https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sternberk-nesouhlasi-s-chystanym-provozem-na-zpracovani-plastu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šternberk nesouhlasí s chystaným provozem na zpracování plastu

20.11.2017 11:43 | ŠTERNBERK (ČTK)
Radnice ve Šternberku na Olomoucku nesouhlasí se záměrem společnosti ADI OIL vybudovat ve městě první technologii na výrobu minerálního oleje z nerecyklovatelného plastového odpadu v Česku. "Vadí nám umístění plánovaného provozu v těsném sousedství obytné zástavby a nejasnosti ohledně jeho dopadu na životní prostředí," řekl dnes starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS). Podle investora je provoz na výrobu minerálního oleje z plastů bezpečný a bude mít jen minimální vliv na kvalitu ovzduší v okolí.
 

Šternberská radnice kvůli záměru firmy ADI OIL požádala odborný ústav při ČVUT v Praze o posudek, ze kterého podle Orsága vyplynulo několik závažných nejasností. Odborníci podle starosty na jednu stranu záměr z pohledu nakládání s nerecyklovatelným plastovým odpadem hodnotili pozitivně, avšak upozornili na to, že je třeba vyjasnit některá rizika. Technologie má být instalována v zastavěné části Šternberka jen pár desítek metrů od panelového sídliště.

Zařízení má tavit drcený plast se spoustou příměsí, takže při tepelném zpracování mohou unikat do okolí nebezpečné toxické látky. "Na výstupní části technologie vychází minerální olej, plyny a pevná složka. Není úplně jasné, jak se nečisté plasty promítnou do výstupů, zda to nebude znamenat znečištění ovzduší a minerální olej nebude kontaminován," upozornil Orság.

Technologie na přeměnu drceného plastového odpadu v minerální olej má produkovat plyn, který bude spalován. "Může vzniknout riziko požáru nebo výbuchu. I to spalování může s ohledem na vstupní podmínky znamenat znečištění ovzduší," řekl Orság. Otazníky má i nad hlukem provozu.

Projekt firmy ADI OIL je v procesu posuzování vlivů záměrů na životní prostředí EIA. "Zařízení je určeno ke zpracování nerecyklovatelné části vytříděného plastového odpadu a jeho přeměny na využitelný minerální olej, čímž zefektivňuje míru recyklace a snižuje množství vytříděného plastového odpadu, který je nakonec skládkován či spalován," stojí v oznámení.

Plánovaný provoz na západním okraji Šternberka má ročně zpracovat až 348 tun plastového odpadu, z něhož může být vyrobeno 292 tun minerálního oleje. "Minerální olej je využitelný jako meziprodukt pro výrobu chemických látek v petrochemickém průmyslu, jeho odběratelem budou rafinérie," uvedla společnost ADI OIL.

Šternberk se podle ADI OIL má stát prvním městem v Česku, kde bude depolymerizační zařízení na výrobu minerálního oleje z nerecyklovatelného plastového odpadu instalováno. "Je zde předpoklad, že se stane pilotním projektem na rozšíření této technologie," tvrdí. Podle zpracovatele posudku Josef Gresla byla technologie už odzkoušena v Novém Mestě nad Váhom na Slovensku, takže je bezpečná a její dopad na kvalitu ovzduší v okolí plánovaného provozu bude minimální.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist