovědět
JK

Jan Křížek

26.4.2023 14:52 Reaguje na pepa knotek
Zlikvidovat CO2 se bohužel nepodaří, protože v přírodě vše tleje, kvasí a hnije (viz. učebnice Pedologie).
CO2 se rozpouští ve vodě, tedy za dešťů.
Proto Joseph Priestley objevil svěžest sodové vody, když přeléval vodu ze sklenice do sklenice nad kvasícím pivem.
Rostliny budu mít vždy dostatečný přísun CO2.

Spíš je nefajn, když se dobelháte k autu z vyšetření na onkologii a máte vypuštěné pneumatiky, protože si klimatologové neumí dát dvě a dvě dohromady. Oč je horší, když klimatologové tvrdí, že za to nemohou. Mohou za to jen a právě klimatologové.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 09:59 Reaguje na Jan Křížek
Úplně první krok je pochopit, jaký je rozdíl mezi CO2 oběhovým a fosilním. Dokud tohe nedáte, veškeré paraúvahy jsou nacypa.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.4.2023 18:37
Bohužel EU dospěla do stadia sebelikvidace včetně konkurenceschopnosti.
Neustálým navyšováním výrobních a životních nákladů a zbavením se levných
surovinových zdrojů si podepsala EU ortel svého brzkého konce. Realisté
snílky varovali, ale prohráli. Jsou ale realisté a jsou připraveni na
rozdíl od naivních snílků. Opět musím opakovat, že je pouze dobře to
opíjení se CO2, protože o to dříve dojde k vystřízlivění. Jen tak dál
a zdaňte i dýchání, prdění a už pouze to, že jsme se narodili a pak
pochopíte ten nesmysl bojovat s větrnými mlýny, jako ten bájný rytíř!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 09:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháčku, vy nikdy nepochopíte nic. Kde chodíte na tyhle nesmysly? Vy čtete nějaká dezolátní média a ruské weby, ne?
Evropa velmi elegantně odrazila nejhorší energetický útok historie, její ekonomika slušhě roste, zvýšila se integrace a schopnost držet pohromadě, což je naprosto nutný předpoklad. Rozjíždí čisté technologie a životní náklady stoupají úplně všude ve všech progresivních zemích.
A energie a suroviny? Evropa na tom byla vždycky špatně, většinu dovážela.
A jak si stojí země, které mají gigamega zdrojů a vyváží je do celého světa?
Venezuela, Rusko, Sýrie, Libye, Nigérie atd, jsou totálně propadlé státy, Arabské státy Středního vyýchodu mohutně zbohatly (jsou kamarády s USA), ale NIC sami neumí, vše tam postavili Amíci.
A státy kterám pánbíček nenadělil? Japonsko, Jižní Korea, Izrael, většina vyspělých států Evropy. Ale nejlepší případ je Švýcarsko: ti nemají VŮBEC NIC, ani přístup k moři. A jak si stojí?

Zkus vymudrovat, jak důležité je mít levné energie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist