https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strakonicky-pivovar-dudak-chce-omezit-prodej-piva-v-plastu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strakonický pivovar Dudák chce omezit prodej piva v plastu

4.3.2020 00:08 | STRAKONICE (ČTK)
Strakonický pivovar Dudák chce snížit počet plastových lahví, do kterých stáčí pivo, a neprodukovat tak zbytečný plastový odpad. / Ilustrační foto
Strakonický pivovar Dudák chce snížit počet plastových lahví, do kterých stáčí pivo, a neprodukovat tak zbytečný plastový odpad. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Strakonický pivovar Dudák chce snížit počet plastových lahví, do kterých stáčí pivo, a neprodukovat tak zbytečný plastový odpad. Přidá skleněné lahve. Do plastu stáčí Dudák své nefiltrované pivo Sklepák, ročně asi 330 hektolitrů, 0,5 procenta výstavu. Kromě litrových PET lahví nabízí od března i skleněné litrové lahve, vratné a zálohované. V pondělí to za pivovar řekl Pavel Pechoušek.
 

"Doufáme, že tomu (sklu) lidé dají přednost. Dáme rok přechodné období, aby si zvykli, že Sklepák bude i ve skle. Po roce bychom rádi plasty zrušili," uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus. Skleněné lahve budou zálohované částkou 50 korun. Prodej Sklepáka v plastu zatím ale nekončí. Dudák bude nabízet obě varianty a vyčká, čemu dají zákazníci přednost.

Strakonický pivovar Dudák zvýšil loni meziročně výstav o 120 hektolitrů, uvařil 57.223 hektolitrů piva. Ročně prodá 60 procent piva v sudech a 40 procent v lahvích, přičemž klesá poměr prodaného točeného piva na úkor baleného. Na stáčírnách pracuje v Dudáku 12 lidí. Jediný český pivovar, který vlastní město, měl v roce 2018 čistý obrat 92,6 milionu korun a zisk po zdanění přes 223.000 Kč. Výsledky za loňský rok dosud nezveřejnil.

Budějovický Budvar pivo v PET lahvích neprodává, ani to neplánuje. "V minoritním objemu používáme PET jednocestný sud pro export do vzdálených destinací, který zabezpečuje garanci kvality piva a je plně recyklovatelný," řekl v lednu ředitel Budvaru Petr Dvořák. V budvarské stáčírně piva pracuje kolem 80 lidí.

Konec plastů oznámil koncem loňského roku pivovar Gambrinus ze skupiny Plzeňský Prazdroj. Jako první velký pivovar v ČR přestal od letošního roku stáčet a prodávat pivo v PET lahvích. Díky tomu sníží pivovar roční produkci plastu o 334 tun, informoval server Novinky.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist