https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stav-lesu-v-nemecku-je-nejhorsi-od-zacatku-mereni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stav lesů v Německu je nejhorší od začátku měření

25.2.2021 03:06 | BERLÍN (ČTK)
Podle zveřejněné zprávy spolkového ministerstva zemědělství na tom nesou hlavní díl viny bouřky, sucha a kůrovcové kalamity z posledních let.
Podle zveřejněné zprávy spolkového ministerstva zemědělství na tom nesou hlavní díl viny bouřky, sucha a kůrovcové kalamity z posledních let.
V uplynulém roce se lesům v Německu dařilo nejhůře od začátku měření v roce 1984. Podle zveřejněné zprávy spolkového ministerstva zemědělství na tom nesou hlavní díl viny bouřky, sucha a kůrovcové kalamity z posledních let. Informovaly o tom agentury DPA a Reuters.
 

V roce 2020 uhynulo v Německu více stromů než kdy předtím a oproti dlouhodobému průměru vzrostlo odumírání téměř desetinásobně. Nejhůře postižené jsou smrky, kterých uhynulo 4,3 procenta, vyplývá ze studie provedené na vzorku 10 000 stromů po celém Německu.

"Každý strom, který dnes nezasadíme, bude chybět další generaci," řekla ministryně Julia Klöcknerová. "Zkoumání stavu lesů ukazuje na jednu věc: naše lesy jsou nemocné," dodala.

Jen 21 procent zkoumaných stromů nemělo poškozenou korunu, což je jeden z ukazatelů jejich zdraví. Je to rovněž nejméně od začátku měření. Plocha, která se musí potenciálně znovu zalesnit, je momentálně 270.000 hektarů. Kalamitního dřeva je nyní v Německu 171 milionů kubíků.

"Potřebujeme naše stromy a lesy: pro ochranu klimatu a životního prostředí pro nejrůznější zvířata a rostliny, jako čističe vzduchu a vody, zásobníky kysličníku uhličitého a zaměstnavatele či jako místo pro rekreaci," řekla Klöcknerová.

Podle ní způsobuje lesům obrovské škody klimatická změna a nyní jde o to, jak lesy obnovit v udržitelné podobě. Spolková vláda na tyto účely vyčlenila 1,5 miliardy eur (39 miliard korun), z nichž už více než polovina byla vyčerpána.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.2.2021 19:20
Jaroušek s Lukinem by jim dali, jen je pustit ke slovu!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.2.2021 08:32
To tam řádili taky komunisti a sázeli jim monokultury jako u nás?
Prostě takový vývoj byl napříč Evropou všude mimo nerozvinuté země,
ale průmyslové země šly stejnou a nebo i horší cestou všechny. Někde
ty lesy vyklučili trvale a jinde je osázeli žádanými dřevinami. Dnes
už prý dřevo jako stavební materiál žádané není (pouze tak leda
chemické směsi dřeva, lepidel a plastů, ale masiv je k nezaplacení)
a tak nač les sázet a ošetřovat. Necháme ho zetlít, zarůst náletem,
buření a chodit kolem té změti padlin a stojících soušek prorostlé
ostružiním a maliním. Tento trend nových "lesníků" a "vědců" není
nic nového, ale návrat k divočině z doby před tisíci let a taky
způsob, jak nic nedělat a pouze přihlížet, jak to dopadne. Staří
lesníci a zemřelí vlastníci lesů se vrtí v hrobech jako turbíny,
když vidí, jak s lesem hospodaří jejich potomci a noví odborníci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist