https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-definitivne-schvalily-zvyseni-podilu-obnovitelnych-zdroju-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU definitivně schválily zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie

9.10.2023 18:36 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie by měla do roku 2030 produkovat 42,5 procenta celkové spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. Potřebnou směrnici dnes definitivně schválila Rada EU, tedy členské státy nynější sedmadvacítky. Již v polovině září návrh odsouhlasili europoslanci. V roce 2021 činil unijní průměr podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě 22,1 procenta, v Česku byl 17,3 procenta.
 
Současný cíl z roku 2018 stanovoval podíl obnovitelných zdrojů na 32 procent. Nová směrnice hovoří o zvýšení tohoto cíle na 42,5 procenta do roku 2030 s tím, že členským státům se doporučuje dosažení až 45 procent. "Jde o velký úspěch v rámci balíčku Fit for 55, který pomůže dosáhnout klimatického cíle EU, kterým je snížit emise Evropské unie do roku 2030 o nejméně 55 procent," uvedla španělská ministryně životního prostředí Teresa Riberaová, jejíž země nyní EU předsedá. "Je to krok vpřed, který přispěje k dosažení klimatického cíle EU spravedlivým, cenově efektivním a konkurenceschopným způsobem," dodala.

Směrnice tak byla nyní formálně přijata, nyní bude zveřejněna v Úředním věstníku EU a o 20 dní později vstoupí v platnost. Členské státy budou mít od té doby 18 měsíců na to, aby ji převedly do svých národních právních předpisů.

Pokud jde o oblast dopravy, unijní země si podle směrnice budou muset vybrat, zda do roku 2030 zvýší podíl obnovitelných zdrojů v dopravě na 29 procent, nebo omezí intenzitu skleníkových plynů produkovaných jejich využitím v dopravě o 14,5 procenta. Průmysl by měl zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů o 1,6 procenta ročně.

Tuzemští energetičtí analytici už v minulých dnech označili cíl ve výši 42,5 procenta, který platí pro celou EU, jako velmi ambiciózní a možná až nereálný. Česko podle nich bude muset vlastní cíle výrazně navýšit, přičemž kromě energetiky bude nutný další rozvoj obnovitelných zdrojů i v dopravě a v průmyslu. V současnosti připravovaný Klimaticko-energetický plán počítá se zvýšením podílu obnovitelných zdrojů v Česku do roku 2030 na 30 procent. Návrh plánu zatím nereflektuje novou dohodu.

Při projednávání směrnice vedly státy zásadní diskusi o možnostech využití jaderné energie prostřednictvím nízkoemisního vodíku, který se vyrábí elektrolýzou z vody za pomoci elektřiny z jádra. Skupina jeho zastánců včetně Francie nebo Česka prosazovala větší podíl nízkoemisního vodíku, odpůrci jako Rakousko či Německo jej chtěli vyloučit úplně. Konečný kompromis hovoří o tom, že v roce 2030 bude muset 42 procent vodíku využívaného v průmyslu pocházet z obnovitelných zdrojů, o pět let později tento podíl stoupne na 60 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.10.2023 18:49
Jo, měla by, ale to musí nejdřív ty chytráci uznat uran/JE, za obnovitelný zdroj, že !
A dostali by se i na 70%.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.10.2023 19:45
Státy EU definitivně rozhodly o ekonomickém úpadku Unie. Jinak to nazvat nelze.
Předpokládám , že eurovolby 2024 smetou diktaturu ekomagorů a nahradí ji výrazně realističtějšími zástupci Evropanů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.10.2023 20:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Podle vašich řečí se rozhodly už dávno a už v roce 21 jsme měli být v bankrotu, EU rozpadená a v bídě. Já vím, páně Kaledův integrál TSI měl už loni začít Zeměkouli výrazně ochlazovat....váš svět naopak je trochu komické místo.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.10.2023 19:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Doporučuji seznámit se s krátkou zprávou od J.P.Morgan a jak na tom jsou různé země z hlediska PMI indexu. Hodnota 50 znamená neměnnou ekonomiku, pod padesát pokles a nad padesát růst:
https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/b7141fc969fc4475bd6e1e2d4e16609e
To jsou věci, pane, co? Už vidíte, kam EU a my s ní směřujeme?
Odpovědět
pk

pepa knotek

10.10.2023 08:34
Španělská ministryně ŽP dovede pobavit - jak jsou tyto "kroky vpřed" cenově efektivní a konkurenceschopné to vidíme už nyní a to ještě nenastal r. 2030 s vytouženými klimatickými cíly. Firmy se z Evropy už začínají stěhovat jinam asi proto, že je to baví. Menežment si může vybrat, jestli půjde taky a řadoví zaměstnanci skončí hádejte kde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.10.2023 09:16 Reaguje na pepa knotek
O tom stěhování firem se žvaní pořád, ale výsledky fakt neznám. Kolik firem se odstěhovalo a kolik se naopak do Evropy nastěhovalo? Gigafactory na výrobu baterií se staví v Evropě, mohutné vyvíječe na vodík taky atd.
Odpovědět
pk

pepa knotek

10.10.2023 11:29 Reaguje na Pavel Hanzl
V Německu na tom pracuje 1/3 firem dle sdělení jejich hospodářské komory, ale třeba šéfové BASF, VW jenom žvaní....uvidíme, dočkej času jako husa klasu
Odpovědět
pk

pepa knotek

10.10.2023 13:25 Reaguje na Pavel Hanzl
čtěte třeba německé zdroje a budete znát víc https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/706063/deutsche-firmen-investieren-massiv-in-china-trotz-druck-aus-berlin?src=XNASLSPREGG?src=XNASLSPREGG&src=undefined
Odpovědět

Radek Čuda

10.10.2023 14:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Gigafactory se sice bude stavět, ale jednak jinde mají už postaveno, jednak je samozřejmě otázkou, z čeho tam budou ty baterky bastlit, přesněji řečeno, odkud to koupí.

Mohutné vyvíječe na vodík ... a že jich už je. Nehledě na to, co to bude stát ... https://oenergetice.cz/vodik/studie-nemecky-vodikovy-plan-se-muze-vyznamne-prodrazit
Odpovědět
va

vaber

10.10.2023 09:02
obnovitelné zdroje jsou nutné ,ale musí být také ekologické,
vzorné Německo odstavilo JE a čím je nahrazuje když nefouká a nesvítí,tím se nchlubí,
viděl jsem video o větrnících v Texasu ,je jich tam prý 15 tsíc, ale jsou tam i hromady optřebovaných vrtulí a neví co s nimi asi čekají na zahrnutí,
životnost větrníků je krátká, jak to bude s životností a recyklací solárních panelů ukáží další roky,
myslím ,že u prvních solárních elektráren starých víc než 10let by již bylo možno vyhodnotit jaký je pokles účinnosti a jaká bude reálná životnost
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.10.2023 09:11 Reaguje na vaber
To se stále sleduje a degradace jde většinou daleko pomaleji, než se čekalo. Jenže u panelů se stále vylepšují technologie a u nových by měl mít panel po 35 letech minimálně 70% původního výkonu. Jak to jde dál nevím, ty první vyrobené byly trochu jiného a nevím, jestli jsou vůbec testovány i po třeba 60 letech.
Odpovědět
va

vaber

10.10.2023 09:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, mě zajímá solidní hodnocení ,ne reklamní články pouťových novinářů, které voni hltají,
pokud jde o vrtule tam to byl klavně z fiberglass
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.10.2023 07:27 Reaguje na Pavel Hanzl
10 GW panelů v Německu instalovaných kolem roku 2010 je už teď na konci životnosti, záruka na výkon je nevymahatelná, často ty firmy už vůbec neexistují, nebo žádné záruky neuznávají. Zkuste se soudit s čínským výrobcem. Doporučuji občas sestoupit ze zelených obláčků do reality všedního dne:
https://www.pv-magazine.com/2023/09/09/weekend-read-a-10-gw-time-bomb/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.10.2023 09:12 Reaguje na vaber
Vrtule jsou většinou z uhlíkových kompozitů, takže se dají pálit a pokud jsou kovové, vůbec není problém.
Odpovědět

Radek Čuda

10.10.2023 14:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro vás není problém nikdy nic ... naštěstí ne každý je takový pošuk a nerealizuje se jen psaním pitomostí do diskuzí, takže se dají najít i reálné úvahy na dané téma ... https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/svet-zahlti-az-miliardy-vyrazenych-solaru-a-vetrnych-turbin-recyklace-se-rozjizdi-pomalu-1410342

Dá se ledacos, ale sranda to tedy rozhodně nebude a levná už vůbec.

Ale vy mi samozřejmě napíšete, jak je všechno v poho a easy:-).
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

10.10.2023 09:15
Už někdo v EU vymyslel tu úžasnou technologii, která nám elektřinu z OZE uskladní na dobu, kdy nesvítí a nefouká a nedej bůh jsou nízké stavy vody v tocích? Dokud tuhle technologii nebudeme mít, můžeme se rozkrájet, a stejně si dostatek energie nezajistíme. Pořád mi nějak nevychází ta rovnice v energetické síti výroba = spotřeba. Spotřeba se bude zvyšovat po celý rok, protože prostě nutně potřebujeme masivně rozšířit energeticky náročné technologie umožňující šetření nějakým druhem energie. Možná mám jen špatný úhel pohledu a málo energetického optimismu. Ale ať na to koukám zprava nebo zleva, prostě pořád máme minimálně dvě třetiny roku, kdy budeme bez fosilu nebo jádra energeticky plonkoví - zima a noc.
Odpovědět
pk

pepa knotek

10.10.2023 11:40 Reaguje na Marcela Jezberová
Skladování energie už je taky vymyšlený - baterie "jakou svět neviděl" se bude vyrábět v Horní Suché, každý rok je o tom článek v novinách
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.10.2023 14:02 Reaguje na pepa knotek
Zeptejte se pana Hanzla - ten má odpověď na všechno. Údajně ho v Brně viděli v létě pytlovat světlo a nosit ho do sklepa. Ten bude vysmátý jako vždy až nebude v zimě foukat a svítit.
Odpovědět

Viktor Šedivý

12.10.2023 11:33 Reaguje na Marcela Jezberová
A v mínusu budeme nejen my, ale i naši sousedé, takže nastane licitování o pár posledních dostupných MW výkonu ... to budou ceny, panečku.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.10.2023 14:10
A až ptáci vletí do vrtulí to bude teprve:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pres-1000-ptaku-zahynulo-za-jediny-den-po-srazce-s-prosklenou-budovou-v-chicagu
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist